Rumah Terbuka Tiara Diadakan Tiga Hari, Tiga Malam

10 Nov

Oleh: NOR FADZILAH BAHARUDIN

Bermacam cara dan gaya untuk menganjurkan rumah terbuka sempena Syawal. Bagi Datin Seri Tiara Jacquelina yang sinonim dengan nama Puteri Gunung Ledang, rumah terbukanya diadakan selama tiga hari, tiga malam.

Bermula dari 4 November lalu, kediaman Tiara di Shah Alam, Selangor dikunjungi bukan sahaja kaum keluarga dan sanak saudara tetapi juga sahabat handai, wakil media dan juga krew produksi Puteri Gunung Ledang the Musical (PGLtM).

Menurut Tiara: “Hari pertama, saya jemput krew produksi PGLtM, kaum keluarga suami saya dan keluarga kawan-kawan anak lelaki saya. Hari kedua pula saya jemput keluarga kawan-kawan anak perempuan saya, kawan-kawan saya dan kawan-kawan suami saya.

“Sementara malam ketiga, jemputan terdiri daripada wakil media massa, rakan-rakan artis, jiran tetangga dan rakan-rakan korporat,” katanya.

Mungkin penat melayan tamu selama tiga hari berturut-turut hingga lewat malam, namun bagi Tiara itulah cara terbaik untuknya meraikan Syawal bersama rakan-rakan dan saudara mara.

“Kalau boleh biarlah rumah terbuka ini betul-betul dapat menjalinkan silaturahim yang lebih erat. Sebab itu saya aturkan tiga hari supaya tidak terlalu ramai. Saya bimbang, kalau terlalu ramai nanti saya tidak berpeluang berbual dengan semua jemputan.

“Misalnya pada hari menerima tamu rakan anak- anak saya, ibu bapa mereka pun saya jemput. Peluang itu saya gunakan untuk mengenali keluarga rakan anak-anak saya sambil membincangkan persekolahan anak-anak,” cerita Tiara.

Baginya nilai persahabatan terlalu mahal harganya. Justeru walau sibuk diburu persiapan untuk pementasan PGLtM di Singapura pada 24 hingga 26 November ini, rumah terbuka itu diusahakan juga.

*Pertemuan anggota Kit Kat Club

Khalayak yang mengikuti perkembangan seni Tiara Jacquelina seharusnya mengetahui perjalanan seninya bermula sebagai seorang model yang kemudian mengasaskan model agensi Kit Kat Club.

Lebih 10 tahun berlalu. Pada malam ketiga rumah terbukanya, Tiara cukup terharu kerana antara tamunya yang hadir ialah beberapa anggota kumpulan Kit Kat Club.

“Malam ini umpama malam reunion anggota Kit Kat Club. Bukan senang untuk berkumpul semula seperti ini.

“Masing-masing sibuk dengan tugas tersendiri. Tapi bila dapat berkumpul macam ini, rasanya inilah saat yang paling menggembirakan. Dapat kami imbau semula cerita-cerita zaman dulu.., seronok sangat,” kata Tiara.

Antara bekas-bekas anggota Kit Kat Club yang hadir ialah Sofia Jane, Maria Farida dan Aida Rahim.

*Pertama kali beraya di luar negara

Sambutan raya kali ini amat berbeza buat Tiara sekeluarga. Buat pertama kali, Tiara menyambut Syawal di Seoul, Korea Selatan kerana menghadiri forum 3rd Global Culture Industry.

Berada sembilan hari di sana, Tiara sempat membawa cakera padat (CD) Datuk Sharifah Aini untuk mewujudkan suasana raya di negara itu.

“Memang sedih sambut raya di luar negara. Nasiblah saya bawa CD Sharifah Aini. Baru terasa suasana raya.

“Bagi saya sambut raya di mana-mana pun tak kisah asalkan kita dapat bermaaf-maafan dan berkumpul sekeluarga,” katanya yang menyambut raya di salah sebuah pusat peranginan di Korea Selatan.

Kata Tiara lagi, selain terlibat dalam forum yang diadakan di sana, secara tidak langsung ia juga dapat mengubat hati anak sulungnya, Hani Karmila (hasil perkahwinan Tiara dengan allahyarham Hani Mohsein), 9 tahun yang menyambut raya pertama kali tanpa ayah di sisi.

“Alhamdulillah saya tengok keadaan dia okay. Sebelum raya pun kami sekeluarga pergi menziarah kubur Allahyarham, kemudian baru bertolak ke sana,” kata Tiara.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: