Ujian Menerbitkan Noda Semalam

30 May

Oleh SAHARUDIN MUSTHAFA saharudin.musthafa@utusan.com.my

AKSI Remy Ishak (kanan) yang turut membintangi telemovie Noda Semalam di lokasi penggambaran.

MENGHASILKAN sebuah telemovie barangkali dianggap sebagai kerja mudah bagi sebilangan besar penonton.

Hakikatnya, hanya penerbit dan pengarah sahaja yang terpaksa menelan pelbagai keperitan dan kesukaran ketika proses penghasilan sesebuah telemovie dibuat.

Bagi syarikat produksi Zeel Production Sdn. Bhd., yang menerbitkan telemovie Noda Semalam untuk siaran TV3 malam esok menerusi slot Cerekarama, ia bukan sesuatu yang mudah untuk dilaksanakan.

Bahkan, penerbitnya, Md. Fadzil Teh tidak terduga akan diuji sedemikian rupa untuk menghasilkan buah tangan terbaru syarikat produksi yang diketuainya itu.

Noda Semalam arahan sutradara, Muhammad Murali Abdullah memaksa Fadzil berhadapan dengan cabaran yang bukan kecil.

Cabaran pertama bermula apabila hero utama telemovie itu menarik diri pada saat-saat akhir akibat terikat dengan komitmen lain.

“Saya bernasib baik kerana Ezany Nizarif bersedia mengambil alih tugas itu. Biarpun ditawarkan di saat-saat akhir, namun Ezany memberikan lakonan yang hebat dan menepati kehendak produksi,” kata Fadzil kepada Hits ketika berkongsi cerita mengenai produksi Noda Semalam.

Sangkaan Fadzil pertukaran hero akan menamatkan cabaran produksi Noda Semalam rupanya meleset apabila salah seorang jurugambar yang sering menyertai produksi Zeel Production pula terpaksa menarik diri kerana terikat dengan urusan keluarga.

Sekali lagi, Fadzil dan team produksi memikirkan pengganti yang boleh mengambil alih tugas tersebut.

Ujian terus menghimpit produksi Noda Semalam selepas salah seorang aktor utama telemovie itu, Razali Buyong pula membawa khabar duka apabila kakaknya meninggal dunia ketika penggambaran sedang berlangsung.

“Menyedari kedudukan Razali yang sedang berduka dan tidak mampu memberi komitmen terhadap telemovie ini menyebabkan kami terpaksa mencari pengganti lain.

“Alhamdulillah, Zulkifli Zain menyatakan kesediaannya menggantikan tempat Razali,” kata Fadzil menyambung perbualan.

Kesediaan Zulkifli menggantikan Razali membuatkan seluruh team produksi Noda Semalam dan Fadzil bersemangat untuk meneruskan penggambaran.

Namun begitu, ketika di lokasi penggambaran Noda Semalam yang berlangsung di Batu 14, Hulu Langat, Selangor, Zulkifli pula pengsan dan keadaan itu sekali lagi mengejutkan seluruh team produksi.

“Sudah tentu kami semua bimbang. Tetapi, Alhamdulillah, selepas melakukan pemeriksaan, beliau (Zulkifli) disahkan sihat,” terang Fadzil lagi.

Berkat kesabaran dan kerja keras semua pihak akhirnya membuahkan hasil dan Noda Semalam bakal ditayangkan malam esok menerusi slot Cerekarama.

Selain Ezany dan Zulkifli, Noda Semalam yang menampilkan skrip tulisan Abdul Rahim Awang turut mempertaruhkan aktres tersohor tanah air, Fauziah Nawi, Jasmin Hamid, Shaheizy Sam, Delimawati, Remy Ishak dan ramai lagi.

Telemovie ini memparkan kisah seorang anak malang yang menghidap penyakit leukemia cuba menjejaki ibu kandungnya.

“Jalan cerita telemovie ini mungkin sesuatu yang biasa bagi sebilangan besar daripada kita. Namun, penekanan yang diberikan dalam cerita ini ialah bagaimana mesej disampaikan dan bagaimana audiens menerima mesej berkenaan,” kata penerbit itu lagi.

Noda Semalam juga jelas Fadzil, menghadiahkan penonton sisi lakonan Fauziah yang berbeza dengan pendekatan lakonannya sebelum ini.

Fadzil sedar ramai yang mempersoalkan kenapa Zeel Production terus menawarkan Fauziah watak yang stereotaip.

“Saya berani beri jaminan, lakonan Fauziah kali ini jauh berbeza daripada apa yang pernah kita tonton sebelum ini,” janji Fadzil kepada audiens mengenai lakonan Fauziah Nawi dalam Noda Semalam.

Noda Semalam jelas Fadzil, masih mengekalkan pendekatan drama yang berteraskan air mata kerana ia memenuhi kriteria penerbitan telemovie untuk slot Cerekarama.

Selain jalan cerita dan pelakon, Zeel Production juga ujar Fadzil sering menitikberatkan pemilihan pengarah untuk mengemudi sesebuah produksi.

Dan untuk Noda Semalam, pengarah Murali menjadi pilihan lantaran keyakinan Fadzil terhadap karisma sutradara itu.

Murali sebelum ini pernah memberikan sentuhannya pada telemovie Janji Seorang Anak juga terbitan Zeel Production.

“Saya menyenangi kerja Murali. Dia begitu teliti dalam segenap aspek penerbitan telemovie.

“Murali sentiasa memastikan semua kerja penerbitan dilakukan sehingga proses terakhir sebelum menyerahkan hasilnya kepada saya.

“Yang istimewanya, Murali juga sangat arif terhadap kerja-kerja penataan muzik. Ini memudahkan kerja-kerja produksi,” kata Fadzil merakamkan penghargaan pada pengarah itu.

Powered by Utusan Malaysia

6 Responses to “Ujian Menerbitkan Noda Semalam”

 1. rose June 1, 2008 at 12:31 am #

  I just finished watching ‘Noda Semalam’…. Kinda typical Malay Drama but still i can say that was a magnificent work… I like the feels of every actress and actors especially Fauziah Nawi… Congrats to her good job… Well, may i know who’s song that give an excellent impact to the drama? TQ.

 2. pgwph June 2, 2008 at 4:03 pm #

  i also want to know the soundtrack of this telemovie.. it was a great telemovie.. it give an impact to those who’s being adopted by other family.

 3. abc June 2, 2008 at 5:53 pm #

  congrats..great movie and i love the song.what is the title?

 4. pgwph June 3, 2008 at 11:49 am #

  Just found the song for dis telemovie ….
  The title is “Andai Ku Tahu – Ungu”
  Enjoy Listening 😉

 5. wawa May 3, 2010 at 4:54 pm #

  anyone ad x link download cter niehh..?? teringin laa nak tgk cter niehh.. huhu..

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cerekarama - Noda Semalam « Malay Warrior - June 4, 2008

  […] MENGHASILKAN sebuah telemovie barangkali dianggap sebagai kerja mudah bagi sebilangan besar penonton. <myselebriti> […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: