Respirasi Muzik: Penantian Nikki Berbaloi

10 Feb

Rap
Album: Hawa
Artis: Nikki

KESERASIAN antara Nicollette Louisa Palikat, 23 atau Nikki dan Audi Mok, mampu menghasilkan sesuatu yang membanggakan. Buktinya peminat boleh menilai sendiri menerusi album terbaru Nikki, Hawa.

Menerusi Hawa album ini, Nikki sekali lagi bergabung tenaga Audi yang pernah memenangi Anugerah Album Terbaik, di Anugerah Industri Muzik (AIM) menerusi Aku.Muzik.Kamu (Faizal Tahir) dan juara kategori balada di Anugerah Juara Lagu (Sampai Syurga-Faizal Tahir).

Begitupun banyak perubahan dilakukan pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga Jun ini, selaras dengan perubahan industri muzik tempatan. Penekanan sudah tentu kepada kemampuan vokal penyanyi berasal dari Kota Kinabalu, Sabah ini.

Pendengar boleh menilai kemampuan suara Nikki yang agak matang menerusi lagu Betara Sukma dan Cinta.

Vokal ‘bersiul’ digunakan Nikki sebaik mungkin agar tidak kedengaran keterlaluan. Ternyata Hawa jauh lebih baik berbanding album sulungnya Maharani dari sudut corak persembahan mahupun produksi.

Penantian Nikki yang pernah memenangi anugerah Artis Baru Wanita Terbaik di Anugerah Planet Muzik (APM) sepanjang dua tahun untuk menghasilkan Hawa ternyata berbaloi apabila kualiti lagu ditampilkan bagus.

Berasakan Audi lebih tahu akan kemampuan Nikki dan cita rasa pendengar masa kini, Penerbit Eksekutif Hawa Vernon Kedit dan Michael Ang memilih tujuh lagu pencipta prolifik itu daripada 11 karya dimuatkan dalam album ini.

Antara lagu dihasilkan Audi termasuklah single pertama Relakan yang mana liriknya ditulis penyanyi dan pencipta lagu, Nurfatima, Semalam dan Sebelumnya (Ad Samad), Oh My (Ad Samad), Tak Perlu (Rafidah Abdullah), Betara Sukma (Ad Samad) dan Cinta, lirik ditulis Azalea.

Membanggakan juga apabila Nikki cuba mengembangkan bakatnya dalam bidang penulisan lirik apabila menghasilkan senikata untuk Pretty Like Me dan Baby Baby yang melodinya dihasilkan Nurfatima.

Hawa cuba mengetengahkan beberapa lagu dari komposer muda tetapi mempunyai pengalaman luas dalam dunia penghasilan lagu dan penerbitan album. Antaranya Kieran Kuek yang mencipta Belas-Mu dan Hawa yang menjadi judul album. Kedua-dua lirik lagu ini dihasilkan bekas anggota kumpulan Ruffedge, Mode.

Sementara itu single kedua, Selamat Tinggal ciptaan Pam Yuen yang biasa bekerja dengan Julfekar sebelum ini dan lirik dihasilkan Imran.Bintang Akademi Fantasia musim keempat (AF4), Amylea Azizan turut bekerjasama dengan Nikki dan Audi dengan menghasilkan lirik Cantik.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: