J-Lo, Suami Saman Pengeluar Kereta Sorong

28 Feb

LONDON: Penyanyi Jennifer Lopez dan suaminya Marc Anthony menyaman syarikat Silver Cross lebih AS$30 juta (RM105 juta) selepas mendakwa firma pengeluar kereta sorong bayi itu tidak meminta izin menggunakan gambar pasangan itu dan anak kembar mereka.

Pasangan itu menyaman syarikat berkenaan kerana melanggar hak cipta di mahkamah persekutuan dan mendakwa ia menggunakan gambar mereka bersama anak dalam kereta sorong bayi Silver Cross Balmoral Pram Carriage keluaran syarikat itu.

Mengikut dokumen saman difailkan di Mahkamah Daerah Los Angeles Amerika, J-Lo dan Anthony mengemukakan lapan pertuduhan ke atas Silver Cross kerana menggunakan gambar pasangan itu dan anak mereka secara online tanpa kebenaran.

Antaranya, kesalahan maklumat, penyiaran maklumat palsu, pelanggaran hak cipta dan pelanggaran undang-undang sivil.

Syarikat itu didakwa mengetahui dan sengaja menyalahgunakan nama, imej dan gambar J-Lo bersama Anthony untuk memasarkan kereta sorong bayi di seluruh dunia.

“Silver Cross turut didakwa memanipulasikan reputasi pasangan itu sebagai selebriti di seluruh dunia.

“Imej ditunjukkan tidak langsung menggambarkan seolah-olah J-Lo dan Anthony mengaku dan menyokong syarikat pembekal beribu pejabat di Britain itu,” kata kenyataan dokumen itu.

Selain saman AS$5 juta (RM17.5 juta), pasangan itu turut menuntut syarikat berkenaan membayar kos peguam dan keuntungan daripada jualan produknya. – Agensi

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: