Gong Filem Tempatan Lokasi Luar Negara

4 Aug

Oleh: WANDA IDRIS

SETELAH lebih setahun pembikinannya, filem Gong kini sudah bersedia untuk menemui penonton. Bakal ditayangkan 26 Ogos ini, Gong merupakan sebuah filem bercorak pengembaraan.

Biarpun menyelitkan elemen mistik dan spiritual, namun filem sulung arahan Sandosh Kesavan ini bukanlah sebuah filem seram apalagi ngeri.

Namun garapan unsur mistik dan spiritual itu pasti memberikan satu kelainan pada produksi yang berlatarkan lokasi di negara seberang, Indonesia.

Malah buat julung kalinya juga, Grand Brilliance Sdn. Bhd. (GBSB) mengadakan seratus peratus penggambarannya di negara luar.

Dengan bajet berjumlah RM1.6 juta, lokasi pilihannya adalah Yogyakarta dengan memilih beberapa tempat menarik antaranya Candi Prandanan, Pantai Parang Tritis dan Muzium Kesenian Yogyakarta.

Menurut Pengurus Besar GBSB, Ahmad Puad Onah, cabaran pembikinan Gong bermula seawal pembentukan corak filem itu yang pada asalnya bergenre seram.

Bagaimanapun, oleh kerana ingin lari daripada genre seram yang pada satu ketika menjadi begitu tipikal apabila banyak produksi tempatan menghasilkan filem sedemikian, pihaknya menukar penceritaannya menjadi sebuah filem pengembaraan.

Mengikut perancangan asal, kata Ahmad Puad, Gong sepatutnya diarah oleh Feroz Kadir sebelum diambil alih oleh Sandosh.

“Dan Yogyakarta menjadi lokasi pilihan kerana kota mistik itu berupaya menyerlahkan unsur supernatural yang menguasai penceritaan Gong,” jelasnya.

Lalu, kata Ahmad Puad, unsur supernatural itu sendiri telah menyerlahkan elemen thriller pada Gong.

Dibintangi lima pelakon remaja popular termasuk Elyana, Sharifah Sofia dan Faizal yang pertama kali terlibat dalam filem.

Penerbitan filem itu juga kata Ahmad Puad, memcatat sejarah tersendiri buat GBSB apabila buat pertama kali mengadakan penggambaran sepenuhnya di luar negara.

Beliau berkata, pembikinan filem itu sendiri satu cabaran buat GBSB, bukan saja daripada segi logistik malah budaya kerja yang berbeza.

“Pembikinan Gong adalah satu pengalaman baru buat GBSB,Ia mencabar kami daripada pelbagai sudut, terutama dalam pengurusan bajet.

“Misalnya, jika di Malaysia kami minta lori tiga tan, maka sebuah lori tiga tan itulah yang akan disediakan. Tetapi di Indonesia, apabila lori tiga tan diminta, yang diberikan ialah tiga buah lori muatan satu tan.

“Mungkin ia kelihatan lucu, tapi itulah yang terjadi,” katanya.

Mengenai pemilihan Sandosh, kata Ahmad Puad, kepercayaan yang diberi kepada pengarah muda itu selari dengan sikap keterbukaan GBSB dalam memberi peluang kepada muka baru yang berpotensi untuk mencipta nama seperti mana yang pernah diberikan antaranya kepada Afdlin Shauki, Erma Fatima malah Yasmin Ahmad.

Gong berkisar tentang pengembaraan lima penuntut universiti iaitu Mira yang dilakonkan Fasha Sandha, Rozan (Jehan Miskin), Trisha (Sharifah Sofia), Ika (Elyana) dan Didi (Faizal Yusof).

Mereka menyertai lawatan sambil belajar ke Yogyakarta tetapi keseronokan lawatan tidak lama apabila satu persatu kejadian aneh berlaku selepas mereka mengunjungi Muzium Kesenian Yogyakarta.

Ini kerana pada kunjungan itu, Trisha telah mencuri sebuah gong purba berusia 500 tahun yang menyimpan cerita tragedi.

Perbuatan Trisha yang mencabar mitos gong yang kononnya akan berlaku sesuatu apabila ia diketuk lima kali berturut-turut, memulakan pengembaraan penuh misteri apabila seorang demi seorang mengalami pelbagai kejadian aneh.

Selain pelakon tempatan, beberapa pelakon baru Indonesia turut terlibat dalam pembikinan filem tersebut.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: