Dengarnya… Penyanyi Nasyid Bertukar Karektor

24 Feb

Oleh Normah Becok

BANYAK pula cerita mengenai yang Cik Normah terima ketika menghadiri satu majlis, baru-baru ini. Tapi yang paling menarik kisah penyanyi nasyid yang sering kita lihat memberikan gambaran imej baik dan mulia.

Tapi sudah namanya manusia, ada ketika kita tersalah langkah dalam menilai mana yang baik, mana yang buruk. Cik Normah agak terkejut apabila diberitahu seorang vokalis sebuah kumpulan nasyid popular suatu ketika dulu kini sudah tidak ragu-ragu menunjukkan siapa dirinya yang sebenar.

Dalam erti kata lain, dia yang Cik Normah maksudkan kini sudah tidak segan menunjukkan siapa dirinya sebenar. Tampak bersopan dan lemah lembut, tapi rupanya memang ‘lembut’ betul. Sebelum ini pernah juga Cik Normah dengar kisah ini. Tapi Cik Normah tak percaya kerana berprasangka baik.

Baru-baru ini, penyanyi itu memberanikan diri menyertai uji bakat program realiti nyanyian anjuran sebuah stesen TV. Tak payah Cik Normah sebut program mana .

Sewaktu diuji bakat, dia memperkenalkan dirinya sebagai doktor. Cik Normah tahu pun, yang dia memang mengambil pengajian perubatan sebelum ini. Lucunya, kalau dulu nyanyi lagu nasyid, tapi untuk uji bakat ini dia bawa lagu lain.

Siap nyanyi lagu Alicia Keys lagi. Ermm… Lagu penyanyi perempuan. Cik Normah tengok rupanya dulu seperti lelaki sudah macam perempuan apabila menyimpan rambut panjang.

Gaya dan cara bercakap pun sudah berubah. Makin lemah gemalai membuatkan Cik Normah tertanya sendiri, apa yang dimahukan penyanyi itu sebenarnya? Kasihan pun ada, nak tergelak pun ada bila Cik Normah dengar kisahnya.

Cik Normah bukan bermaksud nak memalukannya, lagipun Cik Normah berkawan dengan semua orang termasuk golongan macam dia. Tapi kalau sudah macam begitu caranya, nampak gaya memang semakin susahlah Cik Normah nak tengok penyanyi lelaki yang benar-benar ‘jantan’ atau macho.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: