Ratu Suka Malaysia Kerana Romantik

31 Jan

Oleh WANDA IDRIS

Mulan Kwak & Maia Ahmad.

SEMINGGU berada di Malaysia, duo genit negara seberang, Ratu, yang dianggotai oleh Maia Ahmad dan Mulan Kwok nyata gembira dengan penerimaan para peminat di sini.

Melihat respons yang diterima itu, kata Ratu, mustahil mereka tidak kembali lagi ke negara ini, lebih-lebih lagi album terbaru mereka (yang pertama bersama Mulan) akan dipasarkan Mac ini di Indonesia.

“Tentu kami mahu berkongsi rasa bersama peminat di Malaysia. Justeru, kami berharap kami bisa datang lagi. Apalagi album ini album bersama kami yang pertama,” kata Maia yang hadir di negara ini dalam rangka promosi album kompilasi Ratu & Friends yang memuatkan dua buah lagu baru, Teman Tapi Mesra dan Di Dadaku Ada Kamu. Menerusi album itu Maia memperkenalkan Mulan sebagai anggota baru duo tersebut.

Sebelum ini Ratu dianggotai oleh Maia dan Pinkan Mambo dan mereka berdua telah menghasilkan sebuah album berjudul Bersama pada 2003.

Bertemu duo itu di stesen radio Red fm sewaktu menjadi tetamu Carta Baik Banget baru-baru ini, Maia berkata:

“Kami gembira dengan penerimaan peminat di sini. Mungkin kerana lagu-lagu kami berbeza, justeru ia senang diterima.

“Sememangnya mendengar lagu-lagu yang diputarkan di radio Malaysia, kami dapati irama kebanyakan lagu hampir sama.

“Tidak banyak lagu yang menampilkan kelainan kecuali lagu-lagu R&B, rap oleh penyanyi seperti Too Phat, Sheila Majid, Ning Baizura dan Syafinaz.

“Lalu, kami fikir mungkin dengan kehadiran lagu-lagu kami, mudah-mudahan kami dapat memberikan variasi kepada pendengar muzik di sini.”

Teruja

Maia dan Mulan juga berharap syarikat rakaman SonyBmg Music Entertainment dapat memasarkan album mereka di negara ini.

Biarpun album tersebut yang diterbitkan oleh Maia hanya akan dipasarkan Mac depan dan masih belum bertajuk, duo itu kini sudah memulakan perancangan promosinya.

Dengan single pertama berjudul Lelaki Buaya Darat, kata mereka, rangka promosi album itu bakal bermula akhir Januari ini sehingga Mei nanti.

“Sekembalinya kami ke Jakarta, kami sibuk pula dengan tour sembilan kota di Indonesia. Nyatanya kami teruja dengan album ini kerana variasi lagunya lebih banyak dan pelbagai,” kata mereka.

Bercerita tentang kehadiran mereka di negara ini, Mulan yang pertama kali berkunjung ke negara ini mengakui menyenangi Malaysia kerana suasananya yang dianggap romantik.

“Malaysia juga bersih dan kesesakan lalu lintasnya tidak seteruk Jakarta. Senang sekali berada di sini.

“Paling seronok tentunya dapat bershopping. Sayang sekali saya tidak punya kesempatan berkunjung ke Ikea. Hanya sempat ke KLCC, MidValley dan One Utama,” kata Mulan sambil ketawa.

Mulan berbeza dengan Maia yang sudah kerap hadir ke negara ini khususnya menemani suaminya, Ahmad Dhani dan kumpulan Dewa mengadakan promosi dan konsert. Maia merupakan salah seorang penyanyi latar kepada kumpulan Dewa.

Maia mengetahui mengenai Carta Baik Banget yang dikendalikan oleh deejay KC Ismail sejak 2002 melalui Dewa.

“Kami rasa sungguh bertuah kerana lagu Teman Tapi Mesra mendapat sambutan daripada penggemar dan kini sudah berada dalam carta selama 16 minggu,” kata Maia.

Sementara itu, deejay Red fm, KC Ismail memberitahu, irama lagu Teman Tapi Mesra yang rancak membuatkan lagu itu senang diterima di negara ini.

Lagu tersebut pernah menduduki tangga teratas carta selama beberapa minggu pada akhir tahun lalu.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: