Elok Siar Semula Jaguh-Jaguh Dorong Generasi Muda Minat Sukan

17 Mar

TAHNIAH kepada Datuk Lee Chong Wei kerana berjaya memenangi Kejohanan Siri Super Switzerland. Kejayaan itu secara tidak langsung menamatkan badi kepada Lin Dan sejak kekalahan teruk di final Sukan Olimpik Beijing. Semoga dengan kemenangan kali ini dapat meningkatkan motivasi beliau untuk lebih berjaya pada masa depan.

Kejayaan itu perlu dicontohi pemain badminton negara yang lain dan atlit sukan negara secara keseluruhannya. Chong Wei berjaya membuktikan pemain Malaysia mampu menyaingi pasukan gergasi badminton dunia seperti China yang mendominasi pentas saingan badminton dunia sejak akhir-akhir ini.

Namun, kita tidak boleh terus menerus meletakkan harapan kepada beliau kerana ia hanya akan mewujudkan tekanan kepadanya. Justeru, tindakan bersepadu perlu dilakukan bagi membantu membangunkan sukan badminton negara.

Antara yang perlu dilakukan ialah pencarian bakat terpendam di pedalaman. Kebanyakan bakat sukan ini kadangkala ada di kampung tetapi tiada pendedahan menyebabkan sukar bagi mereka mengembangkan bakat.

Satu lagi perkara yang kurang diberi penekanan ialah peranan media penyiaran tempatan. Ia perlu memainkan peranan sosial bagi membangunkan sukan tempatan melalui siaran langsung kejohanan yang disertai pemain negara.

Namun, kini stesen televisyen tempatan lebih banyak menunjukkan siaran sukan yang tiada kaitan dengan atlit negara. Siaran secara langsung boleh menimbulkan minat kanak-kanak untuk menceburi bidang sukan itu dan secara tidak langsung memastikan negara tidak kekurangan pemain pelapis pada masa depan.

Saya juga menyarankan televisyen tempatan menyiarkan kembali drama Jaguh-Jaguh lakonan Eizlan Yusof suatu ketika dulu. Drama mengenai sukan badminton ini berjaya menimbulkan semangat masyarakat untuk menjadi jaguh. Seingat saya, setiap kali drama itu disiarkan kebanyakan kanak-kanak sudah sedia menunggu di depan televisyen.

Sekiranya drama itu disiarkan kembali, saya yakin hal seperti ini pasti akan berlaku kepada kanak-kanak generasi masa kini walaupun kebanyakan mereka lebih meminati permainan video.

Perkara itu pernah dilakukan Indonesia melalui penerbitan filem King lakonan Ricky Subagia, iaitu bekas pasangan jurulatih beregu negara itu, Rexy Mainaky. Penerbit filem itu juga mengharapkan penerbitan filem sedemikian dapat meningkatkan minat kanak-kanak Indonesia untuk bermain badminton bagi memupuk bakat baru pada saat badminton Indonesia yang sedang menurun prestasinya.

MUHD ASRI ABD GHANI,

Gelang Patah, Johor.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: