Istimewa Ramadan Di RTM

31 Aug


USTAZ Akhil Hai tetamu undangan Selera Ramadan MM Vitaoils.z

DALAM usaha untuk mengimarahkan Ramadan, RTM telah menyusun pelbagai program menarik khas untuk penonton setianya.

Ini termasuk pelbagai program berbentuk majalah dan dokumentari untuk tatapan penonton antaranya Syahadah 4 serta program masakan seperti Selera Ramadan MM Vitaoils dan Ketuk-Ketuk Ramadan bersama Sheila Rusly dan artis undangan.

Meneruskan kejayaan lalu, Syahadah 4 kali ini membawa para penonton mendekati perkembangan agama dan umat Islam di negara-negara Balkan serta Eropah seperti Sepanyol, Turki, Bosnia Herzegovina, Croatia, Slovenia, Greece, Albania, Kosovo, Romania dan Itali.

Tampil dengan tema Satu Lafaz Berbeza Resam, program terbitan Ibrahim Hj. Ismail, Syazariah Majidi dan Zulkefli Mohd disiarkan dalam dua versi Bahasa Melayu dan Inggeris.

Bersiaran pada setiap hari sepanjang Ramadan, pada pukul 6.35 petang di RTM 1 dalam versi Bahasa Melayu, versi Bahasa Inggeris pula ditayangkan di RTM2 pada pukul 4.30 petang, setiap Isnin hingga Jumaat manakala hari Sabtu dan Ahad, program tersebut akan bersiaran pada pukul 5.00 petang.

Sementara Selera Ramadan MM Vitaoils yang memulakan siarannya pada 1 September ini (esok) merupakan program masakan yang sesuai disediakan untuk hidangan bersahur dan berbuka puasa.

Disiarkan setiap Isnin hingga Ahad, pukul 5.00 pagi di RTM1 serta siaran ulangannya pada setiap hari Isnin hingga Ahad, pukul 12.30 tengah hari di RTM1, ia turut menampilkan tetamu undangan memberikan motivasi kepada penonton.

Terbitan Nafalia Corporation Sdn. Bhd., program ini menekankan resipi masakan yang menggunakan produk-produk berkualiti MM Vitaoils.

Menariknya, ia turut diwarnai kuliah Ramadan, panduan dan nasihat agama yang bakal disampaikan oleh barisan pendakwah dan pakar motivasi terkenal tempatan.

Antara tetamu undangan yang ditampilkan termasuk Ustaz Wan Shohor Bani Leman, Ustaz Zawawi Yusoh, Ustaz Akhil Haji Abdul Hai, Prof. Dr. Izuddin Haji Ali, Dr. HM Tuah Iskandar dan Hushim Salleh.

Selera Ramadan MM Vitaoils yang bersiaran untuk 30 episod mengutarakan dua resipi berasaskan minyak sawit yang menggunakan produk MM Vitaoils seperti Marvelloso, Blossommm, Rise and Shine, Shortening Qualitaste, Palmas dan Serimas.

Sajian masakan yang diketengahkan oleh Chef Selebriti Norzailina Nordin sangat bersesuaian dengan selera umat Islam sepanjang bulan Ramadan ini. Bukan hanya sajian Melayu, bahkan penonton juga boleh mempelajari sajian barat, timur tengah ataupun masakan Cina dan India.

Antara resipi menarik yang dikongsi bersama penonton antaranya Paf Pir & Burger Sayuran, Kastard Nanes dan Sup Bawang Perancis, Binka Keju dan Mi Pankek, Bingka Jagung dan Daging Masak Prun, Mousse Coklat dan Spageti Olio, Cucur Durian dan dihidangkan bersama Tuna Moussaka juga Spageti Sos Keju dan Browines.

Menjelang hari raya, resipinya lebih istimewa dengan menghidangkan Biskut Teh Hijau dan Kek Keju Rise and Shine juga Kek Lebaran dan Bistis Idaman.

Sepanjang Ramadan juga, RTM menyiarkan variasi hidangan berbuka puasa puasa ringkas lagi lazat yang disajikan oleh artis-artis tanahair.

Berkongsi rahsia masakan bersama artis dalam Ketuk-Ketuk Ramadan bersama Sheila Rusly, program tersebut akan mula bersiaran 1 September ini sepanjang Isnin hingga Ahad manerusi RTM1.

Menampilkan Sheila Rusly sebagai hos, 28 artis terlibat menghidangkan makanan istimewa pilihan mereka untuk sajian berbuka puasa.

Bukan sahaja berkongsi rahsia masakan, penonton juga berkesempatan berkenalan dengan kaum keluarga artis yang diundang yang turut sama menyerikan program masakan terbitan Js Pictures itu.

Antara artis yang terlibat adalah Amyza Adnan, Umie Aida, Azharina Azhar, Ropi Cecupak, Farid Kamil, Jehan Miskin, Zizan Nin, Ferhad, Aziz M Osman, Melissa Saila, Mila, Dafi, Khatijah Tan, Sazzy Falak, Aizat, Fahrin, Abby Abadi, Que Haidar, Emelda Rosmila, Adlin Aman Ramlie, Mustapha Kamal, Nabila, Rosnah Mat Aris, Fiz Fairuz, Fauziah Ghaous, Amy Search, Nabil dan Nora.

Berlokasikan di kawasan terbuka seperti Taman Tasik Titiwangsa, Masjid India, Tanamera Sungai Buloh, Petronas Ampang, UO Supermarket Galaxy Taman Dagang, Tropikana Golf & Country Club, Pasar Tani Taman Melawati, Sungai Besar Selangor, Kampung Sungai Limau Sungai Besar, Kampung Melayu Ampang, Ulu Yam, Bukit Meringin Kajang, Air Terjun Alang Sedayu dan Pasar. Antara resipi masakan istimewa yang disajikan daripada 60 hidangan lazat tahun ini antaranya seperti Ayam BBQ Rempit, Sambal Goreng XX Ray, Cucur Udang Bila Mila Cinta, Cucur Sukun dan Ayam Kuzi.

Utusan Malaysia

About these ads

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: