'Saya Nak Pergi Tempat Tenang'

6 Mar

DOA...rakan dan artis berdoa ketika menziarahi <br>jenazah Mohd Arzmy, semalam.
DOA…rakan dan artis berdoa ketika menziarahi
jenazah Mohd Arzmy, semalam.

KUALA LUMPUR: “Saya nak pergi tempat yang tenang.” Demikian kata-kata terakhir Allahyarham Mohd Arzmy Mohmad, 55, bekas Ketua Operasi Bahagian Domestik syarikat rakaman, EMI Malaysia Sdn Bhd kepada isterinya sebelum keluar rumah untuk menghadiri mesyuarat di Hotel Flamingo, Ampang, kelmarin.

Allahyarham yang terkenal kerana jasanya membantu menaikkan nama artis seperti Allahyarham Sudirman Haji Arshad, Hail Amir, Uji Rashid, Datuk Sharifah Aini, Ella, Rabbani, Amuk, Cromok dan Butterfingers meninggal dunia di Hotel Flamingo akibat serangan jantung kira-kira jam 11 malam kelmarin.

Isteri Allahyarham, Asma’ Mohammad, 43, berkata pagi sebelum kejadian, Mohd Arzmy sempat berseloroh mahu ke tempat yang tenang, tetapi tidak menyangka ia satu petanda dia akan kehilangan suami tercinta buat selamanya.

“Sepatutnya hari ini (semalam) arwah menemani saya ke Kementerian Pelajaran untuk proses kenaikan pangkat saya, tetapi apakan daya Allah lebih menyayanginya,” katanya yang berkhidmat sebagai seorang guru di Sekolah Menengah Taman Seraya, Ampang.

Menurutnya, walaupun sentiasa sibuk dengan kerja, namun Allahyarham seorang suami dan bapa yang penyayang.

“Arwah sentiasa meluangkan masa bersama keluarga dan mengambil berat terhadap pelajaran dua anak kami kerana baginya pelajaran amat penting bagi masa depan mereka,” katanya yang ditemui di Rumah Mayat Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), semalam.

Dia berkata, Allahyarham sebelum ini pernah dimasukkan ke wad rawatan kecemasan (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL), 19 Februari lalu, kerana hendak pitam ketika memandu.

“Arwah dirawat selama tiga hari kerana dikesan menghidap darah tinggi dan kencing manis, tetapi berkeras untuk keluar disebabkan banyak lagi kerja tertangguh,” katanya.

Seorang rakan sekerja, Mohd Noor Izwan Eddy, 31, berkata ketika kejadian, Allahyarham sedang berbincang beberapa projek selepas pulang dari pelancaran Bulan Dakwah di Kota Bharu, Kelantan.

“Tiba-tiba arwah rebah dan kami memanggil ambulans serta polis. Bagaimanapun pemeriksaan mendapati arwah sudah tiada,” katanya.

Menurutnya, walaupun bergerak secara sambilan dalam pengurusan membabitkan industri hiburan, Allahyarham dianggap sebagai ‘jeneral’ kerana banyak memberi idea serta tunjuk ajar.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: