Sam Tidak Pilih Watak

5 May

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap

BERIKAN apa saja watak kepadanya, sudah pasti dia cuba melakukannya sebaik mungkin. Malah tidak seperti pelakon lain, Shaheizy Sam Abdul Samad, 26, langsung tidak membataskan lakonannya bagi karakter tertentu.

Shaheizy Sam atau lebih mesra dengan panggilan Sam sudah agak lama membabitkan diri dalam dunia lakonan. Biarpun tidak meraih anugerah, bakat lakonannya cukup menyerlah.

Adik pelakon berbakat, Zizie Izette ini bukan saja mendapat pujian menerusi lakonannya malah kerap ditawarkan pelbagai watak membintangi beberapa drama tempatan.

Pelakon segak yang mula diperkenalkan di layar perak menerusi Sama Tak Serupa arahan Yuzman Wahid sekitar 1994 itu, mengakui meminati lakonan sejak kanak-kanak malah menaruh impian untuk mencipta nama di pentas antarabangsa suatu hari nanti.

“Memang lakonan sebagai kerjaya sepenuh masa saya. Minat terhadap lakonan sudah timbul sejak kanak-kanak lagi. Apatah lagi ketika itu ibu, abang dan kakak yang banyak memberi inspirasi kepada saya turut terbabit dalam bidang seni.

“Saya menyimpan impian untuk melangkah ke Hollywood suatu hari nanti. Malah mengidam berlakon di samping pelakon yang cukup saya minati, Al Pacino,” katanya.

Sam yang pernah popular ketika zaman remaja menerusi telefilem Pa’e sehingga menerima pencalonan dalam Anugerah Skrin dan Bintang Popular 97/98 cukup mengagumi lakonan beberapa nama besar dalam dunia lakonan seperti Fauziah Nawi, Datuk Jalaluddin Hassan dan Rosyam Nor.

Dia memaklumkan tidak gemar menghadiri sesi uji bakat sebaliknya hanya bergantung kepada syarikat pengurusan bakat selain kenalan dalam bidang berkenaan untuk menerima tawaran membintangi drama.

“Tidak kira karakter apa sekalipun yang ditawarkan, saya tetap cuba melaksanakannya. Saya pula lebih suka watak yang berat dan mencabar kerana benar-benar menguji kemampuan seseorang pelakon. Saya pula mudah beranggapan setiap watak yang diberikan adalah mencabar.

“Saya akan sentiasa mengenali karakter dan menilai kelebihan atau kelemahan setiap lakonan yang berjaya diselesaikan,” katanya.

Sam baru saja selesai penggambaran telefilem Noda Semalam arahan Murali Abdullah untuk siaran slot Cerekarama TV3, 31 Mei ini. Dalam telefilem sempena Hari Ibu itu, Sam membawa watak Hasan, seorang pemuda kampung yang bersikap kasar dan bengis.

Turut membintangi drama terbitan Zeel Production Sdn Bhd itu ialah Fauziah Nawi, Jasmin Hamid, Ezany Nizariff, Nurul Akma Afida, Balkish, Rosley Idris dan Zulkifli Zain.

Mengulas pengalaman pertama bekerja di bawah bimbingan Murali, Sam berkata ia satu pengalaman yang cukup berharga kerana pengarah berkenaan seorang yang bersikap terbuka, kreatif selain kerap berkongsi pandangan bersama pelakon dan kru produksi yang terbabit.

“Hasan menggambarkan watak seorang yang penuh dengan emosi kerana memikirkan banyak masalah berkaitan keluarga dan kesempitan hidup di kampung. Malah sikap baran sukar dikawal menyebabkan penonton pasti tidak menyukai watak itu,” katanya.

Lakonan Sam juga dapat dilihat menerusi drama Graduan arahan Rashid Sibir, KL Menjerit (Fairuz Loy), Impak Maksima (Ahmad Idham) serta Elly (Jat Lee) yang disiarkan di ntv7 setiap Jumaat jam 8.30 malam.

Powered by Harian Metro

3 Responses to “Sam Tidak Pilih Watak”

  1. erin April 18, 2009 at 6:04 pm #

    i really love him!!!!really..

  2. erin April 18, 2009 at 6:04 pm #

    i really love him!!!!really..

  3. erin April 18, 2009 at 6:04 pm #

    i really love him!!!!really..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: