Jom Pi Penang!

6 Dec

Oleh Tuty Haryanti Ahmad Rodzi
bhnews@bharian.com.my

Pesta Pulau Pinang 2008 janji keseronokan, erat hubungan keluarga

Kalau naik feri kena masuk ikut jeti
Kalau ramai kawan kena masuk ikut jambatan
Jumpa hidung mancung bukan semua pelancong
Combi anak Tanjong
Anak mami dok Jelutong
Mailah sini
Pulau Pinang menantiBatu Feringgi, Padang KotaNaik beca pusing KomtarPakat mai siniPulau Pinang satu destinasiTengok ular Tanjung Tokong,Pesta Penang Sungai Nibong.

ITULAH lagu tema Pesta Pulau Pinang yang berkumandang pada musim cuti persekolahan akhir tahun bagi menandakan kedatangan pesta itu yang sering dinanti-nantikan, bukan saja oleh warga Pulau Mutiara, malah dari seluruh negara.

Pesta yang berlangsung di Tapak Pesta Sungai Nibong sejak 30 tahun lalu, tidak pernah gagal menarik pengunjung termasuk pelancong asing sehingga hotel penuh ditempah sepanjang sebulan pesta berlangsung.

Dengan tagline ‘Jom Pi Penang’, pesta selama sebulan yang bermula Sabtu lalu, mensasarkan lebih 500,000 pengunjung dari dalam dan luar negeri untuk memeriahkan suasana.

Pesta kali ini menampilkan konsep yang agak berbeza dari tahun sebelumnya apabila semua gerai yang dibuka tidak lagi seperti suasana pasar malam, sebaliknya seakan-akan kedai biasa.

Program yang disusun juga lebih banyak menjurus kepada semangat kekeluargaan dan dijangka akan lebih menarik dan mendapat sambutan menjelang pertengahan bulan ini.

Tidak banyak program menarik ditampilkan di peringkat awal pesta kerana bagi memberi ruang kepada pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tamat peperiksaan kerana mereka adalah sasaran utama pengunjung pesta.

Bagi ibu bapa yang gemar membeli belah, mereka tidak boleh melepaskan peluang mengunjungi sebanyak 185 gerai termasuk dewan pameran dan kiosk yang menjual bermacam-macam barangan.

Pada hari-hari terakhir pesta pula peniaga akan mengambil peluang melelong barang jualan masing-masing.

Menyusuri tapak pesta yang disinari kerlipan lampu memberi peluang kepada pengunjung mencuba melukis batik di Galeri Seni Lukis milik Persatuan Pelukis Melayu Pulau Pinang dan membeli pelbagai buku di Pameran dan Jualan Buku oleh Perbadanan Perpustaakaan Awam Pulau Pinang.

Mereka yang ingin bergambar bersama ular sawa yang berusia tujuh tahun dan 10 tahun, pula boleh mengunjungi Taman Mini yang dikendalikan oleh Taman Negara Pulau Pinang dan Jabatan Perhilitan.

Jika kepenatan dan ingin berehat seketika, pengunjung boleh duduk seketika di kerusi yang disediakan atau menikmati spa ikan, yang juga dikatakan baik untuk kesihatan.

Atau boleh juga berehat di sudut milik Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang menampilkan landskap menarik sesuai untuk merehatkan seketika kaki dan fikiran selepas menempuhi lautan manusia.

Pengunjung juga pasti tidak akan melepaskan peluang untuk menyaksikan pertunjukan silap mata atau tarian aerobik oleh kumpulan yang didatangkan khas dari China iaitu Chinese Asia Art Group.

Tidak ketinggalan pelbagai pameran dari negara jiran, Indonesia yang menampilkan produk warisan Minangkabau dan Aceh.

Bagi mereka yang sedang berkira-kira untuk membeli kereta tetapi tidak berkesempatan mengunjungi pusat jualan pada siang hari, boleh meninjaunya di tapak pesta.

Jika terasa lapar dan ingin menjamu selera, berpuluh-puluh kedai makan dan gerai yang menghidangkan pelbagai masakan terkenal Pulau Pinang sedia menanti di tapak pesta.

Orang ramai tidak perlu risau dengan cakap-cakap yang mengatakan makanan di tapak pesta agak mahal dari tempat lain kerana pihak urusetia menjalankan pemantuan harga makanan.

Soal keselamatan sepanjang berada di tapak pesta tidak perlu dikhuatiri kerana polis dengan bantauan Ikatan Relawan Rakyat sentiasa meronda di kawasan itu.

Bagi kanak-kanak dan remaja, acara yang semestinya menjadi agenda utama mereka ke pesta adalah taman hiburan. Ada 14 permainan hiburan iaitu pertambahan tiga lagi pada tahun ini dan 12 permainan mencuba nasib.

Permainan hiburan yang menjadi pilihan dan menguji ketahanan mental dan fizikal adalah Challenger, Top Gun, Sky Rider, Vortex, Water Coaster, Euro Wheel, Bumper Car, Merry Go Round, Trister dan Roller Coaster.

Tidak ketinggalan X Coaster, Mine Coaster dan Drop Zone.

Permainan mencuba nasib yang menyaksikan orang ramai sering kali membawa pulang anak patung daripada yang bersaiz kecil hingga paling besar adalah memasukkan gelang di atas muncung botol, memecahkan belon menggunakan dart, menembak dan memasukkan bola ke dalam lubang bernombor.

Persembahan pentas juga diadakan setiap malam termasuk dengan menampilkan Raja Lawak, Nabil, artis Mentor seperti Fiq, Pija dan Ayu; Hilmi Gimik, Def Geb C, Mas Idayu, Wings, Senario, Ifa Raziah dan Haiza.

Tidak ketinggalan ialah Angkasawan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor juga akan hadir menerusi program Menggapai Bintang Bersama Datuk Dr Sheikh Muszaphar.

Ratu Skuasy Negara, Datuk Nicol Ann David dan pemain badminton, Datuk Lee Chong Wei juga akan hadir menerusi program masing-masing, Bacaan Kegemaran Saya dan Bercerita Mengenai Sukan Badminton serta kartunis negara, Datuk Lat.

Jadi tunggu apa lagi, jom pi Penang!.

INFO: Pesta Pulau Pinang 2008

Bayaran masuk dewasa: RM3
Kanak-kanak: RM1
Sasaran pengunjung: 500,000 orang
Tempoh: 29 November hingga 31 Disember 2008Masa: 6 petang hingga 11.30 malam
Lokasi: Tapak Pesta Sungai Nibong

INFO: Program bersempena Pesta Pulau Pinang 2008

Pesta Flora bertempat di Taman Botani, dari 29 November hingga 7 Disember

Pesta Perahu Naga di Empangan Teluk Bahang, 7 Disember

Pertandingan Mewarna di Queensbay Mall, 7 Disember

Pertandingan Scrabble Antarbangsa di Hotel Bayview, 9 Disember

Pertandingan Bola Tampar Jemputan 2 Sebelah di Pusat Kegiatan Sukan Air, Tanjung Bungah, 13 Disember.

Pesta Tenpin Bowling di Megalanes, Seberang Prai, 13 hingga 20 Disember

Pesta Me Beach di Hotel Tanjung Bungah, 14 Disember

Pertandingan Memancing di pesisir Pantai Queensbay, 14 Disember

Aslirama di Tapak Pesta Sungai Nibong, 15 Disember.

Pertandingan Tinju di Tapak Pesta Sungai Nibong, 17 hingga 21 Disember.

Pertandingan Tarian Singa di Dewan Millenium, Kepala Batas, 20 dan 21 Disember

Perarakan Chingay di Padang Brown, 21 Disember.

Berita Harian

One Response to “Jom Pi Penang!”

  1. Robert Eckert March 31, 2009 at 10:13 am #

    I love the advice you give on tenpin bowling,keep up the great work!If you have a chance stop by my new bowling blog for some extra tips.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: