Animasi TMNT Versi Bahasa Melayu

24 Sep

Oleh METRA SYAHRIL MOHAMED
metra.mohamed@utusan.com.my


BARISAN artis yang terlibat dalam alih suara filem animasi Teenage Mutant Ninja Turtles.

SEKITAR tahun 2006 lalu, Star Movies (saluran 413, Astro) menyiarkan sebuah filem animasi tentang kehidupan robot yang penuh warna-warni dalam Robots.

Dialih ke bahasa Melayu, Robots yang menggunakan suara latar pelakon serta personaliti tempatan popular dilihat berjaya menarik maklum balas memberangsangkan.

Justeru, atas dasar percaya bahawa penyesuaian mengikut masyarakat setempat adalah cara terbaik dalam memenuhi cita rasa penonton, Star Movies mengambil inisiatif sama untuk menayangkan filem Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT).

Bakal ditayangkan pada 28 September ini, versi bahasa Melayunya akan dihidupkan melalui suara latar personaliti ternama seperti Mawi, Aznil Nawawi, Kieran, Nabil (Raja Lawak Astro), Dafi, Sarimah Ibrahim, Salih Yaacob, Zahid dan Ekin.

Mawi menyumbangkan suaranya untuk watak Leonardo, yang menggunakan suara James Arnold Taylor dalam versi Hollywood.

“Ini merupakan penglibatan pertama saya dalam menyumbang suara untuk filem animasi.

“Nampak seperti mudah tetapi ia sebenarnya cukup mencabar terutama ketika hendak menyamakan suara dan pergerakan mulut.

“Proses rakaman suara mengambil masa enam jam dan dialog Leonardo merupakan antara yang paling banyak di samping watak lain,” kata Mawi ketika ditemui pada majlis pelancaran TMNT versi bahasa Melayu di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Selain Mawi, Aznil pula menyumbangkan suara dalam membawakan watak Raphael manakala Donatello (Keiran) dan Michelangelo (Nabil).

Sementara Dafi pula adalah Casey Jones, sahabat lama kumpulan empat penyu terbabit, Sarimah (April O’Neill), Salih Yaacob (Master Splinter), Zahid (Max Winters) dan Ekin (Karai).

Suara-suara terkenal lain termasuklah Datuk Jalaludin Hassan, Edlin, Zizan, Ahmad Tarmimi Siregar, Shawal, Nubhan serta Awal Ashaari.

Tidak ketinggalan, wakil-wakil media turut diundang terlibat sama dalam projek istimewa Star Movies ini.

Antara wakil media yang terlibat ialah Pengarang Hiburan Utusan Malaysia, Saharudin Musthafa, Pengarang Hiburan Harian Metro, Adam Salleh, Penolong Pengarang Hiburan New Straits Times, Faridul Anwar serta wartawan Abie Abdullah (Metro Ahad), Haswari Ali (murai.com) dan penyampai berita Gala TV (Astro), Syazwan Zakariah.

Alih suara bahasa Melayu dan Indonesia

Sementara itu, Naib Presiden Pemasaran Star TV (Asia Tenggara & Hong Kong), Nini Yusof berkata, selain bahasa Melayu, TMNT turut dialih ke bahasa Indonesia untuk penonton Star Movies di negara terbabit.

“Antara bintang-bintang ternama Indonesia yang terlibat adalah Nicholas Saputra, Fauzi Baadilla, Surya Saputra, Julie Estelle, Tio Pakusadewo dan Atiqah Hasiholan.

“Membawa filem-filem animasi barat kepada penyesuaian mengikut masyarakat setempat mampu membuatkan Star Movies menjadi saluran filem utama di negara ini.

“Kita lihat pada 2006, Robots berjaya mencatatkan rating nombor satu ketika ia ditayangkan dan kami tidak menolak kemungkinan, projek yang sama akan diusahakan lagi pada masa depan,” ujarnya.

Apa kata Nicholas Saputra?

Sama seperti Mawi, pelakon popular Indonesia, Nicholas Saputra turut tidak ketinggalan dalam menyumbang suara untuk watak Leonardo.

Mengakui meminati TMNT, ini juga pengalaman pertama bagi Nicholas dalam kerja-kerja alih suara.

”Saya hanya mengambil masa selama tiga jam untuk proses rakaman,” katanya yang akan muncul untuk dua filem terbarunya iaitu Drupadi dan 3 Doa 3 Cinta.

Ditanya mengenai perkembangan terkini kariernya, Nicholas berkata, filem Drupadi merupakan filem yang kembali menggandingkan antaranya dan Dian Sastrowardoyo selepas tujuh tahun tidak bersama.

”Kali terakhir kami berlakon sama adalah filem Ada Apa Dengan Cinta iaitu sekitar tahun 2001,” tambahnya.

Utusan Malaysia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: