Malam Kemuncak Hits 1 Di RTM1, 28 Mac

11 Mar


BARISAN finalis Hits 1 yang bakal beraksi pada 28 Mac di Auditorium Darul Makmur, Kuantan, Pahang.

JIKA rangkaian stesen televisyen lain dapat berbangga dengan penganjuran pertandingan yang mengiktiraf lagu terbaik yang memeriahkan industri hiburan tanah air, Radio Televisyen Malaysia (RTM) enggan ketinggalan apabila tampil dengan program carta Hits 1 yang tahun ini masuk tahun ke enam penganjurannya.

Acara kemuncak program ini pastinya membariskan nama artis dan komposer hebat yang bakal merebut peluang melayakkan mereka diiktiraf mengungguli anugerah dipertandingkan.

Satu sidang media pertandingan kemuncak Hits 1 Musim 6 mengumumkan sembilan artis yang menempa tempat ke peringkat akhir di samping komposer dan penulis lirik yang terbabit diadakan pada petang 4 Mac lalu bertempat di Auditorium P Ramlee, Wisma Radio, Angkasapuri.

Lagu hebat yang bakal dipertandingkan menerusi Pertandingan Akhir Hits 1 kali ini ialah Cinta Si Rama-Rama (Edrie Hashim menampilkan Hattan), Marabahaya (Pop Shuvit), Bila Aku Sudah Tiada (Hujan), Panas (Ifa Raziah), Nyata dan Maya ( Search) yang akan digantikan oleh kumpulan Projek Pistol, Tiada Maaf (Daniel Lee), Puteri Cinta Hati ( Kristal), Tanpa (Kumpulan 6ixth Sense) dan Lagu Untukmu (Kumpulan Meet Uncle Hussain).

Pertandingan Akhir Hits 1 musim keenam ini berlangsung pada 28 Mac 2009 dan dipancarkan di Auditorium Darul Makmur, Kuantan Pahang. Norkhuzaimah Abd Aziz daripada Unit Hiburan TV, RTM memikul tugas sebagai penerbit kali ini.

Hits 1, rancangan pertandingan carta lagu Melayu popular masa kini diadaptasikan dari Carta Radio Muzik fm pada setiap minggu. Lagu yang dicalonkan, diputarkan dan menjadi pilihan ramai di radio Muzik fm akan dicalonkan untuk bertanding di dalam rancangan Hits 1 dengan menggunakan klip video.

Rancangan mingguan ini dikendalikan oleh E’one dan Nabila Huda selaku pengacara tetap dan pihak penerbitan menjemput artis undangan yang bertanding ke studio untuk ditemubual secara eksklusif semasa siaran langsung.

Bermula 1 Januari lalu, Hits 1 ditukar siarannya ke TV 2 (Dunia Ria) dan bersiaran langsung pada jam 3 hingga 4 petang namun masih mengekalkan hos yang sama. Hits 1 musim ini memperlihatkan sokongan padu dari penonton yang tak henti-henti mengundi agar lagu kegemaran mereka layak ke peringkat akhir. Hasil undian dari penonton, Hits 1 berjaya membariskan 10 lagu paling popular yang mendapat undian tertinggi pada setiap pusingan (satu daripadanya menarik diri).

Persaingan yang hebat bakal disajikan pada semua peminat seni tanah air. Semua yang bertanding memberi persaingan sengit antara satu sama kerana semuanya adalah yang terbaik dan menjadi pilihan masa kini. Ia juga berdasarkan jurang perbezaan yang amat kecil untuk kategori lagu paling popular. Untuk pertandingan Hits 1 akhir, keputusan adalah ditentukan oleh juri profesional yang akan menobatkan Lagu Terbaik, Lagu Kedua Terbaik, persembahan terbaik dan hanya satu kategori yang akan ditentukan oleh penonton iaitu kategori Lagu Paling Popular melalui undian SMS.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: