Sofia Alami Peristiwa Seram

30 Jul

Oleh NIEZAM ABDULLAH

NAMA Sharifah Sofia Syed Hussein dalam dunia hiburan mula tercipta ketika membintangi sitcom Spanar Jaya yang disiarkan menerusi saluran ntv7 tidak lama dulu. Bermula dengan siri itu, bakat Sofia dikesan dan dia mula aktif dalam drama-drama terbitan stesen televisyen tempatan.

Bagaimanapun populariti Sofia hanya di dalam drama. Peluang di dalam filem tidak diberikan kepadanya. Bukan tidak percaya dengan bakat tetapi imej kacukan Melayu – Inggeris itu menyebabkan tiada watak yang sesuai untuknya.

Bagaimanapun mungkin rezeki Sofia, ketika hasrat untuk berlakon filem diluahkan kepada Gibran Agi, seorang penulis skrip muda berbakat, pelakon itu terus dilamar untuk membintangi filem Gong terbitan Grand Briliance Sdn. Bhd.

Bagi gadis berusia 21 tahun ini tawaran itu amat memeranjatkan kerana dia tidak penah menyangka ditawarkan menjadi bintang filem. Malah dia juga tidak percaya adakah boleh atau tidak untuk beraksi di hadapan kamera filem.

“Itu semua saya tidak pernah jangka. Saya cuma bergurau dengan Gibran kalau ada watak yang sesuai untuk filem, buatlah untuk saya. Tidak berapa lama selepas meluahkan hasrat itu, Gibran menghubungi saya untuk membintangi sebuah filem seram iaitu Gong,’’ kata Sofia.

Lokasi penggambaran filem itu diadakan di sebuah rumah usang di Indonesia dan akan ditayangkan pada 24 Ogos akan datang.

Ia berkisar mengenai mitos terhadap sebuah gong peninggalan tamadun purba Hindu Mataram yang kini bersemadi di Muzium Kesenian Yogyakarta.

Kononnya akan berlaku sesuatu jika gong berusia 500 tahun itu dipalu lima kali berturut-turut. Lima orang sahabat yang berkunjung ke muzium itu mengalami pelbagai peristiwa ganjil apabila salah seorang daripada mereka tidak mempercayai pantang larang mengenai misteri gong itu.

Menurut Sofia, yang menyeramkan bukan sahaja watak dan jalan cerita filem itu sebaliknya kisah di luar filem juga turut menyebabkan bulu roma para pelakon terpacak.

Ketika penggambaran di sebuah rumah tinggal berusia 40 tahun itu diadakan, Sofia merasai ada sesuatu yang telah memegang lehernya.

“Selepas merasai pengalaman itu saya bercerita kepada krew terlibat tetapi lebih menakutkan, dia nampak bayang-bayang di belakang saya pada ketika itu,’’ kata Sofia.

Menurut Sofia, bukan sahaja dirinya malah beberapa pelakon lain yang terlibat dalam filem itu seperti Elyana, Fasha Sanda dan Jehan Miskin turut merasakan pengalaman seram masing-masing.

Kejadian itu bukan sahaja di lokasi tetapi lebih dirasai apabila salah seorang krew filem itu dari Indonesia meninggal dunia secara mengejut di bilik hotel penginapan mereka.

“Saya terfikir kenapa misteri itu berlaku di depan mata saya. Cukuplah di dalam filem kerana saya seorang yang penakut terutama membabitkan perkara-perkara ghaib,’’ ujarnya.

Bagaimanapun Sofia tidak menjadikan pengalaman itu untuk melemahkan semangatnya malah dia akan terus berlakon filem atau drama seram selepas ini.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: