Karaoke Bersama Selebriti

18 Feb

Oleh Serimah Mohd Sallehuddin
serima@bharian.com.my

NORYN AZIZ, Mama Rina, Faizal Ismail, Kartina dan Riezman serta A Rahman Hassan antara barisan selebriti yang akan memeriahkan Celebrity Karaoke.

BAGI menerbitkan program Celebrity Karaoke yang diilhamkan daripada rancangan popular antarabangsa, Karaoke Showdown, sebanyak 300 lagu dihimpunkan untuk rancangan terbaru terbitan ntv7 yang bakal menemui penonton Jumaat ini, jam 8.30 malam.

Sejumlah besar lagu itu diperlukan kerana setiap episod, sebanyak 17 lagu perlu diteka oleh peserta terdiri daripada selebriti dan pasangan mereka yang terdiri daripada peminat artis itu sendiri.

Selain judulnya yang ditukar, format rancangan itu turut mengalami perubahan kecil bagi disesuaikan dengan budaya masyarakat tempatan. Rancangan sebanyak 13 episod itu bakal dikendalikan oleh Nazrudin Rahman.

ntv7 yakin, Celebrity Karaoke bakal mendapat sambutan menggalakkan daripada penonton berikutan program asalnya Karaoke Showdown cukup popular di 30 negara seperti Jerman, Russia, Denmark, Bulgaria, Finland dan Norway. Sementara itu, Malaysia adalah negara Asia ketiga yang memperkenalkan program berkenaan setelah Vietnam dan Indonesia.

Setiap episod, seramai empat peserta terdiri daripada dua selebriti akan bergandingan dengan dua peminat yang kemudian dibahagikan kepada dua kumpulan. Di setiap pusingan, pasukan akan mengambil giliran untuk memilih sebuah lagu daripada lima kategori. Mereka dikehendaki meneka lagu yang berkumandang di alat pendengaran tanpa muzik dan hanya dinyanyikan oleh orang biasa menerusi uji bakat yang diadakan ntv7 pada September yang lalu.

Pasukan yang mempunyai jawapan harus memberikan judul serta dikehendaki mendendangkan kembali lagu yang dimaksudkan dengan diiringi muzik secara langsung atau ‘live band’. Di peringkat akhir pula, setiap pasukan diberi peluang menyanyikan sebuah lagu dengan gaya tersendiri tetapi 10 perkataan dalam lirik lagu itu akan diubah dan cabaran mereka adalah menyanyikannya dengan betul.

Setiap lirik yang dinyanyikan dengan tepat pula akan diberikan markah.

Penerbitnya, Azwan Sahamir berkata, sebagai sebuah program baru adalah sukar untuk mendapatkan komitmen daripada artis dan ia adalah satu cabaran baginya.

“Kami tahu artis terikat dengan pelbagai komitmen, justeru mendapatkan persetujuan mereka untuk menyertai program ini agak sukar. Bagaimanapun, kami berpuas hati kerana berjaya juga mendapatkan nama besar untuk menyertai program ini.

“Kami percaya program ini akan memberikan impak kerana formatnya cukup menarik. Penonton dapat lmeihat reaksi artis yang menang dan juga kalah.

“Bagi lagu yang perlu diteka. Kami menjelajah ke pusat karaoke di beberapa buah negeri antaranya Kuala Lumpur, Ipoh, Johor Bahru dan Kuantan. Mereka yang datang untuk uji bakat diberitahu bahawa nyanyian mereka akan disiarkan di televisyen, bagi kami ini adalah satu cara untuk memberi peluang kepada mereka yang berminat dalam nyanyian untuk tonjolkan bakat,” kata Azwan ketika majlis pelancaran Celebrity Karaoke baru-baru ini.

Hadir sama Pengurus Besar ntv7, Airin Zainul serta beberapa selebriti yang menjayakan Celebrity Karaoke iaitu Datuk A Rahman Hassan, Kartina Ayob, Riezman Khuzaimi, Noryn Aziz, Faizal Ismail dan juga Mama Rina.

Sesetengah episod mengetengahkan tema berbeza antaranya Hari Kekasih, Terbaik 1960 an – Pop Yeh Yeh, Klasik, Rock n Roll dan Hari Ibu.

Selebriti lain yang turut mewarnai program ini antaranya Zahid, Nita, Latif Ibrahim, Dina, Nadia Mustafar, Betty Benafe, Tiar Jinbara, Farah AF2, Fara Asyikin, Ifa Raziah, Shikin Dangdut, Ameng Spring, Sharifah Aleya serta ramai lagi.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: