Setahun Di Wanita Fm

10 May

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

Rap

DARIPADA dua hari, kini Jaafar Onn ke udara tiga hari di stesen Radio Wanita fm pada setiap Selasa, Rabu dan Khamis, mulai 10 pagi hingga 2 petang.

Sepanjang ke udara Jaafar mengupas pelbagai perkara bersangkutan dunia wanita kerana radio itu memang dikhususkan untuk kaum hawa.

Pada 29 Mei ini genaplah setahun Jaafar bersiaran di stesen radio itu.

Jaafar pada mulanya canggung di konti, tetapi dengan bantuan rakan setugas, Bobby Borhan Din (BBD), dia kini mampu menerbitkan rancangan sendiri.

“Memang berminat menjadi penyampai radio (navigator) jadi saya tidak mengambil masa lama untuk menyesuaikan diri dalam konti.

“Setiap minggu rasa tidak sabar untuk ke udara. Sebelum ini ada juga mencuba dengan Klasik Nasional, tetapi nampaknya rezeki bersama Wanita fm.

“BBD juga mengajar saya membuat ‘teaser’ dan ‘sweaper’ kerana ia penting untuk memperkenalkan segmen seterusnya. Setiap Selasa dan Khamis bermula jam 10 pagi hingga 12 tengah hari saya bersama Haiza di konti.

“Selain memeriahkan lagi suasana pagi anda, saya ingin melatih Haiza mahir berkomunikasi. Pengurusan Wanita fm ada menawarkan Haiza mengendalikan segmennya sendiri, tetapi dia belum yakin,” katanya.

Menurut Jaafar, setiap Selasa dan Khamis, ada segmen lagu dangdut, senamrobik bersama Jaafar Onn, petua menghias rumah, cara menambat hati suami, berkongsi resipi, hiasan laman dan irama 60-an.

Rabu pula Jaafar membicarakan adat sopan, tatatertib sebagai orang timur, memberi maklumat tarian tradisional, mengandam pengantin dan kegiatan teater di seluruh negara.

“Saya juga menjemput artis terkenal suatu ketika dulu seperti Noor Kumalasari dan Ismail Harun untuk di temubual. Saya berharap selepas ini dapat mengundang Datuk Siti Nurhaliza pula.

“Selama bersiaran saya mendapat maklum balas yang cukup baik daripada pendengar terutama suri rumah dan kakitangan awam kerana sebelum ini tiada radio khusus untuk golongan wanita.

“Artis juga boleh mempromosikan album baru mereka di Wanita fm. Selama setahun dengan Wanita fm, saya gembira kerana berjaya membawa masuk ramai penaja.

“Kalau diikutkan mereka mahu saya ke udara lima hari seminggu, tetapi saya ada komitmen lain,” katanya.

Jaafar antara artis lama yang masih laris dan menjadi duta pelbagai produk antaranya, beras Jasmine, Gamat Gold, Million Star Trading, Iwani dan Kelantan Delight Cafe.

Dek kerana kesibukannya, Jaafar sudah melepaskan jawatannya sebagai Pengurus Besar Syarikat Smart Way.

“Demi mengukuhkan nama Wanita fm saya berharap semua navigator di stesen itu berlumba secara potitif dan jangan mencemburui antara satu sama lain,” katanya.

Esok (Ahad) Gamat Gold menjadi penaja utama kepada sambutan Hari Ibu yang diadakan di Hotel The Summit, Subang USJ.

Tetamu majlis dihiburkan dengan nyanyian Jaafar, Rohana Jalil dan Haiza. Majlis itu akan berlangsung pada jam 12 tengah hari hingga 3 petang.

“Saya memilih menjadi duta Gamat Gold kerana yakin dengan produk itu. Sebagai duta saya mencubanya dulu dan tenryata ia amat baik dan berkesan untuk menyembuh dan meningkatkan tahap kesihatan.

“Ia juga tidak memberi kesan sampingan dan sesuai untuk seisi keluarga,” katanya.

Powered by Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: