Matta Jaja Alternatif Rock Kemelayuan

6 May

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my

Rap

TIDAK seperti kebanyakan kumpulan dari seberang, Matta amat mudah didekati. Mereka sangat realistik dan spontan lebih-lebih lagi vokalisnya, Sunu Hermaen, 27.

Keselambaan Sunu itu terserlah sewaktu menjayakan per sembahan di Anugerah Planet Muzik (APM) yang ber langsung 20 April lalu.

Tatkala menyanyikan lagu Ketahuan, Sunu turun dari pentas mengacukan mikrofon kepada Datuk Siti Nurhaliza.

“Bagi saya aksi itu sudah cukup sopan dan saya tidak mempunyai niat apa-apa. Melainkan mengajak semua pe nonton menyanyi dan kebetulan terlihat kelibat Datuk Siti di bawah, lalu saya turun menemui penyanyi pujaan saya itu.

“Bangga amat apabila Siti boleh menyanyikan lagu kami. Insya-Allah pada masa akan datang kami ingin menjalinkan kerjasama dengannya,” katanya.

Matta turut dianggotai Setia Permana (Stay), 22, selaku bassist, Dicky Yudha Handika SP (Dicky), 28, dan Yogi Wargana (Igoy), 30, di posisi gitaris, Yudi Permana (Yudee), 26, sebagai pemain keyboard dan Mulyadi Hidayat (Wok), 29, pemain dram.

Jika kebanyakan kumpulan di Indonesia cenderung meng hasilkan muzik eksperimental yang mampu mencetus re volusi baru dalam arena nyanyian, Matta pula mempunyai misi tersendiri apabila kembali pada muzik kekampungan.

“Kami dari awal mencari resolusi supaya kami bisa cepat menjadi kaya dengan membuat satu formula di mana meng hasilkan satu, dua lagu yang enak didengar, tidak bosan dan disukai pendengar.

“Saya sedar tidak semua orang menyukai lagu kami dan tidak semua juga yang tidak senang. Justeru, kalau orang mahu bilang muzik kami ketinggalan, terpulang kerana kami menghasilkan lagu untuk semua golongan dan bikin sebuah album yang boleh dijual.

“Kalau ada yang menganggap album kami kekampungan, itu terserah kepada mereka. Lain masakan, lain cara memasaknya dan kami memang sudah tetapkan tujuan untuk menjadi kaya dan sekarang sedang menuju impian itu.

“Kami tidak mahu menjadi idealis dan enggan menurut jejak langkah kebanyakan kumpulan sedangkan perjuangan mereka itu tidak menguntungkan.

“Saya percaya sebagai artis baru, kami perlu bersandarkan lagu dan muzik yang mampu memikat halwa telinga pen dengar agar mudah memahatkan nama dan mewujudkan empayar di kalangan peminat.

“Namun sebagai pemuzik kami akan terus bereksper imentasi dengan mencari idea baru, aneh dan paling penting bukan menciplak karya luar.

“Jika ada kumpulan berpaksi kebaratan itu terserah mereka. Yang pasti Matta bangga dengan ciri muzik alternatif rock kemelayuan yang kami tampilkan. Malah, sahabat saya dari Eropah yang mendengarkan lagu Ketahuan turut menyukai lagu itu meskipun diterapkan muzik dangdut,” katanya.

Sebelum menempa nama dalam arena perdana, Matta dulunya bergerak sebagai kumpulan indie dan melalui pel bagai kepayahan sebelum mereka dikenali seperti hari ini.

Ketahuan adalah lagu yang berjaya memahatkan nama Matta di persada seni suara Indonesia dan Malaysia, mem punyai sejarah tersendiri yang hampir membunuh karier kumpulan ini.

“Lagu itu ditulis sejak kami masih bergelar kumpulan muzik indie, tetapi waktu itu ia diberikan ‘mood’ R&B. Ketika mahu memasarkan album pertama, kami menjalinkan kerjasama dengan sebuah syarikat rakaman.

“Namun Ketahuan kurang mendapat sambutan melainkan sekitar Bandung. Pada saat itu seorang artis dangdut, Uut Permata Sari sudah merakamkan lagu berkenaan dalam versi dangdut.

“Sehinggakan kami terpaksa membuat laporan polis bagi melindungi hak kami, namun menarik balik tuduhan itu kerana enggan masalah ini berpanjangan.

“Kemudian produser syarikat rakaman tadi menyunting Matta sebagai artis rakaman dan dia memberi cadangan untuk merombak semula konsep muzik Ketahuan. Alhamdulillah, kerana Tuhan itu maha adil, nyanyian kami menjadi ber banding Uut,” katanya.

Sebelum ini, media Indonesia pernah melaporkan ke munculan Matta membuatkan kebanyakan kumpulan di Indonesia berasa tergugat.

Saat mendengar pertanyaan itu, Sunu menafikan hal ber kenaan.

“Setakat ini hubungan Matta dengan mana-mana band baik-baik saja. Malah, mereka sangat menyayangi, memberi kami makan dan minum,” katanya berseloroh.

Jualan album sulung Matta ini khabarnya melebihi 200,000 unit manakala 1.2 juta muat turun untuk lagu Ketahuan.

“Album ini sangat istimewa kerana kebanyakan lagu ditulis daripada kejadian nyata. Ia ibarat luahan isi hati. Kami percaya sebuah lagu yang ditulis berdasarkan kisah benar itu mampu membuatkan penghayatan vokalis dan pemuzik lebih ‘feel’ selain pendengar juga berasa dekat.’

Lagu Playboy misalnya kisah benar anggota kumpulan Matta yang paling tampan iaitu Stay manakala Tersenyumlah menceritakan seorang sahabat kami yang mengidap HIV dan lagu ini didedikasikan kepadanya agar dia terus bersemangat menghadapi kehidupan kerana kami sentiasa di sisinya saat susah dan senang,” katanya.

Tambahnya, keistimewaan album berkenaan terletak pada kemampuan mereka bereksplorasi dengan pelbagai elemen muzik dari rock ‘n’ roll, alternatif pop, rock, akustik hing gakan ‘twist’.

Difahamkan, dek kerana terlalu mengagumi kejelitaan pelakon remaja, Diana Danielle yang diundang menjayakan sesi fotografi dengan Matta untuk sebuah majalah, Sunu terus bersetuju menghasilkan sebuah single termasuk lagu duet buat gadis berusia 17 tahun itu.

Sebelah malam di hari dan lokasi sama, Matta mengadakan persembahan di Planet Hollywood.

Sambutannya kurang memberangsangkan barangkali ke rana faktor riwayat Matta sebagai kumpulan baru dengan hanya bersandarkan satu lagu popular.

Pun begitu, soal jumlah penonton tidak sedikitpun men jejaskan persembahan Matta yang ternyata bertenaga.

Sikap spontan dan keramahan vokalisnya, Suno berinteraksi membuatkan mereka yang hadir terasa dekat.

Lapan lagu disampaikan kumpulan berasal dari Bandung, Indonesia ini antaranya Tak Bertepi, Playboy, Penantian, Sumpah Mati, Tersenyumlah, Ibu (sebuah lagu dendangan asal Iwan Fals) sebelum Ketahuan mengambil alih pentas sebagai lagu terakhir.

Persembahan yang bermula tepat jam 9.30 malam tidak hanya dihadiri peminat serta pihak media, malah ia turut dihadiri artis popular seperti Diana Danielle, Izwan Pilus, Isma Halil Hamzah dan kumpulan Peterpan yang menjayakan konsert di Stadium Negara, 27 April lalu.

Acara hiburan itu selesai kira-kira jam 10.45 malam.

Powered by Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: