Tutup Kekurangan Wajah

29 Dec


JURUSOLEK profesional pasti menggunakan berus apabila menyolek wajah seseorang
bagi memberikan kesan sapuan lebih sempurna.

BAGAIMANAKAH bentuk muka wajah anda? Adakah bujur, bulat atau bersegi? Menatap wajah anda dalam cermin, adakah anda berasa puas memiliki bentuk wajah sedemikian? Mungkin ada yang menjawab ‘Ya’ dan tidak mustahil jika ada yang memberi jawapan sebaliknya.

Itulah lumrah manusia, sering saja tidak berpuas hati apa yang dimilikinya. Lantaran, itulah ada yang sanggup melakukan apa saja untuk mencapai hasrat di hati. Tetapi sebelum anda melakukan sesuatu pada bentuk wajah, tahukah anda bahawa selain menyempurnakan solekan, penggunaan berus juga dapat membantu untuk membentuk wajah.

Misalnya, jika anda memiliki bentuk wajah bersegi seperti bintang Hollywood, Cameron Diaz dan tidak menggemarinya usah risau kerana ada cara mengurangi kesan persegi berkenaan. Caranya, aplikasi bayangan pada bahagian rahang yang menonjol. Dengan menggunakan berus separuh penuh kemudian sapukan pemerah pipi dengan arah melebar ke sisi supaya membentuk segi tiga.

Jika anda mempunyai bentuk wajah lonjong atau panjang seperti Celine Dion pula dan ingin tampak bentuk wajah lebih pendek, gunakan jenis berus yang sama serta sapukan pemerah pipi secara mendatar segaris batas hidung. Pada sama, berikan juga bayangan pada dagu dan dahi bahagian batas rambut agar dapat membentuk wajah lebih pendek.

Begitulah juga jika anda mempunyai bentuk wajah bulat seperti Catherine Zeta-Jones tetapi ingin memperlihatkan bentuk wajah sedikit bujur agar lebih menawan. Justeru, gunakanlah keajaiban berus dan dengan teknik bayangan pada bahagian pipi menuju rahang bawah, pasti bentuk wajah anda ada perbezaannya. Caranya mudah, sapukan pemerah pipi dengan arah ke atas sehingga memberi kesan wajah lebih bujur.

INFO: Jenis berus solekan dan fungsinya


BERUS juga boleh digunakan bagi membentuk wajah.

Berus bedak

Berus ini seharusnya berbentuk lebar dan kembang. Ia juga berus yang paling besar dalam kumpulan berus solekan. Fungsi utamanya ialah untuk menabur dan meratakan bedak debu atau bedak padat dengan sempurna dan menyeluruh pada seluruh kulit muka.

Berus pewarna pipi

*Bagi memudahkan sapuan pemerah pipi, pilih berus lembut dan separuh penuh. Penggunaan berus ini ialah membantu untuk menyapu pemerah pipi dengan rata pada pipi tanpa garis atau jalur.

Berus pembayang mata

Berus ini biasanya kecil dan hujungnya berbentuk kuncup dan digunakan untuk menyapu pewarna atau pembayang mata kepada kelopak mata.

Berus pengalit mata

Berus rata dengan bentuk bersudut ini perlu untuk meratakan warna dekat garis bulu mata atau utnuk menyerlahkan kontur kelopak mata.

Berus bibir

Pilih berus yang rata dan tirus sedikit bagi memudahkan anda menyapu gincu pada lekuk bibir dan meratakan warna dengan sempurna. Berus ini penting khususnya untuk menyapu gincu warna gelap dan mencampurkan satu atau lebih warna bagi mencipta gaya tersendiri.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: