Mimi Capai Sasaran

4 Feb

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap

SELEPAS hampir dua tahun membabitkan diri dalam lakonan, impian untuk melebarkan bakat di layar perak menjadi nyata buat pelakon, Mimi Rahzia Tamin atau Mimi, 26.

Gadis jelita kelahiran Brunei ini sudah terbabit dalam lebih 10 drama dan telemovie yang disiarkan di televisyen tempatan. Antara drama yang melonjakkan nama bekas pengacara program berbentuk majalah travelog, Teman (8TV) ialah drama bersiri Iris.

Selain penampilan sulungnya memegang watak utama sebagai Intan dalam MiniNovella, Kerana Ayah yang diadaptasi daripada pertandingan cerpen Fair & Lovely MiniNovella Penuhi Hasrat Hatiku anjuran bersama akhbar nombor satu negara, Harian Metro.

Mengulas lanjut mengenai perkembangan kariernya, Mimi ternyata bersyukur kerana sasaran dan impian untuk melakonkan watak dalam filem menjadi kenyataan. Pembabitan dalam dua filem berlainan genre iaitu Bunian: Mahkota Seri Helang dan kisah seram, Momok The Movie (MTM) menjadi landasan terbaik untuknya mengukuh nama dalam dunia lakonan.

Pemegang ijazah Sarjana Muda Kewangan dan Perakaunan, Universiti Teknologi Sydney-Kolej Taylors ini berkata, tawaran membintangi filem berkenaan ibarat pucuk dicipta ulam mendatang apatah lagi bagi pelakon baru sepertinya.

“Hendak dikatakan terlalu awal mendapat peluang melakonkan watak dalam filem tidak juga. Ada sesetengah pelakon yang mendapat tawaran filem dulu sebelum drama.

“Saya sendiri meletakkan sasaran penghujung tahun lalu untuk sekurang-kurangnya dapat berlakon dalam satu filem dengan watak yang lebih besar.

“Mungkin rezeki saya pada tahun ini. Saya sendiri tidak menyangka dapat mencapai sasaran itu. Biarpun, masih baru dalam bidang lakonan. Saya berazam menampilkan yang terbaik. Apatah lagi diberi peluang bergandingan dengan beberapa pelakon terkenal tanah air,” katanya.

Mimi memegang watak Puteri Mawar Putih untuk filem Bunian: Mahkota Seri Helang arahan Zaharil Izham Zainon atau Jantan. Filem pertama terbitan produksi Fantasy Films Sdn Bhd itu dianggarkan menelan perbelanjaan lebih RM3.5 juta turut dibintangi pelakon terkenal, Nasha Aziz dan Rusdi Ramli. Penggambaran filem berkenaan dijadualkan bermula 15 Februari ini.

Mimi yang pernah menimba ilmu dengan menyertai Sanggar Teater Fauziah Nawi (Stefani) kini dalam rangka persediaan untuk menjayakan watak berkenaan.

“Sebagai persediaan, saya melakukan banyak senaman dan aktiviti kecergasan. Ini kerana watak Puteri Mawar Putih banyak membabitkan aktiviti lasak membabitkan penggambaran di hutan dan aksi.

“Watak ini turut membabitkan tarian tapi tidak banyak berbanding Puteri Manja Sakti (Nasha Aziz).

“Saya sendiri tidak pernah berkesempatan berlakon bersama Nasha dan Rusdi. Tidak dinafikan perasaan teruja dan gemuruh itu ada. Sememangnya kesempatan ini adalah peluang bagi saya untuk menuntut ilmu daripada mereka yang berpengalaman dan pernah memenangi anugerah dalam lakonan seperti Rusdi dan Nasha,” katanya.

Mimi turut membawa watak hantu sampuk dalam MTM arahan M Jamil yang memula penggambaran di Temerloh, Pahang, semalam. Filem genre seram itu menyaksikan gandingannya bersama Liz dan Mama Rina Akademi Fantasia (AF6).

Filem berkenaan diterajui Nabil dan Faizal AF4 serta pelakon veteran, Datuk Aziz Satar. Menariknya filem terbitan Galaksi Seni Sdn Bhd (GSSB) adalah dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas).

“Menariknya, filem ini dijangka menampilkan pelbagai jenis hantu. Lokasi penggambaran yang kebanyakan berlangsung pada waktu malam mengambil kisah daripada cerita yang pernah berlaku. Ini juga kali pertama saya berkerja di bawah bimbingan M Jamil.

“Penyertaan menerusi filem ini diterima selepas melepasi sesi uji bakat yang berlangsung di Finas, Disember lalu,” katanya.

>Profil

NAMA PENUH: Mimi Rahzia Tamin

NAMA KOMERSIAL: Mimi

TEMPAT LAHIR: Brunei

TARIKH LAHIR: 13 Januari 1983

ADIK-BERADIK: Anak kedua daripada enam beradik

PENDIDIKAN: Ijazah Sarjana Muda Kewangan dan Perakaunan, Universiti Teknologi Sydney-Kolej Taylors

KERJAYA: Pelakon, pengacara dan model

IKLAN: Perodua

PENGACARAAN: Teman (8TV)

TEATER: Lorong Blues

DRAMA: Kerana Ayah, Impian Ilyana, Iris, Dinasti Bilut, Nek Nak, Ritma Kampus, Intan Asmara, Tangisan Bulan Madu, Elit, Cinta Gila, Pasrah, Jula Juli Bintang 3

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: