Izzat Anjur Bengkel Penampilan, Kecantikan

2 Jan


BARISAN tenaga yang menguatkan Izatt Artistic Team iaitu Tona Nordin, Izatt Sharif dan Nasha Naslimey Aziz.

DUNIA terus dibanjiri kelahiran bakat baru, namun hanya beberapa nama saja yang mampu menyinar, selebihnya hadir sekadar menyapa kemudian tenggelam kerana gagal memberikan kesan kepada penggemar.

Selain bakat, penampilan juga memainkan peranan penting untuk memancing hati peminat. Lihat saja artis yang menempa nama serta mampu bertahan lama seperti Ziana Zain, Erra Fazira, Fauziah Latiff dan Camelia.

Antara punca yang dikenal pasti menyumbang kepada kelemahan itu adalah ketiadaan pengurusan yang cekap, selain penampilan diri dan imej yang kurang dititikberatkan.

Menyedari kekurangan itu, perunding imej artis terkenal, Izatt Sharif menerusi syarikatnya Izatt Artistic Team mengundang mereka dan syarikat pengurusan berminat untuk menyertai Bengkel Tatarias dan Etika Permulaan Perniagaan pada 3 Januari ini (esok) di Saloma Bistro, Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Selain Izatt yang berpengalaman luas menata gaya dan imej artis, program itu akan turut dijayakan dua lagi nama yang sememangnya tidak asing lagi dalam bidang hiburan.

“Nasha Naslimey Aziz yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam tatarias akan berkongsi pelbagai panduan mengenai solekan bersama peserta bengkel, manakala Mohd Azmi Kassim atau Amie pula menyentuh mengenai isu perniagaan dalam bidang kecantikan,” kata Izzat.

Bengkel sehari yang diiktiraf Unit Latihan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) itu turut diserikan dengan panduan kecantikan daripada artis terkenal seperti Umie Aida, Zahida Rafik, Sharifah Shahora dan Melissa Saila.

Pada bengkel itu kata Izatt, Nasha akan menekankan kepada tiga aspek asas solekan iaitu mengubah wajah menerusi teknik solekan, solekan pengantin serta dandanan ke tempat kerja harian.

Selain itu, katanya, mereka juga akan berkongsi pengalaman membina kemahiran dan keyakinan diri untuk memulakan perniagaan dari rumah.

“Secara tidak langsung, peserta akan dapat manfaat menerusi bengkel ini selain dapat membantu mereka menambah pendapatan dengan kemahiran yang dimiliki,” katanya.

Izatt berkata, kebanyakan artis berpendapat mereka perlu kelihatan cantik dan bergaya hanya apabila muncul di pentas tanpa menyedari ia sebenarnya adalah satu produk yang perlu dipromosikan dengan berkesan.

“Bengkel itu juga mengingatkan artis akan kepentingan menjaga imej dan memilih gaya serta solekan yang tepat apabila menghadiri sesuatu majlis supaya mereka menjadi tumpuan lensa kamera.

“Acap kali selesai sesuatu acara berprestij, sesetengah artis menjadi sasaran kecaman media kerana gagal memilih gaya serta pakaian bersesuaian untuk ke majlis yang dihadiri. Situasi itu cukup menyedihkan sedangkan ia boleh dielakkan jika mereka bijak memilih pakaian serta solekan yang bersesuaian,” katanya.

Tambah Izatt lagi, artis juga perlu menyemat dalam fikiran diri mereka sendiri adalah satu perniagaan, justeru perlu tahu selok belok cara berurusan dengan institusi kewangan.

Perkara ini, katanya, akan dijelaskan secara terperinci pada bengkel itu sekali gus menjawab segala kekeliruan malah membantu melahirkan generasi seni yang berwawasan dan bercita-cita tinggi untuk maju dalam industri hiburan.

YURAN penyertaan sebanyak RM350 dikenakan untuk bengkel yang menerima tajaan solekan daripada MAC dan Tri-Aktiline. Mereka yang berminat, hubungi 03 92838591 atau 0192161088.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: