Sinje Bantu Kawan Baik

5 Mar

Oleh Hartati Hassan Basri
hartati@hmetro.com.my

Rap
WALAUPUN sudah mengukir nama di Taiwan dan Hong Kong, pelakon dan penyanyi kelahiran Alor Setar, Kedah, Lee Sin Je, 32, mengakui teruja dan tidak sabar untuk berlakon filem produksi tempatan, Ice Kacang Puppy Love arahan Ah Niu, awal April ini.

Sin Je atau nama glamornya, Angelica Lee mengakui sudah lama memberi persetujuan berlakon filem yang ditulis dan diarahkan kawan baiknya, Ah Niu kerana ingin membantu kawan baiknya itu.

Katanya, Ah Niu atau nama sebenarnya, Tan Kheng Seong adalah kawan lamanya ketika di sekolah menengah dulu.

Kini Sin Je mencipta nama sebagai pelakon dan penyanyi manakala Ah Niu sebagai penyanyi popular di Taiwan.

“Perancangan menghasilkan filem ini sudah lama diluahkan Ah Niu. Saya juga memberi persetujuan kerana mahu membantu kawan baik yang berminat mahu menghasilkan filem.

“Setiap kali bertemu dengannya, dia menyatakan hasratnya mahu mengarahkan filem. Dia juga sedang menulis skrip dan mahu saya berlakon. Pelakon lain Victor Wong, Fish Leong, Nicholas Tse dan Penny Tai.

“Sebenarnya banyak sebab mengapa saya setuju berlakon filem ini. Pertama sekali kerana mahu membantu kawan baik dan ia juga memberi peluang kepada saya berlakon dalam produksi tempatan buat kali pertama. Selain itu, sudah tentu kerana tertarik dengan skripnya yang mempunyai jalan cerita menarik.

“Filem ini berkisar kepada seorang gadis yang melalui pengalaman jatuh cinta kali pertama. Saya sendiri memegang watak kekasih pertama kepada watak lelaki dalam filem ini. Penggambaran filem ini dijangka bermula awal April di Ipoh, Perak,” katanya ketika ditemui di majlis pelancaran SK-II Facial Treatment Essence, baru-baru ini.

Penerima Pingat Ahli Mahkota Kedah pada 2004 ini berkata, walaupun ini filem pertamanya bersama produksi tempatan tetapi dia juga pernah menjalani penggambaran filem di negara ini tetapi untuk filem produksi China di Pulau Pinang, dua tahun lalu. Selain itu, Sin Je juga pernah berlakon filem Missing yang menjalani penggambaran di Sipadan, Sabah.

“Sebenarnya saya sering balik ke sini kerana ibu bapa masih ada di Alor Star. Setiap kali Tahun Baru Cina, saya pasti balik kampung untuk bersama mereka.

“Maklumlah, mereka sudah tua dan saya mahu menghabiskan banyak masa bersama mereka. Kalau tidak sibuk dengan penggambaran, saya juga lebih suka balik kampung Setiap kali balik, saya tidak akan melepaskan peluang makan laksa dan bah kut teh yang menjadi makanan kegemaran saya sejak dulu,” katanya.

Bakat nyanyian Sin Je mula dicungkil Sylvia Chang pada 1994 dan dua tahun kemudian muncul dengan album pertama.

Selepas melakar kejayaan sebagai penyanyi dengan kelahiran beberapa album, Sin Je cuba berlakon kerana menjadi impiannya sejak usia 15 tahun untuk bergelar pelakon. Ketika itu dia sering melihat lakonan Maggie Cheung Man-Yuk.

Peluang pertama diperolehi pada 1999 menerusi filem The Sunshine Cops dan pada 2001 menang Pelakon Baru Terbaik menerusi filem Betelnut Beauty di Festival Filem Antarabangsa Berlin. Sin Je menjadi antara bintang Asia yang mendapat penghargaan besar di festival itu.

Bagaimanapun filem The Eyes membawa kejayaan besar kepadanya apabila menang tiga anugerah Aktres Terbaik di Festival Filem Hong Kong, Anugerah Hong Kong Golden Bauhinia dan Anugerah Taiwan Golden Horse pada 2003.

Sin Je yang mempunyai senyuman manis ini, dipilih duta SK-II Malaysia sejak Julai tahun lalu dan juga duta Taiwan mulai 7 Januari lalu. Dalam majlis pelancarannya di Mid Valley, turut hadir Pengarah Pemasaran Bersekutu SK-II (Global), Pauline P’ng dan juga Pengurus Kanan SK-II (Pemasaran Teknikal Global), Takashi Yoshii yang menemui rahsia produk Facial Treatment Essence yang dikenali sebagai Miracle Water.

Kata Sin Je, dia mula mengenali produk SK-II kira-kira tiga tahun lalu apabila melihat iklan dilakonkan QiQi di televisyen mengenai rahsia wajahnya nampak berseri kerana menggunakan Facial Treatment Essence.

“Melihat wajah QiQi yang putih bersih membuat saya tertarik untuk mencuba. Selepas sebulan, saya sudah nampak perubahannya. Dulu kulit muka saya tidak bermaya dan ada tompok-tompok hitam tapi kini banyak berubah.

“Saya juga tidak suka pakai mekap jika tidak ada penggambaran dan kini saya lebih yakin keluar tanpa mekap. Masalah jerawat juga tidak lagi saya alami sejak menggunakan produk SK-II. Saya juga bangga apabila kawan-kawan memuji wajah saya kini lebih berseri-seri,” katanya.

Untuk iklan baru SK-II, dia berpeluang berlakon dengan QiQi. Dalam iklan selama 30 saat yang dihasilkan pengarah komersil terkenal Hong Kong, Steve Yuen Kim Wai, Sinje menjadi pengguna baru SK-II manakala QiQi sebagai pengguna setia produk itu.

Bercakap soal kahwin, dia yang kelihatan jauh lebih muda dari usia sebenar dengan rambut pendek, mengatakan belum bercadang untuk bergelar isteri walaupun mempunyai teman istimewa, pengarah Oxide Pang sejak beberapa tahun lalu.

Katanya, hubungannya dengan Pang berjalan baik dan mereka tidak bercadang melangsungkan perkahwinan buat masa ini.

Mengenai imej rambut pendek pula, katanya, dia memotong pendek rambutnya untuk wataknya dalam filem Missing dua tahun lalu dan sejak itu lebih suka penampilan begitu.

>Profil

Nama sebenar: Lee Sin Je

Nama komersil: Angelica Lee

Tarikh lahir: 23 Januari 1976

Tempat lahir: Alor Setar, Kedah

Tinggi: 1.65 meter

Filem: Missing (2008), Mini (2007), The Drummer (2007), Re-cycle (2006), Love’s Lone Flower (2005), A-1 Headline (2004), Koma (2004), 20 30 40 (2004), Golden Chicken 2 (2003), The Eye (2002), Betelnut Beauty (2001)

Album: Soundtrack 20 30 40, Man & Woman, Ocean Of Love, The Skirt Dancing To The Wind, Bye Bye Childhood, Freedom, Under The Same Starry Night

Drama: Big People, Love’s Lone Flower, Shi Shui Nian Hua

Harian Metro

One Response to “Sinje Bantu Kawan Baik”

  1. ipad tv shows June 30, 2010 at 4:54 am #

    Quite useful article, I appreciated reading through it. It had a few superb details. I will be bookmarking this web page.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: