Naluri Seorang Insan

23 Nov

SABTU ini melalui slot Panggung Seri, pada pukul 8.30 malam di RTM1, anda berpeluang menonton Naluri Seorang Insan yang memaparkan hubungan akrab antara dua sahabat, Rohaizad dan Termizi yang berkawan baik sejak di bangku sekolah lagi.

Hubungan akrab itu bagaimanapun menjadi renggang tanpa diketahui puncanya. Rohaizad yang berpindah ke suatu tempat kerana mendapat pekerjaan, akhirnya jatuh cinta dengan seorang gadis bernama Sharmila.

Namun, percintaan mereka tidak kesampaian kerana bapa Sharmila berjanji untuk menjodohkan Sharmila dengan anak kawannya iaitu Termizi.

Setelah berkahwin dengan Sharmila, Termizi sering bertemu dengan Rohaizad. Ini secara tidak langsung memberi peluang kepada mereka untuk berbaik semula.

Bagaimanapun, Termizi tidak menghargainya dan tetap menjauhkan diri daripada Rohaizad. Sikap dingin Termizi mengundang syak wasangka kepada Sharmila.

Akhirnya, rahsia yang selama ini disimpan oleh Termizi terbongkar. Rupa-rupanya Termizi mengalami masalah kelelakian. Tambah malang lagi apabila Sharmila yang tidak mendapat nafkah batin sejak mula mereka berkahwin meminta cerai daripada Termizi.

Tindakan Sharmila menuntut cerai mengundang pelbagai fitnah. Ada yang menuduh dia sebagai wanita jahat kerana tidak tahu menghargai kebaikan suaminya. Malah, ada yang menuduhnya menuntut cerai kerana ingin bersama kekasih lamanya, Rohaizad.

Suatu hari Sharmila dan Rohaizad difitnah sehingga hampir-hampir ditangkap khalwat. Mujurlah Termizi bertindak cepat menyelamatkan mereka atas dasar sayangkan bekas isteri dan kawan karibnya itu.

Kerana ingin mengelakkan sesuatu yang tidak diingini, bapa Sharmila meminta Rohaizad mengahwini Sharmila. Walaupun sedih, Termizi berasa lega kerana sudah ada orang yang lebih sesuai menjaga Sharmila.

Termizi akhirnya berhijrah ke suatu tempat dan berjumpa dengan seorang ustaz untuk mendalami ilmu agama. Dia menceritakan kepada ustaz tersebut tentang penderitaan yang ditanggungnya.

Naluri seorang insan sememangnya sukar diramal. Walaupun secara luaran Termizi kelihatan gagah, tetapi nun jauh di sudut hatinya tersimpan suatu perasaan yang terlalu lembut.

Menyedari hakikat itu, dia akhirnya membuat keputusan memutuskan hubungannya dengan Rohaizad kerana khuatir hubungan baiknya bertukar kepada cinta.

Apakah yang terjadi seterusnya? Mampukah Termizi memerdekakan dirinya melawan godaan syaitan?

Pelakon: Ijoy, Syed Aiman dan Linda Rafar.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: