Gementar Tapi Tak Sabar

12 Feb

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

Rap
SELAMA enam musim Akademi Fantasia (AF) bersiaran, tidak pernah terlintas di minda Hashridz Murshim Hassim atau Acis, 39, suatu hari nanti akan dilamar menjadi sebahagian daripada keluarga program realiti itu. Ini kerana dia sendiri lebih selesa bekerja di belakang tabir daripada menjadi tumpuan ramai.

Namun begitu, tawaran daripada Astro yang melantiknya menjadi pengarah muzik AF7 sukar dilepaskan. Tawaran itu datang ketika dia dan isteri, Datuk Sheila Majid, mengerjakan haji di Makkah tahun lalu.

“Sebelum ini saya pernah terbabit dalam program terbitan Astro antaranya, Bila Larut Malam yang dihoskan Afdlin Shauki, tetapi inilah kali pertama saya bersama AF. Saya tertarik menerima tawaran ini kerana AF program realiti francais paling berjaya di negara ini.

“AF juga antara program pencarian bakat baru yang mempunyai reputasi bagus. Saya tahu ramai pengikut setia AF ramai, jadi walaupun sudah 22 tahun terbabit dalam bidang muzik, saya sedia dikritik untuk menjadikan hasil kerja bertambah bagus.

“Dalam bekerja, sukar temui kepuasan dan setiap detik kita ingin menjadi lebih baik. Namun, jangan bandingkan kerja saya dengan Ramli MS kerana dia menggunakan muzik orkestra tetapi saya selesa menggunakan band dengan lima pemuzik.

“Saya akan mencari lima pemuzik terbaik tanah air untuk mengiringi nyanyian pelajar AF musim ini. Dengan pelantikan ini saya tidak boleh mempersiakan kepercayaan Astro dan mereka pilih saya pun mungkin kerana rekod kerja yang baik selama ini.

“Pihak Astro melamar ketika berada di Madinah tetapi saya beritahu mereka tunggulah saya balik untuk berbincang berhubung tugasan saya di AF. Sejak tahun lalu saya dengar mereka ingin mengambil menyertai tenaga kerja AF tetapi baru tahun ini rezeki saya sampai untuk bersama program ini,” katanya.

Lima musim lalu, pelajar AF membuat persembahan dengan minus one tetapi menurut Acis, menggunakan band muzik lebih dinamik.

“Dengan menggunakan band juga saya boleh mengubah susunan muzik apabila perlu mengikut kesesuaian lagu dan suara pelajar. Setiap gubahan lagu perlu mengikut kemampuan pelajar sama ada mereka boleh ‘bawa’ atau tidak kerana tumpuan utama pada konsert AF adalah pelajar itu sendiri. Jadi, saya tidak boleh gubah muzik mengikut selera sendiri,” katanya.

Jelasnya dia tidak gementar tetapi tak sabar untuk memulakan tugas di AF. Acis juga menyifatkan AF platform besar dan memberi pendedahan luas kepada mereka yang terpilih menyertai program itu.

“Tidak dinafikan ramai menjadi terkenal selepas muncul dalam AF. Apapun tanggungjawab yang digalas ini sangat besar kerana mereka yang pernah memegang jawatan ini terdiri daripada nama besar dalam industri,” katanya.

Ida Nerina, 43, yang dilantik menjadi guru seni persembahan/lakonan dan A Aris A Kadir, 36, selaku guru koreografi, berkongisi debaran sama.

Kata Aris yang berpengalaman sebagai koreografer teater untuk pelbagai projek termasuk Muzikal Tun Ismail, Muzikal Sirah Junjungan dan Muzikal Tunku akan menggunakan segala kemahiran yang ada untuk menggilap bakat pelajar AF7.

Tiga lagi tenaga pengajar AF7, Fatimah Abu Bakar (guru motivasi dan bahasa Inggeris), Siti Hajar Ismail (guru vokal teknikal) dan Syafizawati Sharif (guru persembahan vokal).

AF tahun ini juga mengekalkan AC Mizal atau Mizal Zaini sebagai pengacara konsert AF dan Sarimah Ibrahim akan mengendalikan program Diari AF dan Diari INT AF. Pada musim ketujuh ini juga, AF memperkenalkan program baru, Diari EXT AF7.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: