Cameron Takut Teater

16 Dec

Susunan Elrafaei Sapi
ahmadelrafaei@hmetro.com.my

Rap
MENJADI trend teater muzikal diadaptasi daripada filem. Sebelum ini banyak filem Hollywood berjaya di pentas Broadway antaranya Aladdin, Cinderella, Beauty And The Beast dan High School Musical. Manakala kita juga berbangga dengan kemunculan teater seperti Puteri Gunung Ledang The Musical, P Ramlee The Musical dan Impak Maksima The Musical.

Berbeza dengan senario berlakon teater di Hollywood, bukan semua pelakon yang pernah menimba pengalaman dalam filem berani beraksi di pentas teater. Aktres jelita, Cameron Diaz mengakui tanggungjawab yang digalas sebagai pelakon teater begitu besar dan memerlukan persediaan diri secukupnya. Cameron, 36, yang pernah popular menerusi filem Shrek (2001) melakonkan watak Puteri Fiona, hanya muncul sebagai peminat ketika menyaksikan pementasan teater Shrek The Musical yang dipentaskan di New York baru-baru ini.

Katanya, dia adalah peminat setia filem animasi itu bagaimanapun tidak berhasrat untuk berlakon teater. Shrek yang turut dijayakan aktor Mike Myers bergandingan bersama Cameron untuk watak utama, mencipta kejayaan tersendiri hingga mempunyai dua sekuel dan terbaru, Cameron juga terbabit dalam penggambaran sekuel keempat, Shrek Goes Fourth yang akan ditayangkan pada 2010.

Biarpun filem ini berjaya di layar perak, Cameron sebaliknya memberi ruang pelakon lain iaitu Sutton Foster untuk mengambil alih tempatnya menerusi teater. Aktor Brian D’Arcy James pula melakonkan watak Shrek, karakter makhluk gergasi berwarna hijau yang hodoh dan tinggal dalam paya hingga bertemu jodoh dengan puteri jelita iaitu Fiona.

“Sudah tentu bukan saya yang harus melakonkan watak Puteri Fiona dalam teater. Selepas menonton teater ini, saya lihat mustahil untuk saya lakukan sebaik pelakon itu. Apa yang dipersembahkan cukup indah dan bukan mudah untuk berlakon di pentas teater.

“Pada saya, kesemua pelakon yang terbabit dalam teater ini bekerja keras untuk mencipta kejayaan sebagaimana yang pernah diraih dalam versi filem sebelum ini. Malah lakonan mereka juga melucukan hingga membuatkan semua penonton terhibur.

“Saya seronok melihat semua watak dalam filem Shrek bersama di atas pentas kerana menerusi filem, kami tidak berpeluang untuk bersua kerana kami tidak bekerja menyumbang suara dalam satu masa,” katanya.

Mengenai filem sekuel Shrek keempat, Cameron masih digandingkan dengan pelakon asal Myers, Eddie Murphy membawa watak keldai dan Antonio Banderas sebagai kucing bernama Puss In Boots. Untuk sekuel kali ini, kepercayaan diberikan pada pengarah Mike Mitchell.

Selain sekuel terbaru Shrek, Cameron bakal muncul dengan dua filem baru pada tahun depan, The Box dan My Sister’s Keeper. Sebelum ini, Cameron mula popular menerusi filem The Mask pada 1994 bergandingan bersama Jim Carrey. Lakonannya makin mendapat perhatian selepas itu menerusi The Last Supper, Feeling Minnesota, Head Above Water, My Best Friend’s Wedding (1997), Charlie’s Angels (2000) dan The Sweetest Thing (2002).

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: