Bukan Dejavu Beri Kesan Mendalam

5 Jun

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap

KISAH dua pendatang Indonesia yang hidup dibelenggu kemiskinan, Narti dan Yanto yang merindui kampung ha laman sekalipun sudah sepuluh tahun merantau di negara ini antara tema kemasyarakatan menarik yang diangkat dalam naskhah Dejavu karya Ismail Kassan.

Dejavu bukan saja menghiburkan sebagai teater bersifat semi-humor tapi apa yang penting, mesejnya memberi kesan mendalam pada penonton.

Justeru, berdasarkan pencapaian cemerlangnya sejak di pentaskan pada 1999, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Badan Budaya DBP serta Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM) bakal mementaskan sekuelnya pula berjudul Bukan Dejavu di DBP, Kuala Lumpur pada 9 hingga 13 Julai nanti.

Naskhah Bukan Dejavu adalah sambungan daripada Dejavu karya penulis yang sama dipilih sebagai Persembahan Teater Perdana DBP tahun ini.

Jika skrip Dejavu pernah memenangi Hadiah Sastera Per dana 2004, Bukan Dejavu pula adalah pemenang hadiah pertama Pertandingan Menulis Skrip 50 Tahun DBP, tahun lalu.

Ketika dihubungi Rap, Pengarah Bukan Dejavu, Siti Ro hayah Attan berkata, skrip Bukan Dejavu menampilkan lebih banyak watak baru dan mempunyai kekuatan tersendiri seperti Norma Hamima, Wan Dol, Udin, Leman, Jamilah, Tahir dan Siti.

“Cerita asal tetap dikekalkan dan persembahan kali ini bermula tiga bulan selepas insiden Narti memukul perompak yang cuba merogol Nora dan Rohana. Watak Narti, Yanto dan Parjo yang penuh dengan sifat lucu dikekalkan.

“Selain itu, watak Parjo yang mendapat tempat di hati penonton juga dikembangkan menjadi lebih dominan. Bukan saja sebagai pendatang Indonesia yang cuba menghiburkan penonton menerusi nyanyian tapi sikap lucunya serta lebih bertanggungjawab,” katanya.

Rohayah berkata, cabaran paling besar yang dihadapinya ialah untuk mementaskan teater itu dalam tempoh dua jam kerana skrip asalnya memerlukan masa empat jam untuk dipentaskan.

“Suntingan dan fokus harus dilakukan dengan tepat dan teliti. Saya percaya dengan kerjasama barisan pelakon, pihak DBP dan sambutan daripada khalayak, kami pasti berjaya melakukannya sekali lagi sebagaimana pementasan Dejavu,” katanya.

Rohayah berkata, pementasan itu membabitkan 26 pelakon dan sebahagian besar adalah pelakon asal.

“Sebenarnya, saya cuba mengekalkan pelakon asal Dejavu tetapi hanya sebahagian saja yang dapat memberikan ko mitmen mereka seperti Juhara Ayob (sebagai Narti), Shukor Yon (Yanto), Safura Ya’cob (Ustazah Salmi), Yussak Kassan (Parjo) dan Hussin Hashim (Penagih Dadah).

“Apa yang penting, mereka tahu jalan cerita dan sudah pasti ia memberi kelebihan kepada mereka untuk meningkatkan lagi kualiti lakonan kerana kekuatan teater ini adalah pada aspek lakonan.

“Pelakon lain yang turut membantu merealisasikan teater ini ialah Datin Norish Karman (Nora), Datuk Jalaluddin Hassan (Tahir), Rasdi Daud (Pak Jamal), Aris Othman (Leman), Arabiah Ahmad Nazri (Jamilah), Mardiana Alwi (Norma), Siti Asmiera Zulaiqha Hasmuri (Siti) dan Eyzendy Aziz (Wan Dol),” katanya.

Mengimbas latarnya, Dejavu pernah dipentaskan dan di arahkan oleh Siti Rohayah Attan sebanyak tiga kali. Kali pertama karya ini dipentaskan dengan menggunakan judul Dejavu Seorang Perempuan pada 23 hingga 30 Oktober 1999 di Auditorium Tuanku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC), Kuala Lumpur. Antara pelakonnya, Erma Fatima, Aida Aris, Aida Rahim, Norzizi Zulkifli, Shukor Yon dan M. Redzuan Deen.

Kali kedua, naskhah ini dipentaskan pada 24 hingga 29 Januari 2004 di tempat sama dan menampilkan Fauziah Datuk Ahmad Daud, Juhara Ayob, Melissa Saila, Norzizi Zulkifli, Mubarak Majid, Shukor Yon dan Shahronizam Noor.

Pementasan kali ketiga pula di Panggung Sari, Istana Budaya pada 18 September 2004. Pelakonnya ialah Fauziah Ahmad Daud, Safura Yaacob, Serina Redzuawan, Rozie Rashid, Shukor Yon, Zuhairi Ibrahim,Juhara Ayob, Yussak Kassan dan ramai lagi.

Teater Bukan Dejavu bakal dipentaskan di DBP, Kuala Lumpur jam 8.30 malam dengan harga tiket RM20, RM30 dan RM50. Manakala, diskaun 50 peratus untuk pelajar dan warga emas.

Mereka yang ingin mendapat maklumat mengenai per kembangan teater ini boleh melayari laman web http://www.bu kandejavu.blogspot.com.

Powered by Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: