JAJ: Fiq Tewaskan Ima

25 Dec

Oleh: MOHAMMAD ARIF NIZAM ABDULLAH

FIQ bersama Ima memegang trofi semasa pertandingan Juara Antara Juara di PWTC, malam tadi.

KUALA LUMPUR 24 Dis. – Kekuatan vokal dan persembahan bertenaga Fiq berjaya membantunya merangkul gelaran Juara Antara Juara (JAJ), yang disiarkan secara langsung melalui TV3 dari Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini malam ini.

Fiq yang merupakan juara Mentor musim ini terbitan TV3 menyampaikan lagu rock dengan berkesan dan mengetepikan pencabarnya, Ima, juara Bintang Cari Bintang dari Indonesia menerusi pemilihan tiga juri profesional.

Namun kejutan turut berlaku apabila pihak penganjur membenarkan undian khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada para penonton. Sebelum ini, TV3 mengeluarkan kenyataan bahawa pemilihan JAJ akan diadili sepenuhnya oleh juri profesional.

Sebanyak 50 peratus pemilihan JAJ itu dibuat oleh tiga juri iaitu Zainal Abidin dari Malaysia, Imaniar Nursaid (Indonesia) dan Iskandar Mirza (Singapura) serta selebihnya undian SMS.

Fiq memperoleh 95.3 mata manakala Ima hanya mengumpul 76.5 mata.

Protege Amy Search itu memilih lagu-lagu Pelesit Kota dan Teguh yang disampaikan secara solo dan berduet dengan Ima untuk lagu Sedang Ingin Bercinta.

Dengan kemenangan itu, Fiq atau nama sebenarnya Mohd. Firdauz Abdul Halim, 24, berjaya menggondol hadiah wang tunai sebanyak RM18,500 dan trofi.

Sementara itu, Ima atau nama sebenarnya Chalimatus Sa’diyah terpaksa berpuas hati selaku naib juara dan pulang dengan tangan kosong.

Gadis berumur 18 tahun itu yang terkenal dengan goyang gerudi hasil didikan mentor Inul Daratista memilih lagu-lagu Hello Dangdut dan Goyang Inul secara solo.

Turut membuat persembahan ialah Amy Search, Datuk Siti Nurhaliza, Nurul, Nieyl dan Kat pada pertandingan tersebut.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: