Semangat Pelakon Kian Membara

3 Mar

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap

SEKALIPUN berhadapan masalah tajaan untuk mementaskan teater muzikal bercorak Islam, Sirah Junjungan Tahajud Cinta untuk kali kedua, semangat pengarah Erma Fatima tidak pernah luntur.

Malah untuk memastikan pementasan yang bakal berlangsung selama dua minggu di Istana Budaya (IB) bermula 9 Mac ini berjalan sebaik-baiknya, Erma dan barisan pelakon yang menjayakan teater muzikal ini berlatih bersungguh-sungguh sejak dua minggu lalu.

Katanya, setakat ini perkembangan latihan sudah meningkat 60 peratus dan diteruskan sehingga menjelang hari persembahan.

“Seramai 300 pelakon terbabit dalam pementasan ini terutama untuk pasukan tentera Islam dan Quraisy. Antara artis yang terbabit ialah dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Persatuan Silat dan Makrifat, Istana Budaya dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

“Seperti tahun lalu, komitmen pelakon juga 100 peratus untuk menjayakan pementasan ini. Kalau dulu ada persembahan nyanyian saja tapi musim kedua ini kita tampilkan tarian.

“Sebagai pengarah, sudah pasti saya menjanjikan yang lebih baik berbanding sebelum ini. Dari segi jualan tiket, ia sudah mula dijual dan setakat ini sambutannya juga menggalakkan,” katanya.

Sirah Junjungan Tahajud Cinta yang akan dipentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya dari 9 hingga 22 Mac ini, dijayakan Ahmad Yatim, Syukor Ibrahim, Mazlan Tahir, Wong Sip Nen, Aman Graseka, Rabecca Nur Al-Islam Ahmad, Vanidah Imran dan Shahronizam Noor.

Ia turut dimantapkan lagi dengan kehadiran tiga nama besar, Datuk Siti Nurhaliza (pada 18 hingga 20 Mac), Mawi (21 Mac) dan Amy Search (22 Mac) sebagai penyanyi utama.

Sebagai pendatang baru di pentas teater, peluang beraksi dalam pementasan Teater Muzikal Sirah Junjungan musim kedua arahan pengarah berkaliber Erma Fatima cukup bermakna buat Rabecca.

Rabecca, 22, yang juga model dan pengacara berkata, selain diberi kepercayaan memegang watak utama dalam muzikal ini, ia juga julung kalinya beraksi di pentas berprestij di IB. Rebecca ditawarkan watak Hendon Uthbah yang juga anak tentera Quraisy, Uthbah Rabiah yang sebelum ini dijayakan Ellie Suriaty.

Kata Rabecca yang pernah beraksi dalam teater Dimana Bumi Dipijak dan Anom, dia menimba pengalaman berharga bekerja dengan Erma sepanjang sebulan berlatih dalam pementasan teater muzikal berkenaan.

“Kali pertama membaca skrip, saya sudah menyedari cabaran besar yang menanti kerana watak Hendon ini berat buat saya. Malah, pada hari kedua, kami tidak dibenarkan membaca skrip ketika latihan. Pada masa sama, Erma, pengarah yang sangat mementingkan kesempurnaan.

“Sepanjang bekerja dengannya dia memang garang dan tegas ketika latihan tapi apabila di luar latihan, kami boleh menjadi seperti kawan.

“Sekalipun hanya dua babak, watak ini juga berat, tapi selepas lebih seminggu berlatih di bawah bimbingan Erma, saya mula menjiwai watak diserahkan seperti dikehendakinya. Antara yang paling mencabar ialah ketika menjiwai watak Hendon memakan jantung Saidina Hamzah,” katanya.

Ditanya, sama ada watak Hendon boleh menjejaskan akidahnya sebagai seorang Muslimah, Rabecca segera menafikannya. Katanya, dia juga meminta nasihat ibunya sebelum menerima tawaran berlakon dalam teater ini.

“Apapun, watak Hendon sekadar lakonan semata-mata kerana apa yang penting saya tidak ingin melepaskan peluang keemasan beraksi dalam pementasan yang mengisahkan perjuangan Rasulullah s.a.w menegakkan Islam,” katanya.

Seperti pelakon lain, Vanidah juga tidak ingin melepaskan peluang beraksi dalam pementasan muzikal Sirah Junjungan. Katanya, dia tetap teruja sekalipun hanya terbabit dalam dua babak.

Katanya, apa yang penting dia ditawarkan watak isteri kesayangan Rasulullah, Siti Khadijah yang pernah dilakonkan Norish Karman pada pementasan pertama dulu.

“Antara cabaran yang dihadapi ialah untuk menjiwai watak Siti Khadijah kerana saya hanya bergantung sepenuhnya kepada pengucapan dialog semata-mata dan banyak bermain di belakang tabir.

“Sebenarnya, berlakon menggunakan suara itu lebih susah kerana lontaran dialog perlu sampai kepada penonton. Sebagai pelakon, saya perlu memastikan lakonan yang diberikan itu meninggalkan impak kepada penonton nanti,” katanya.

Bagi pelakon Shahronizam Noor pula, dia terpanggil buat kali kedua berlakon dalam teater muzikal itu kerana ia menceritakan perjuangan Rasulullah.

“Saya terima tawaran ini bukan kerana soal bayaran. Malah apabila Erma beritahu dia berhadapan masalah penajaan, saya tetap tampil ke hadapan untuk bersama-sama dengannya menjayakan pementasan ini tanpa bertanya soal bayaran pun,” katanya.

Katanya lagi, dia juga membeli buku riwayat Nabi Muhammad s.a.w sebagai persediaan untuk mendalami watak Saidina Hamzah dan Sawadah yang dilakonkan dalam muzikal ini pada musim pertama dulu.

“Saya tidak ada masalah dari segi dialog kerana ini penampilan kedua. Cuma kali ini, ia lebih mencabar kerana saya perlu terbabit dalam babak perang yang menggunakan pedang dan membabitkan pasukan yang lebih ramai.

“Namun, berkat bimbingan Erma dan tenaga produksi muzikal ini, kami dapat menjiwai watak masing-masing dengan baik,” katanya.

Tiket bagi menyaksikan persembahan ini berharga RM30, RM50, RM80, RM100, RM150 dan RM200. Keterangan lanjut, sila hubungi 03-41498600/03-41428035 atau laman sesawang: sirah@ yayasansenikarya.com

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: