4 Lagi Drama Menarik Penuhi Slot Cerekapilihan

5 Jun

Oleh Rozdan Mazalan

CEREKAPILIHAN menyaksikan pelbagai drama Melayu yang bakal disajikan sepanjang bulan Jun di TV3 setiap Jumaat jam 1.30 petang dengan empat drama mulai esok.

Drama yang berunsur kekeluargaan dan diselitkan juga kisah teladan seperti Abi, Ayah, Bunga Kasturi dan Malang Hari Kerana Hati.

Abi yang akan disiarkan esok mengisahkan Abi yang mempunyai tiga anak iaitu Johar, Dila dan Saiful. Johar adalah seorang usahawan tetapi syarikatnya sedang mengalami masalah kewangan.

Dilla juga mengalami masalah yang sama, manakala Saiful pula adalah seorang pelakon tambahan. Makan dan minum Abi dijaga oleh jiran sekampung iaitu Miah dan anaknya Wani. Abi menyimpan minat terhadap Milah dan dia tidak bertepuk sebelah tangan tetapi masing-masing memendamkan perasaan.

Suatu hari, Abi terjatuh dari tangga dan doktor mengesahkan dia lumpuh selamanya dan juga mempunyai penyakit barah otak. Drama ini dilakonkan oleh M Rajoli, Kartina Aziz, Arash Mohamad, Zul Yahya dan Ngasreen Ngasri

Sementara pada 13 Jun pula drama Ayah bakal menyusul mengisahkan Sofia yang ingin minta cerai dari suaminya Ariff kerana mahu mencari kemewahan hidup. Anak-anaknya Shafiq dan Ain ditinggalkan bersama Ariff bapa tiri mereka dan dia kemudiannya menjadi isteri kedua kepada Rahman.

Dengan Rahman dia tidak mempunyai zuriat kerana pernah terbabit dalam kemalangan. Walau diselubungi kemewahan tetapi hidup Sofia tidak bahagia. Drama ini juga turut dilakonkan oleh Shukery Hashim, Rozie Othman, Nasriah Ngasri, Iqram Dinzly, Ary Putra, Khatijah Tan dan Rahim Razali.

Bunga Kasturi mulai 20 Jun mengisahkan isteri Pak Usop, Maimunah terpaksa menjalani pembedahan jantung. Dia terpaksa mengeluarkan semua duit pencennya kerana mahu membiayai kos pembedahan. Kedua-dua anak Pak Usop, Farid dan Zaharah tinggal di Kuala Lumpur.

Isteri Farid, Diana memang suka bermegah-megah tetapi Farid yang menanggung segala hutangnya. Diana langsung tidak mahu membelanjakan duit gajinya. Inilah yang membuat Farid terpaksa berhutang dengan Zaharah. Zaharah amat benci dengan perangai kakak iparnya itu. Apabila anak Pak Usop, Zamani mendapat keputusan yang cemerlang, dia mendapat tawaran untuk belajar di universiti. Drama ini dijayakan oleh Sidik Hussein, Hani Mohsin dan Zahida Rafiq.

Sementara itu drama Malang Hari Kerana Hati yang bakal disiarkan pada 27 Jun mengisahkan Munir seorang eksekutif kewangan di Syarikat Nusa Holdings Sdn Bhd. Walaupun tekun bekerja dia sering kali ditegur Aidil kerana hampir setiap hari dia datang lewat ke pejabat.

Hanya Suzana isterinya yang faham perangainya yang susah bangun pagi. Menurut Suzana perangai yang paling dibencinya mengenai suaminya adalah kerana tidak menepati masa dan tidak mahu menunaikan sembahyang. Suzana sudah bosan kerana sepanjang 10 tahun perkahwinannya dia terpaksa menghabiskan masa semata-mata mengejutkan suaminya bangun tidur.

Pelakon yang menjayakan drama ini seperti Zul Yahya, Hani Kausar, M Rajoli, Zaidi Omar, Raja Azrey, Faizal Hussein dan Hersheeta Purey.

Powered by Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: