Bebas Tuduhan Dadah – Mael XPDC

29 May

Oleh NOOR AZMAH IBRAHIM

PETALING JAYA 28 Mei – Penyanyi utama kumpulan Real XPDC, Mael dibebaskan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini daripada tuduhan mengambil dadah jenis Tetrahydrocannabinol pada Mac lalu.

Majistret Azroul Hisham Azulan memutuskan demikian selepas pegawai pendakwa, Cif Inspektor P. Ravi memohon untuk menarik balik pertuduhan berikutan ujian air kencing penyanyi itu disahkan negatif daripada pengaruh dadah.

Mael yang berkemeja lengan panjang biru dan berseluar jean kelihatan ceria dan segera meninggalkan perkarangan mahkamah sebaik dia dibebaskan.

Mael atau nama sebenar Syed Ismail Syed Ibrahim, 39, didakwa mengambil dadah jenis Tetrahydrocannabinol di Jalan Aman 3/59 di sini pada pukul 9.30 malam, 7 Mac lalu.

Dia dituduh mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara tidak lebih dua tahun dan diletakkan di bawah pengawasan polis jika disabitkan kesalahan

Dua tahun lalu, penyanyi yang berasal dari Muar, Johor ini pernah dihukum penjara setahun setelah mengaku salah melanggar perintah pengawasan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Majistret Kajang berhubung kesalahan menagih dadah.

Mael yang pernah menjadi vokalis kumpulan rock XPDC, telah didapati melanggar syarat pengawasan polis kerana masih menagih dadah dalam tempoh pengawasan.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: