Yusof Haslam Rai Aidilfitri Bersama Alumni SABKL

13 Nov

Oleh Norliza Mohamad Zakaria

AIDILFITRI pastinya tidak meriah tanpa diserikan dengan majlis rumah terbuka. Ini kerana, melalui majlis sebeginilah hubungan silaturahim sesama rakan taulan dan sahabat handai dapat dieratkan.

Menyedari hakikat itu, Datuk Yusof Haslam dan isterinya Datin Fatimah Ismail juga tidak ketinggalan mengadakan Majlis Mesra Aidilfitri di rumah mereka di Taman Melawati, Hulu Kelang, Selangor, baru-baru ini.

Tambah bererti, majlis tersebut turut disertai oleh bekas-bekas pelajar Sekolah Aminuddin Baki Kuala Lumpur (SABKL).

Yusof Haslam yang ditemui pada majlis tersebut menyatakan: “Saya juga bekas pelajar SABKL. Sebelum ini, majlis alumni SABKL banyak diadakan di dewan dan juga Hulu Kelang Country Club. Tahun ini saya tawarkan diri, agar majlis diadakan di rumah saya. Ia (majlis) akan nampak lebih mesra jika dibuat di rumah.”

Kata beliau, majlis tersebut dapat memberi peluang kepada bekas rakan-rakan sekolahnya melihat keadaan sekeliling rumahnya yang sering digunakan dalam set pengambaran filem mahupun drama yang dihasilkan oleh syarikatnya, Skop Production.

Difahamkan majlis yang dihadiri oleh seramai 300 ahli alumni SABKL itu ditaja sepenuhnya oleh beliau dan isterinya.

Hadir sama pada majlis itu ialah rakan sama sekolah dengannya yang dikenali sejak berumur 13 tahun iaitu Datuk Mohd. Zaki Ahmad, yang juga merupakan Pengarah Urusan Darul Fikir Sdn. Bhd.

Mohd. Zaki ketika diminta mengulas tentang keperibadian rakan karibnya itu berkata: “Yusof seorang yang memang mudah mesra dengan semua orang. Mungkin ramai yang tak tahu bahawa beliau juga sebenarnya adalah seorang yang kelakar.

“Walaupun beliau sekarang sudah mengecapi kemewahan, tapi beliau tak pernah nak berlagak dengan kawan-kawan. Memang dari zaman sekolah sampailah sekarang beliau tetap Yusof yang saya kenal masa dahulu,” katanya.

Ditanya tentang kisahnya bersama Yusof Haslam yang tidak dapat dilupakan dari zaman persekolahan, kata Mohd. Zaki: “Satu yang masih saya ingat ialah apabila beliau membuat senarai barangan untuk berniaga. Kemudian, beliau ceritakan pula kepada saya, keuntungan yang dia boleh dapat dengan menjual barang-barang tersebut.

“Waktu itu memang saya kagum dengan semangatnya. Walaupun masih muda, tetapi beliau sudah mula ada matlamat hidup untuk berjaya,” jelas Mohd. Zaki. Turut hadir memeriahkan majlis tersebut ialah pelakon A. Galak, Hetty Sarlene dan Sarina Salbi.

Sementara itu, Yusof Haslam ketika ditanya tentang projek terbaru syarikatnya berkata, yang terkini ialah filem Evolusi KL Driff yang diarahkan oleh anaknya Mohd. Shamsul, 23, yang akan mula ditayangkan di pawagam pada bulan Februari tahun hadapan.

Menurut Yusof, beliau memberi peluang kepada anaknya untuk mengarah kerana dia percaya akan bakat yang ada pada anak bujangnya itu. Malah, menurut beliau, idea- idea yang dicetuskan oleh anaknya itu amat menarik dan sesuai dengan cita rasa penonton masa kini.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: