Sallehuddin Memukau, Surni Tak Sangka Menang

16 Feb

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap

TUAH ternyata berpihak kepada peserta Selangor, Sallehuddin Hassan, 46, dan Surni Sulasan, 32, (Sabah) apabila menjuarai kategori masing-masing dalam saingan akhir Bintang Nostalgia Klasik Nasional di Auditorium Perdana, Angkasapuri Kuala Lumpur, malam Sabtu lalu.

TUAH ternyata berpihak kepada peserta Selangor, Sallehuddin Hassan, 46, dan Surni Sulasan, 32, (Sabah) apabila menjuarai kategori masing-masing dalam saingan akhir Bintang Nostalgia Klasik Nasional di Auditorium Perdana, Angkasapuri Kuala Lumpur, malam Sabtu lalu.

Persembahan Sallehuddin ternyata memukau penonton selain menarik perhatian juri dengan lenggok tari irama Melayu asli selain mengimbau nostalgia llagu klasik. Bapa kepada tujuh cahaya mata itu menyampaikan lagu Tiada Sangka yang dipopularkan S Effendy. Mengulas kemenangan itu, Sallehuddin yang pernah memenangi tempat kedua dalam pertandingan lagu-lagu keroncong peringkat negeri Selangor berkata penyertaan secara suka-suka ternyata membawa tuah kepadanya.

“Sebenarnya saya memasuki pertandingan ini kerana dipaksa bapa mentua. Jika tidak kerana dipaksa, saya tentu tidak menyertai pertandingan ini. Setiap kali terbabit dalam nyanyian, saya pasti mempamerkan yang terbaik. Saya bersyukur kerana tuah memihak kepada saya apabila memenangi pertandingan ini.

“Sebelum ini, saya hanya menyertai beberapa pertandingan kecil dan pernah beberapa kali memenanginya. Saya sendiri tidak menyangka dapat menang pertandingan kali ini. Saya meminati bidang nyanyian sejak zaman kanak-kanak lagi,” katanya yang pernah menyertai persembahan kebudayaan di Indonesia anjuran Kementerian Perumahan Malaysia beberapa tahun lalu.

Bagi peserta termuda, Surni Sulasan yang menyampaikan lagu Ikatan Janji menyifatkan kejayaan itu di luar jangkaan memandangkan menerima saingan sengit daripada peserta yang mengambil bahagian.

“Saya bertuah kerana membesar dengan lagu irama asli dan klasik. Saya juga mengagumi Seniman Agung Tan Sri P Ramlee dan Seniwati Saloma. Kemenangan ini hadiah untuk keluarga yang sentiasa memberi galakan penyertaan saya dalam pertandingan ini. Malah, hampir semua anggota keluarga saya sebenarnya meminati bidang nyanyian,” katanya.

Kemenangan itu membolehkan mereka membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 berserta trofi dan sijil penyertaan.

Saingan tempat kedua dimenangi peserta Kedah, Azmi Sulaiman, 46, yang menyampaikan lagu Perasaan, Mohd Rezal Ahmad, 34, (Cinta Palsu) manakala naib juara wanita, Rosmah Senggari @ Basar, 34, (Janji Membawa Akibat) dan ketiga, Fadilah Che Ros, 41, (Kasih Hilang Sekejap). Hadiah disampaikan pelakon veteran, Datuk Aziz Satar dan Datuk Maria Menado.

Sementara kategori persembahan terbaik dimenangi Azmi Sulaiman. Hadiah disampaikan Presiden T Z Emas Holding Sdn Bhd, Tengku Zaini Raja Baharudin.

Pertandingan anjuran stesen radio, Klasik Nasional di bawah naungan Radio Televisyen Malaysia (RTM) ini, menampilkan bakat pengacara Haris Mat Nor dan Sofiah Abdullah yang mengendalikan pertandingan membabitkan 12 peserta yang berjaya dicungkil daripada peringkat saringan sejak Disember sehingga Januari lalu.

Turut bersaing dalam pertandingan yang julung kali membuka penyertaan kepada peserta 30 tahun ke atas itu ialah Mohd Tarmizi Kassim (Cincin Belah Rotan), Aina Syafiah Abdul Hamid (Cinta Pandang Pertama), Mohd Razip Kadir (Bujang Dara), Norhasmah Ibrahim (Sejak Ku Bertemu Pada Mu), Saidin Abdullah (Ruhaidah) dan Siti Rafiah Wahid (Asmara Bertemu).

Sementara itu, Pengawal Radio Klasik Nasional, Johari Selamat, berkata pihaknya berpuas hati dengan sambutan dan perjalanan pertandingan. Menurutnya, sebelum ini pertandingan berkenaan hanya dibuka bagi kategori peserta berusia 16 hingga 30 tahun. Begitupun atas permintaan menggalakkan, pihaknya bersetuju mengubah format kategori dan memberi peluang kepada orang ramai khususnya peminat stesen radio itu sendiri untuk mengambil bahagian.

“Ini sebahagian daripada usaha kami menghargai sokongan pendengar. Kami berharap dengan penganjuran beberapa aktiviti termasuk pertandingan ini memberi ruang yang lebih erat di antara pihak pengurusan radio dan pendengar. Di samping mencungkil bakal nyanyian, penganjuran pertandingan ini secara tidak langsung dapat menggalakkan orang ramai memulihara dan meminati lagu asli,” katanya.

Persembahan peserta akhir diadili juri profesional iaitu Datuk Ahmad Nawab, Datuk Johari Salleh, Datin Fatimah Huri, Mohd Anip Abdul Majid dan Mohd Asnawi Mutaal selaku Ketua Juri.

Penonton turut dibawa mengimbau lagu nostalgia menerusi persembahan artis popular seperti Ahmad Fauzee, Salwa Abd Rahman, Anis Salwa (Bintang Klasik Nasional 2007), Muhaizam Ahmad (Bintang Klasik Nasional 2007), Iffa Izzati (Bintang Klasik Nostalgia 2008), R Ismail, Fatimah M Amin dan penampilan istimewa Tengku Zaini Raja Baharudin.

Persembahan turut diserikan dengan penampilan dua pelawak terkenal tanah air iaitu Isma Aliff dan Mat Over.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: