Mila Menang Dua Anugerah Di Bulgaria

19 May

Oleh Zul Husni Abdul Hamid


Mila

Lagu terbaik, pengiktirafan khas juri jadi milik juara AF5

KUALA LUMPUR: Juara Akademi Fantasia (AF) musim kelima, Norsyarmila Jirin atau Mila meraih dua pengiktirafan antarabangsa termasuk Lagu Terbaik pada Festival Muzik Pop Antarabangsa Discovery ke-17 di Bulgaria yang berakhir, Ahad lalu.

Lagu Ilham Di Matamu ciptaan Ajai dan liriknya oleh Allahyarham Rosli Khamis atau Loloq diumumkan sebagai Lagu Terbaik pada pertandingan yang berlangsung di Opera House, Varna, Bulgaria.

Lagu itu dimuatkan dalam album pertamanya, Persis Mutiara.

Biarpun gagal meraih sebarang kemenangan untuk kategori Penyanyi Terbaik, Mila, 20, tidak menghampakan apabila menerima pengiktirafan Anugerah Khas Juri.

Hasil kemenangannya, penyanyi yang berasal dari Teluk Kumbar, Pulau Pinang itu mendapat piala, wang tunai dan lukisan yang diilhamkan pelukis terkenal negara berkenaan.

Menyifatkan pertandingan itu sebagai pengalaman paling berharga, Mila dalam kenyataannya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) bersyukur kerana berjaya mengharumkan nama negara di mata dunia.

“Seperti yang pernah dikatakan sebelum ini, Mila tidak menaruh harapan terlalu tinggi untuk menang. Mila berusaha memberikan yang terbaik untuk memikat hati juri menerusi lagu bahasa Melayu kita.

“Alhamdulillah, usaha Mila ini membuahkan kejayaan dan lebih membanggakan apabila lagu kita diiktiraf juri antarabangsa.

“Terima kasih kepada semua pihak yang tidak putus memberikan kata semangat serta dorongan untuk Mila,” katanya.

Mila berada di Bulgaria selama lima hari ditemani Ketua Pengurusan Artis dan Bakat, Maestro Talent & Management, Liza Illias untuk berentap dalam dua sesi pertandingan iaitu Penilaian Vokal dan Lagu Terbaik.

Mila memilih lagu Aku Lebih Tahu juga ciptaan Ajai pada sesi penilaian vokal yang diadakan Sabtu lalu, manakala Ilham Di Matamu dibawakan ketika pertandingan Lagu Terbaik.

Bagi kategori Lagu Terbaik, tempat kedua dimenangi pencipta lagu dari Malta iaitu Fiona, manakala tempat ketiga diraih pencipta dari Itali, Alberto.

Kategori Penyanyi Terbaik pula dimenangi peserta Itali, Roberto, manakala tempat kedua milik penyanyi kelahiran Bulgaria, Petya Nikolova.

Tempat ketiga kategori itu dikongsi penyanyi dari Moldova, Ionel Istrati dan Simone dari Romania.

Pertandingan yang memasuki edisi ke-17 itu disertai lebih 40 negara termasuk Sepanyol, Poland, Romania, Itali, Lithuania, Moldova, Uzbekistan, Russia, Cyprus, Malta dan tuan rumah Bulgaria.

Rakaman pertandingan itu dapat disaksikan penonton menerusi rancangan khas, Wazzup Mila Special yang akan disiarkan Astro Ria, tidak lama lagi.

Powered by Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: