Hugh Mencari Asal Usul

27 Dec

Susunan JESSABELL SOO
jessabell@kosmo.com.my

PADA tahun 2006, pengarah Baz Luhrmann telah memilih Hugh Jackman untuk menggantikan Russell Crowe sebagai watak utama dalam filem epik romantik, Australia yang turut dibintangi Nicole Kidman. Memainkan watak sebagai penggembala lembu, Drover, filem itu dibikin dengan latar belakang antara tahun 1939 hingga 1942 semasa Perang Dunia Kedua.

Sudah sedekad berlalu semenjak Hugh terlibat dalam filem terbitan negara kelahirannya, Australia. Kali terakhir ialah filem Erskineville Kings (1999). Hugh mula dikenali dunia pada tahun 1998 apabila dia berlakon dalam teater Curly di Royal National Theatre, West End, London.

Dilahirkan dengan nama Hugh Michael Jackman pada 12 Oktober 1968, filem-filem seperti siri X-Men, Kate & Leopold dan The Prestige telah mempopularkan Hugh dan dia bakal dianugerahkan bintang di Walk of Fame Hollywood.

Malah dengan persembahannya dalam Australia, dia diberi gelaran sebagai Lelaki Paling Seksi 2008 oleh majalah People. Berkahwin dengan Deborra-Lee Furness pada April 1996, mereka bertemu di set penggambaran siri TV pertamanya, Correlli.

Disebabkan keguguran sebanyak dua kali, mereka telah mengambil dua anak angkat, Oscar Maximillian (15 Mei, 2000) dan Ava Eliot (10 Julai 2005). Bagi mendalami pengalaman Hugh dalam filem ini dan kehidupannya sebagai ayah, ikuti petikan temu bual di bawah.

Australia adalah salah satu projek yang anda terdesak untuk berlakon. Maksud saya, adakah anda terkejut menerima tawaran ini pada ketika karier anda sedang melonjak?
HUGH: Memang mengejutkan dan mengujakan terutama bekerjasama dengan pengarah Baz Luhrmann. Semasa pertama kali bertemu dengan dia tiga tahun lalu, filem ini masih belum ada judulnya.

Dia cuma memberitahu ceritanya kepada saya. Walaupun belum menerima skrip, saya terus bersetuju. Ketika itu saya belum sibuk lagi. Saya cuma merasakan kejujuran watak itu dan menyukainya.

Namun, ini adalah satu penggambaran yang sukar dan adakah faktor geografi dan fizikal membantu lakonan anda?
Ya, kami sebenarnya telah melakukan banyak persediaan. Saya menghabiskan banyak masa untuk belajar mengenai lembu dan tinggal di lokasi penggambaran selama sebulan sebelum penggambaran. Mereka memulakan penggambaran di England dahulu. Dan kemudian di Strickland House, Sydney.

Saya memilih untuk tinggal di lokasi tetapi kami mempunyai pilihan sama ada untuk tinggal di sana atau tidak. Dan ramai krew yang memilih untuk tinggal di bandar. Saya pula tinggal di karavan (kenderaan yang dilengkapi dengan tempat tinggal) dengan unggun api. Saya ingin memahami watak saya dengan lebih mendalam dan memang keadaan sekeliling banyak membantu saya.

Adakah watak ini menyuntikkan semangat anda sebagai seorang warganegara Australia? Ini kerana sudah lama anda tidak memainkan watak sebagai rakyat Australia dan sibuk dengan industri perfileman Hollywood.
Ada perbezaan semasa bekerja dalam produksi Australia. Krew produksinya mencipta atmosfera berbeza dan kami berada di lokasi yang menakjubkan. Saya kini lebih memahami negara kelahiran saya serta mendalami kehidupan penduduk asli Australia.


SISI kebapaan Hugh Jackman.


KETIKA dia bergurau dengan mengangkat seorang wanita sewaktu rakaman satu rancangan TV.

Malah saya juga memahami asal usul saya dan menghargainya. Masa berlakon di Australia juga amat berharga bagi keluarga saya kerana kami berpeluang untuk menghabiskan masa di sana. Walaupun kami baru membeli rumah di New York, kami akan menggabungkan masa kami di Australia dan New York. Saya tidak mahu keluarga saya melupakan asal usul mereka.

Adakah anda akan terlibat dalam projek Australia yang lain pada masa akan datang jika diberi peluang?
Ya, pastinya. Tetapi subjek skrip dan pengarah juga akan diambil kira. Seperti dalam filem ini, ia amat penting kerana lokasinya adalah Australia. Tetapi bagi mereka di luar sana, ia cuma sebuah filem mengenai Australia. Tapi bagi saya, ia adalah tempat yang indah dan bermakna. Pada masa akan datang, jika saya mempunyai pilihan antara dua filem, sebuah filem Australia dan sebuah filem produksi luar, saya akan memilih produksi Australia.

Adakah anda berasa tertekan kerana ada pihak terutama media menyatakan filem ini adalah penyelamat kepada dunia perfileman Australia dan juga industri pelancongan Australia? Adakah anda berasa ia satu tekanan bagi sebuah filem untuk menanggungnya?
Ya (ketawa). Ada filem yang mendapat momentum tersendiri yang tidak dijangkakan. Saya rasa mereka ada menanti dan menaruh harapan tinggi untuk filem ini menyelamatkan industri perfileman Australia atau mempromosikan pelancongan Australia. Tetapi pada saya itu satu perkara yang tidak realistik.


GAMBAR ialah aksinya bersama Nicole Kidman dalam Australia

Ini satu perkara yang menarik tetapi apa yang merisaukan saya adalah statistik penonton. Rasanya hanya dua hingga empat peratus orang Australia akan menonton filem mengenai Australia. Empat peratus adalah angka yang rendah dan ramai orang suka menggunakan alasan bajet yang menyebabkan pemasaran lembap.

Tetapi filem ini mempunyai bajet secukupnya dan mari kita melihat berapa ramai orang Australia akan menyaksikan filem ini. Apa yang utama ialah saya ingin mengetahui bagaimana orang Australia berpendapat terhadap filem Australia sendiri.

Adakah anda berpendapat industri perfileman dan selebriti ganjil? Dan bagaimana anda membahagikan watak anda sebagai aktor dan ketua keluarga?
Saya mendapati sangat mudah untuk membahagikan kedua-dua peranan ini. Saya memahami mekanisme dan mengetahui apa yang berlaku. Cuma apa yang sukar dipisahkan daripada diri saya adalah bagaimana filem lakonan saya akan diterima ramai. Apabila anda telah berusaha terhadap sesuatu, saya ingin orang lain menghargainya.

Tetapi hakikatnya saya cuma hidup sebagai aktor dan kadangkala benda seperti ini timbul. Dan saya pasti dalam masa setahun dua saya mungkin tidak akan popular lagi. Jadi saya tidak mahu terlalu terikat dengan status ini. Saya mahu menikmati hidup walaupun sebagai artis.

Terdapat perbezaan besar antara watak anda dalam filem ini dan watak Wolverine dalam X-Men. Mengapa mahu kembali memegang watak Wolverine?
Skrip dan pengarahnya adalah faktor utama. Penulis skripnya, David Benioff adalah antara penulis terhebat Hollywood. Selepas bertemu dengan David, dia memberitahu saya satu idea cerdik dan hebat. Dia seorang yang menggilai komik dan mencintai watak dan sejarah komik.

Jadi saya terus bersetuju dengan dia. Saya rasa jalan ceritanya paling menarik perhatian. Walaupun sudah melakonkan X-Men I, II, dan III, rasanya terdapat misteri yang belum diterokai terutama mencari asal usulnya. Saya juga merupakan peminat komik dan merasakan kami perlu mencari asal usul watak ini bagi mendalami perwatakannya. Maka filem ini, X-Men Origins: Wolverine bakal memberitahu anda jawapannya.

Adakah anda akan terus memegang watak Wolverine? Atau anda sudah muak dengannya?
Saya tidak pasti. Saya mempunyai perasaan yang sama selepas X-Men III. Tetapi masih menyukai wataknya. Jika tidak, saya tidak akan menerima tawaran filem ini. Saya tidak akan terlibat dalam filem yang saya tidak yakin. Sekali lagi, jalan cerita dan skripnya amat penting.

Apakah perancangan akan datang terutama karier?
Saya tidak pasti. Kini saya sibuk dengan promosi filem Australia dan produksi naskhah Wolverine. Dan juga sibuk mencari sekolah untuk Ava dan Oscar.

Mereka akan bersekolah di New York dan bukannya Los Angeles?
Ya, di New York dan Australia tahun depan. Saya perlu mencari sekolah di New York kerana ia memudahkan saya bekerja dan berpeluang meluangkan masa bersama. Itu keputusan yang dibuat masa ini.

Kosmo

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: