Terima Kasih, 3 Diva!

29 Mar

Oleh MOHAMMAD ARIF NIZAM ABDULLAH

MALAYSIA Boleh… Terima kasih Dayang, Nurul dan Noryn yang turut menampilkan persembahan membanggakan penonton.

JARANG benar penonton mengucapkan terima kasih apabila selesai menonton sebuah konsert. Paling tidak, sekadar memberi tepukan sambil berdiri sahaja.

Namun, jika kita berasa puas hati dan terhutang budi dengan Konsert 3 Diva yang berlangsung di Stadium Putra, Kuala Lumpur hujung minggu lalu, ucapkanlah terima kasih dengan penuh jujur.

Ini kerana semua aspek berkaitan konsert anjuran Pineapple Concert Sdn. Bhd., itu ‘memang menjadi’ dan segalanya bersatu hingga menghasilkan kepuasan tahap maksimum.

Paling ketara, persembahan muziknya yang begitu menakjubkan. Ditambah pula dengan vokal konsisten tiga diva iaitu Kris Dayanti , Ruth Sahanaya dan Titi DJ, penonton dihidangkan dengan persembahan yang penuh tenaga dan mempesona.

Selama dua jam setengah, lebih 5,000 penonton yang terdiri daripada pelbagai golongan masyarakat terpukau dalam sebuah persembahan yang terlalu sukar untuk dijelaskan dengan perkataan.

Ternyata, tiga jelitawan yang sudah bergelar ibu itu mengotakan janji yang mereka sememangnya layak menggalas gelaran diva.

Pada mata kasar, sebenarnya konsert itu tiada apa yang luar biasa selain kontroversi definasi diva dan peranan artis tempatan yang dianggap sebagai tempelan.

Malah suasana stadium pada awalnya, tidaklah terlalu hangat dan ghairah dengan sorakan penonton. Setengah jam sebelum bermula, stadium masih lagi lengang dan terlihat ruang tempat duduk yang masih kosong.

Namun sebaik tirai putih dilabuhkan, set pentas seolah memberi isyarat malam gemilang akan bermula. Lebih dramatik, Orkestra Pesona Malaysia seramai 65 pemuzik pimpinan konduktor muzik tersohor Indonesia Erwin Gutawa beraksi di tengah pentas.

Sebaik tiga diva itu muncul di pentas bagaikan gaya Dreamgirls, ibarat satu keajaiban, suasana malam berubah menjadi begitu luar biasa.

Tampil dengan pakaian yang melambangkan status diva, tanpa berlengah, Kris, Ruth dan Titi DJ pantas menghidupkan klimaks konsert.

Lagu-lagu medley seperti Rembulan, Ekspresi, Maha Daya Cinta dan Astaga menjadi pilihan dengan diiringi alunan muzik susunan Erwin yang fantastik.

Sejurus, tanda kasih persaudaraan antara artis tempatan, tiga diva ini menghadiahkan sesuatu yang istimewa melalui lagu-lagu medley penyanyi popular Datuk Siti Nurhaliza dan Sheila Majid.

Dalam bunyi muzik yang hebat, Siti dan Sheila yang hadir turut menyanyi bersama tiga diva itu. Apa yang menarik perhatian, ialah muzik lagu yang disusunkan penuh kreatif untuk menzahirkan irama yang segar dan baru di halwa telinga penonton.

Bagi peminat Siti dan Sheila, lagu-lagu yang didendangkan antaranya Legenda, Bukan Cinta Biasa, Warna, Cindai, Percayalah, Antara Anyir Dan Jakarta dan Aku Cinta Padamu amat memegunkan walaupun dengan gaya persembahan bersahaja.

Apabila Kris kembali ke belakang pentas, vokal lantang Ruth dan Titi DJ membuai perasaan dengan penyampaian lagu Cinta yang begitu menyentuh jiwa.

Malam gemilang yang tidak pernah sepi dengan instrumen muzik itu turut menampilkan segmen duet bersama artis tempatan. Paling berani, penyanyi sensasi Nurul yang bergoyang sakan dengan Kris melalui lagu Panasaran. Dengan gelekan seksi yang sangat energi, Nurul berjaya membuat nafas penonton lelaki menjadi sesak dek kerana ekspresi wajahnya yang menggoda.

Muncul pula Dayang Nurfaizah berpadu suara dengan Titi DJ melalui lagu Kau Selalu Ada dengan penampilan ‘Beyonce’nya. Ratu jazz dalam pembikinan, Noryn Aziz turut tidak mengaku kalah apabila lontaran vokal besarnya berjaya menyaingi vokal Ruth apabila mereka berduet melalui lagu Bawa Daku Pergi.

Bijak mengawal mood penonton, Kris dan Ruth menghangatkan malam dengan lagu-lagu popular mereka di Malaysia seperti Menghitung Hari, Cobalah Untuk Setia dan Kaulah Segalanya.

Titi DJ pula wajar diberi pujian apabila menyampaikan lagu Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Engkau Laksana Bulan yang bakal dimuatkan dalam album kompilasi terbarunya kelak.

Seterusnya lagu tema tiga diva ini, Semua Jadi Satu mengucap selamat tinggal buat penonton untuk dikenang sebagai memori paling indah malam itu.

Keseluruhannya, menyaksikan konsert Kris, Ruth dan Titi DJ yang sememangnya popular di negara kelahiran mereka, vokal mantap mereka tidak perlu dipertikaikan lagi.

Dengan sokongan sistem bunyi bertaraf lima bintang dan pencahayaan yang baik, Konsert 3 Diva menjadi paling sempurna untuk tahun ini.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: