Genre Khabir

31 Jan

Oleh FIRDAUS SAHAT
firdaussahat@hmetro.com.my

Rap
SAMA ada filem ataupun drama, karya sutradara prolifik ini sudah diakui keberkesanannya dalam memancing minat khalayak. Sejak filem Cinta dan Sepi memasuki industri perfileman Malaysia, ramai yang mula membuka mata terhadap kredibilitinya.

Di samping itu, ramai juga yang memuji drama bersiri, Kekasihku Seru yang menghiasi slot Seram di TV3 tidak lama dulu. Dek kerana berani mencuba sesuatu yang baru, nama Khabir Bhatia mula meniti di bibir penonton.

Justeru, kerjaya sutradara ini semakin bertambah dan sekarang dalam proses menyiapkan drama bersiri Hartamas yang bakal ditayangkan menerusi saluran ntv7 bermula 8 Februari ini.

Jelas Khabir, selepas kejayaan Kekasihku Seru yang menceritakan mengenai saka dan cinta, sutradara ini sekali lagi mahu mengangkat kisah cinta. Begitupun, ia bukanlah cinta biasa sebaliknya diselangkan dengan elemen komedi.

“Meskipun soal cinta banyak dimainkan menerusi drama tempatan mahupun luar, apa yang penting adalah pengisiannya. Dalam Hartamas, ia mengisahkan mengenai seorang ibu dan ayah tunggal. Apa yang menariknya, kedua-dua anak perempuan mereka berada dalam satu kolej yang sama dan sering bermusuhan.

“Nak dijadikan cerita, ibu dan ayah kepada dua gadis ini akhirnya jatuh cinta dan berkahwin malah mereka yang bermusuhan terpaksa tinggal sebumbung. Dalam masa sama, pelbagai perkara yang menggelikan hati dipaparkan.

“Selepas memaparkan cerita seram, saya mahu mencuba genre romantik komedi pula. Rasanya, cerita yang mengetengahkan mengenai kehidupan masyarakat sederhana ini akan menjadi paparan menarik untuk tontonan.

“Penggambaran drama ini memakan masa hampir dua bulan yang menggandingkan Noorfaezah Elai, Rashidi Ishak dan Ida Nerina sebagai teraju utama. Saya yakin, mereka mampu menjiwai watak yang diberikan,” kata anak kelahiran Mumbai, India ini.

Terbaru, Khabir juga akan meneruskan drama bersiri Kekasihku Seru yang sudah ditamatkan siarannya. Jelas pengarah ini, kerana kejayaan drama berkenaan ia bakal disambung semula dalam bentuk filem.

“Jika tiada aral, penggambaran filem ini akan dilakukan secepat mungkin. Kerana penerimaan penonton kepada siri drama yang dipaparkan tidak lama lalu, ia menyuntik semangat kepada saya dan pihak pengurusan untuk membawa cerita ini ke layar perak.

“Begitupun, jangan samakan filem yang bakal ditayangkan ini dengan drama itu. Drama dan filem adalah dua genre berbeza. Apa yang boleh saya katakan, filem ini menampilkan banyak kelainan berbanding drama itu.

“Malah, penonton pasti lebih puas menonton filem ini apabila kesan khas yang digunakan nanti lebih menarik. Ia juga akan menjawab segala persoalan yang ditinggalkan drama berkenaan. Dalam masa masa, filem komedi saya berjudul setem juga akan ditayangkan di layar lebar tidak lama lagi,” jelas Khabir yang nyata teruja dengan penggambaran filem berkenaan.

Mengulas mengenai kerjaya seninya, sutradara ini mahu dikenali sebagai seorang pengarah versatil. Sebagai pengarah, dia tidak mahu kerjaya seninya tertumpu kepada satu genre sahaja.

“Saya sudah mencuba pelbagai genre cerita. Malah, dalam pelbagai genre berkenaan, saya lebih meminati filem bercorak seram. Bukan apa, filem begini agak sukar untuk dikendalikan berbanding genre lain.

“Sebagai pengarah, saya suka memaparkan pelbagai idea baru dan segar untuk dipertontonkan kepada umum. Jika saya mengarah sesebuah filem atau drama, saya akan memastikan ia dipenuhi dengan pengisian yang menarik,” jelas pengarah ini.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: