Cinta Futsal

20 Mar

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap

BUKAN mahu menunjuk atau bermegah dengan mengadakan sidang akhbar mengumumkan secara terperinci detik bersejarahnya yang bakal berlangsung pada 29 Mac ini.

Sebaliknya pelakon dan pengacara Haryati Hamzah atau Yatt, 28, berpendapat ia jalan terbaik dan juga mahu berlaku adil kepada semua media kerana kesuntukan masa membuat persiapan menjelang majlis perkahwinan mereka itu.

Butik pengantin Lynda Rahim di Taman Dagang, Ampang menjadi lokasi sidang berkenaan.

Kata Yatt, dia juga mengambil kesempatan itu mengedarkan kad undangan majlis pernikahan dan persandingannya dengan jejaka pilihan hati, Abdul Mutalib Abdul Shukor, 28, atau lebih dikenali sebagai Talib yang juga pengurus di Sports Planet, Ampang kepada semua wakil media yang hadir untuk sama-sama meraikan hari bahagianya nanti.

“Saya rasa ia cara terbaik memandangkan saya sibuk membuat persiapan. Waktu sama saya ingin perkenalkan bakal suami saya.

“Saya mula mengenalinya empat tahun lalu, tetapi ketika itu hanya kawan biasa. Lama kelamaan keserasian itu datang dengan sendirinya. Talib seorang yang cukup memahami dan tidak pernah mengongkong minat saya pada bidang seni.

“Saya tertarik dengannya hingga setuju menerima lamarannya kerana Talib menerima diri saya seadanya. Pada awal persahabatan dulu, Talib memang berasa cemburu apabila melihat saya bergaul dengan rakan artis lelaki.

“Kini dia sudah faham ia sekadar tugas semata-mata. Apa yang penting dalam hubungan ialah kesetiaan dan saling percaya antara satu sama lain.

“Dia juga tidak pernah meletakkan sebarang syarat kepada saya selepas berkahwin. Apa yang penting, saya tidak melanggar batasan sebagai isteri.

“Dengan restu diberikan itu, saya akan meneruskan kerjaya seni seperti biasa selepas berkahwin. Saya juga sudah bercuti sebulan lebih awal untuk membuat persiapan kahwin.

 

 

“Buat masa ini, saya masih mempertimbangkan dua tiga tawaran berlakon daripada pihak produksi,” katanya.

Sementara itu, Talib berkata, dia memilih Yatt kerana dia wanita yang mempunyai prinsip, bertanggungjawab dan mengutamakan keluarga dalam segala hal.

Yatt juga berbeza sama sekali dengan persepsi awalnya pada golongan artis zaman sekarang.

Katanya, dia diperkenalkan dengan Yatt menerusi seorang rakan ketika Yatt menjadi pengacara Selamat Pagi Malaysia pada akhir 2004.

“Kami mula berkawan rapat kerana masing-masing mempunyai hobi yang sama iaitu bermain futsal. Yatt juga sering bermain futsal di tempat saya bekerja di Sports Planet.

“Kami berkawan biasa selama enam bulan dan selepas itu barulah hati saya terbuka untuk menjadikannya teman istimewa. Selepas dua tahun berkawan, kami terus mengikat tali pertunangan awal Februari lalu,” katanya.

Tambah Yatt, pada masa sama dia juga ingin memperkenalkan penaja utama sekali gus perancang majlis perkahwinan mereka dan juga barisan penaja lain yang sudi menaja dari solekan hinggalah kepada kad undangan pada majlis perkahwinannya nanti.

“Apa yang penting, saya ingin semua orang yang saya sayang terutama keluarga, sahabat handai, peminat dan pihak media sama-sama meraikan majlis perkahwinan kami ini,” katanya.

Mengikut perancangan, majlis pernikahan Yatt dan Talib akan berlangsung di rumah keluarga pihak perempuan di Seremban 2, Negeri Sembilan.

Manakala majlis persandingan berkonsep moden, kontemporari dan tradisional serta bertemakan Cinta Kami bagi pihak lelaki dan perempuan diadakan serentak di Dewan Seri Endon, Presint 10, Putrajaya pada 4 April.

Pasangan ini sepakat memilih mas kahwin RM80.80 sen kerana mereka dilahirkan pada tahun sama iaitu pada 1980. Pihak lelaki akan menghantar lima dulang hantaran dan dibalas tujuh oleh pihak perempuan. Bagaimanapun, mereka sepakat merahsiakan jumlah wang hantaran kerana ia hanya untuk pengetahuan keluarga masing-masing.

Berbanding artis muda lain, Yatt yang baru empat tahun berkecimpung dalam bidang seni dan pernah berlakon dalam drama Kaber Hero Kaber Zero, Bella, filem Impak Maksima dan Kecoh Betul nampaknya cukup bertuah kerana ditaja dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki pada majlis perkahwinannnya nanti.

Katanya, semua penaja adalah mereka yang pernah bekerjasama dengan saya sepanjang empat tahun bergelar insan seni dan mereka menaja atas dasar persahabatan yang sedia terjalin itu.

“Tidak ketinggalan, kawan rapat kami sendiri yang bermurah hati menaja kad undangan sekali gus sama-sama meraikan majlis kami ini,” katanya.

Barisan penaja ialah butik Linda Rahim (menaja baju dan hiasan majlis persandingan), D&D Beauty House (pelamin akad nikah, rawatan kecantikan dan spa), Butik Pesona Anggun (hiasan majlis nikah), Den Wahab dan Udaimatunnur (persalinan majlis pernikahan), Amy Janz dan Fiza Zainudin (solekan) dan Saddiq Solutions (kad jemputan).

Selain itu, Chef Zainal Tanjung Puteri (kek perkahwinan), My Aroma dan KK Cleaning Services (cenderahati), Kickstart Gymnastic (persembahan), Skin Basic (rawatan pelansingan badan) dan Seri Keningau Catering (penaja bersama untuk katering).

Majlis persandingan mereka nanti bakal dihiburkan persembahan artis tempatan yang juga rakan baiknya sendiri seperti Bienda, Fazli Zainal dan Elly Mazlein. Pengacara majlis pula ialah pelakon Serina Redzuawan.

>Profil

NAMA SEBENAR: Haryati Hamzah

TARIKH LAHIR: 13 April 1980

TEMPAT LAHIR: Muar, Johor

PENDIDIKAN: Ijazah Sarjana Muda Kepujian Komunikasi Massa dan Pengajian Media.

KERJAYA: Model, pengacara dan pelakon.

DRAMA: Nasi Lemak Kukus, Rencong, Kaber Hero Kaber Zero, Hidayah,

Bella dan Ritma Kolej

FILEM: Impak Maksima dan Kecoh Betul

E-EMEL: yatgwenz@yahoo.com.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: