Jarum Emas: Kita Tak Peduli

22 Mar

Oleh ADAM SALLEH
adam@hmetro.com.my

Rap
BUKAN sekali dua, tetapi berkali-kali Rasulullah SAW dihina. Apabila tiga akhbar di Denmark menyiarkan karikatur Nabi Muhammad memakai serban yang bentuknya ala bom, disokong 17 akhbar lain sebagai tanda pertahankan kebebasan bersuara ala Barat, masyarakat Islam di seluruh dunia melenting.

Tidak cukup di Denmark, di Belanda pula, Ahli Majlis Perundangannya, Geert Wilders menghina Islam melalui filem Fitna, di mana paderi radikal menyebut surah al-Quran dengan disisipkan imej serangan 11 September 2001 di WTC, pengeboman kereta api penumpang di Madrid, Sepanyol pada 2004 dan pembunuhan pengeluar filem Belanda, Theo Van Gogh, di Amsterdam Street pada akhir tahun itu.

Di negara kita, yang termampu ialah protes, kempen boikot produk negara itu dan menyerahkan memorandum kepada kedutaan negara berkenaan, kerana kita juga bengang junjungan besar nabi kita dicerca.

Itu kata di mulut, kata di hati tiada siapa tahu. Seikhlas mana kita pada Rasulullah, acap kali terjadi umpama mencurah air di daun keladi. Sebabnya, kasih itu tidak melekat di sanubari.

Sebagaimana kita maklum 9 Mac lalu, bersamaan 12 Rabiulawal 1430, masyarakat Islam di seluruh dunia meraikan Maulidur Rasul. Saban tahun, majlis yang sejak kanak-kanak lidah saya menyebutnya ‘maulud nabi’ itu begitu retorik, berarak ramai-ramai pada sebelah pagi, tengah hari selesai.

Kalau tidak pun, malamnya ada ceramah dan jamuan. Menyedari betapa singkatnya rasa kasih kita pada Rasulullah berbanding kasih sayang baginda terhadap umatnya hingga ke akhir zaman menyuntik kesedaran pada Yayasan Seni Karya Prihatin Malaysia mementaskan Sirah Junjungan-Tahajud Cinta. (gambar)

Bagai mohon keberkatan, teater muzikal ini bermula pada 9 Mac iaitu hari Maulidur Rasul dan berakhir hari ini (22 Mac) di Panggung Sari, Istana Budaya. Digarap oleh Erma Fatimah, Sirah Junjungan-Tahajud Cinta membariskan ramai pelakon hebat seperti Ahmad Yatim, Vanidah Imran, Mazlan Tahir, Rosdeen Suboh, Rebecca Nur Islam, Aman Graseka, Jesse Lim dan Ustaz Dinie Jurie.

Empat penghibur ternama, Jamal Abdillah, Datuk Siti Nurhaliza, Amy Search dan Mawi menjadi undangan khas bagi menambah lagi variasi teater muzikal ini. Malang pula, sekalipun ada nama besar, tetapi masih tidak mampu merangsang umat Islam di ibu kota untuk menonton teater itu.

Ketika hadir pada hari persembahan membabitkan Siti, saya diberitahu pada hari itu penontonnya ramai sekalipun masih ada kerusi kosong berbanding minggu pertama pementasan bermula.

Apa yang tidak kena? Hal ini turut memeningkan kepala pengarahnya. Harga tiket RM30, RM50, RM80 dan RM100 dan RM150 tidak berapa mahal berbanding konsert Mariah Carey, namun inilah bahana jika menonton teater berkonsepkan Islamik tidak ditafsir sebagai ibadah, sebaliknya dinilai hiburan.

 

 

Dek kerana miskin penonton dan bagi mengelak kerusi Panggung Sari sepi, Erma menghubungi saya minta berurusan dengan pihak atasan Harian Metro (HM) bagaimana mahu menarik ramai penonton.

Sukar menidakkan, ketika berlangsungnya Konsert Alam Muzik M.Nasir, di mana HM dan Berita Harian menjadi media rasmi, produksi Sirah Junjungan pula berlatih di IB, Erma tertarik bagaimana strategi publisiti di akhbar kami membuatkan konsert M Nasir mendapat sambutan di luar dugaan.

Penyudahnya, atas persetujuan HM, untuk satu hari pementasan tiada tiket dikenakan, sebaliknya sesiapa yang membawa HM ke IB pada hari itu membolehkannya menonton Sirah Junjungan secara percuma.

Ratusan pementasan di IB, seingat saya ini julung kali pihak penerbit terpaksa menawarkan masuk percuma untuk menonton teaternya. Agak mengecewakan jika teater merepek meraban tidak menjadi isu, tetapi ini pementasan sempena Maulidur Rasul bagi mengenangkan perjuangan Rasulullah SAW.

Saya difahamkan, tiket lembap untuk hari pementasan Mawi berbanding Amy Search pada malam terakhir (22 Mac), itupun cuma tiket RM30, RM50 dan RM80 yang jalan, tiket RM100 dan RM150 lesu.

Setiap kita menanti kebangkitan Islam. Bagaimana mahu bangkit dalam keadaan Islam ditekan, usah khuatir kerana ‘grand design’ ada pada Allah dan Erma antara penyumbangnya.

Harus diingat, musuh Islam pula tidak jemu-jemu mencalarkan maruah Islam, menghina Rasulullah dan yang terbaru, bagaimana kalimah Allah dijadikan paparan lantai dan kemudian dipijak oleh makhluk berupa ‘syaitan’ bermain gitar dalam permainan komputer, Guitar Hero III-Legends Of Rock.

Permainan ini dibangunkan oleh syarikat Neversoft dan dikeluarkan oleh Activision dan RedOctane. Neversoft adalah sebuah syarikat pembangunan video-game yang berpangkalan di Amerika Syarikat, dan dipunyai oleh Joel Jewett (berasal dari Montana, Amerika) bersama dengan Chris Ward dan Mick West.

Natijahnya, untuk apa kita melenting, kita menyampah apabila Agnes Monica mengalunkan lagu Allah Peduli, walhal tanpa kita sedari kita sendiri tidak peduli untuk mengikhlaskan kasih terhadap kekasih-Nya, Muhammad Rasulullah SAW. Syabas buat Erma dan tenaga produksi Sirah Junjungan.

ADAM: Wahdah Pemangkin Khaira Ummah.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: