Kanak-Kanak Mudah Dibentuk Dengan Yoga

16 Nov

Oleh NOOR FAZRINA KAMAL

AMALAN yoga menjadi semakin popular di Malaysia sejak ia mula menjadi amalan beberapa selebriti tanah air seperti Camelia, Normala Samsudin, Umie Aida dan Hetty Sarlene. Yoga sebenarnya berasal dari perkataan sanskrit yang bermaksud penyatuan bersama untuk menyatukan badan dan minda.

Mengikut fakta sejarah, yoga berasal dari India dan telah diperkenalkan sejak 3,000 tahun lalu dan yoga sebenarnya bukan suatu bentuk senaman sebaliknya ia adalah beberapa siri postur atau pergerakan.

Pergerakan yang lembut ini akan bertahan selama antara 10 hingga 60 saat.

Ia juga seharusnya tidak menyakitkan. Jadi untuk memulakan yoga, seseorang perlulah menjalani latihan yang dinamakan ‘kekuatan fleksibiliti’ agar otot mampu dilentur mengikut aksi yoga yang dikehendaki.

Kalau dulu yoga lebih ditumpukan kepada golongan dewasa, tapi kini yoga boleh dipelajari golongan kanak-kanak dan remaja.

Selain menguatkan sistem otot kanak-kanak, ia juga membantu menguatkan belakang dan juga otot-otot abdomen. Tambah menarik, yoga juga merangsang kanak-kanak supaya lebih peka terhadap kemampuan diri mereka dan seterusnya dapat mempertingkatkan keupayaan otak dalam memperingati pelajaran.

“Kanak-kanak lebih mudah dilatih kerana otot mereka masih lembut. Latihan kaedah pernafasan dan berehat yang betul juga menjadi penentu penguasaan teknik yoga yang betul,’’ kata jurulatih yoga kanak-kanak, Noor Sheena Maideen.

Menurut Noor Sheena, koreografi yoga untuk kanak-kanak seperti aksi kucing, aksi harimau, bentuk pokok dan berbagai lagi dapat menarik minat kanak-kanak untuk menjalani latihan.

“Lebih penting, yoga dapat mengurangkan dan membetulkan perjalanan oksigen yang bersih mengalir ke otot-otot seterusnya mencerdaskan minda kanak-kanak,’’ ujarnya.

Penghargaan:

BODY ENERGY AEROBIC STUDIO

016-6550885/03-41433484.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: