Kelab Kadet TJP 38 Adakan Sambutan Jubli Perak

26 Apr

Oleh MOHAMAD FIKRI ROSLY

KELAB Kadet TJP 38 merupakan sebuah kelab yang disertai bekas pegawai tentera daripada Pengambilan Ke-38 Tauliah Jangka Pendek Sekolah Pegawai Kadet (SPK) Kem Sebatang Karah, Port Dickson.

Walaupun dua puluh lima tahun sudah berlalu, hubungan sesama mereka tidak pernah terputus.

Satu majlis makan malam sempena jubli perak pengambilan TJP 38 diadakan di ibu negara baru-baru ini.

Seramai 232 bekas jurulatih, pegawai dan bekas pegawai termasuk isteri masing-masing hadir.

Majlis diserikan dengan celoteh pelakon terkenal Jalaluddin Hassan yang menjadi pengacara majlis dan persembahan hebat oleh penyanyi Azza dan Watie Elite.

Nostalgia terungkap sebaik melihat persembahan ‘slide’ yang memaparkan klip video upacara pentauliahan mereka 25 tahun lalu.

Persembahan ‘slide’ turut memaparkan gambar-gambar sejak dari awal pembabitan Kelab TJP 38 bermula dari tahun 1981 sehinggalah kepada perkembangan terkini.

Persembahan nyanyian lagu patriotik ‘Barisan Kita’ oleh semua skot dan bekas jurulatih menyemarakkan lagi semangat cintakan negara.

Bekas Komandan SPK, Kolonel (B) Mohd. Zain Daud menjadi tetamu kehormat majlis tersebut.

Beliau dianggap ‘sifu’ bagi Kelab Kadet TJP 38.

Mohd. Zain turut melancarkan Buku Memori I 38.

Di samping itu, laman web Kelab TJP 38, http://www.intake38.net, turut dilancarkan pada majlis itu yang mengandungi galeri gambar keluarga serta aktiviti terkini kelab.

Antara acara yang turut diadakan adalah penyerahan sumbangan dan tajaan oleh eSHARKScuba Sdn.Bhd., Istitulen Sdn. Bhd., Pesaka Trading Sdn. Bhd. dan beberapa syarikat lain.

Menurut Timbalan Presiden Kelab Kadet TJP 38, Kapten (B) Mohd. Nor Bon, idea majlis pertemuan semula itu tercetus hasil pertemuannya dengan Bekas Setiausaha I kelab berkenaan sebelum ini, Mejar Mohd. Amin Mohamed pada 10 April 2001.

Mohd. Nor yang ketika itu merupakan Presiden Bekas Pegawai Sebatang Karah secara tiba-tiba teringat akan hari pentauliahan TJP 38 pada 10 April 1981 dan bercadang untuk mengadakan pertemuan semula bekas kadet TJP 38.

Hasilnya, seramai 30 orang dapat dikumpulkan pada majlis makan malam pertama yang diadakan di Restoran Nelayan, Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur.

Bermula dari situ, perbincangan lanjut mengenai penubuhan Kelab Kadet TJP 38 dan rancangan pertemuan semula diadakan.

Presiden Kelab TJP 38, Kolonel (B) Mohd. Ramli Jaafar pula berkata, setiap individu skot harus berasa bangga dengan semangat setiakawan yang ditunjukkan oleh mereka selama ini.

“Kepada skot-skot yang masih berkhidmat, saya menyeru agar mereka meningkatkan mutu kerja dan kepada skot yang telah meninggalkan perkhidmatan, diucapkan semoga berjaya dalam bidang yang diceburi,” katanya.

Powered by Utusan Malaysia

2 Responses to “Kelab Kadet TJP 38 Adakan Sambutan Jubli Perak”

  1. Ameen Faisal June 24, 2008 at 2:52 am #

    I am from the Republic of Maldives and was commissioned with intake 45 and wanita 4 at SPK in 1983. I would like to contact any of the officers who was with me to my mail. Hope u would be able to help me. Tks and salaam

  2. tjp 54 July 18, 2008 at 9:53 am #

    probably we can help you. Kindly to communicate and visit tjp54.org

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: