Persembahan Budaya Dan Warisan M'Sia

10 May

SEBUAH acara kebudayaan gilang-gemilang sedang berlangsung di sini anjuran Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (Mucah), dengan sokongan Kementerian Penerangan, Perhubungan dan Kesenian (Mica).

Acara Titian Budaya Malaysia-Singapura itu mencerminkan hubungan rapat antara dua negara ini, dan memberi rakyat Singapura peluang menikmati kebudayaan dan seni warisan Malaysia.

Kemuncak acara itu adalah persembahan Malam Kebudayaan yang diadakan semalam dan dihadiri tetamu terhormat, iaitu Menteri Penerangan, Perhubungan dan Kesenian, Dr Lee Boon Yang, dan Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, Datuk Haji Mohd Shafie Haji Apdal.

Persembahan gah itu menampilkan artis Malaysia dan Singapura, seperti Malaysian Idol, Jaclyn Victor; pengacara Mahadzir Lokman; dan penyanyi tempatan Suria, Surianny Sulaiman dan Maiya Rahman.

Selain itu, sembilan filem Melayu terbitan Malaysia, termasuk filem-filem terbaru, ditayang di bawah program Titian Budaya selama tiga hari mulai semalam.

Satu pameran kesenian visual, The One Kilometre World, iaitu lukisan pena di atas kanvas terpanjang di dunia oleh Encik S. Amin Shahab, pula diadakan di Muzium Negara hingga esok.

Powered by Cyberita

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: