Depan Mata: Lisa Terpelajar, Beradab

23 Mar

Oleh Hartati Hassan Basri

Rap
USIANYA masih muda dan hari ini 23 Mac kebetulan genap 23 tahun.

Namun pembabitan Lisa Surihani Mohamed dalam dunia lakonan dan pengacaraan cukup membanggakan kerana memiliki ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) dari University of Aberystwyth, Wales, United Kingdom (UK).

Tidak salah kalau dikatakan Lisa mewakili wanita muda moden yang berbakat dan berwawasan kerana kerjaya seni gadis kacukan Melayu Inggeris ini berjalan dengan baik.

Bermula sebagai model ketika usia 14 tahun, Lisa kini dikenali sebagai pelakon filem dan drama yang menjadi pilihan penerbit dan pengarah.

Lakonannya menerusi filem I’M Not Single menambat hati juri hingga diangkat Pelakon Harapan Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-21, tahun lalu.

Lisa juga menjadi pilihan Astro untuk menjadi Wajah Eksklusif Astro untuk 2009 dan turut disenaraikan dalam Top 5 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008 (ABPBH08) bagi kategori Artis Baru Wanita Popular.

Sememangnya Lisa bertuah. Orangnya cantik, sopan-santun dan berhati-hati menyusun kata ketika berbicara. Apabila tersenyum, kelihatan barisan giginya yang cantik dan putih bersih.

Tidak hairanlah dirinya menjadi pilihan menjayakan iklan untuk Johnson & Johnson Pure Essentials, KFC, Celcom, Ovaltine, Ayamas, Cadbury, Hotlink, Pantene, Clearasil, Lip Ice Lip Balm, Bank Mandiri dan Laurier

Saya sememangnya kurang mengenali Lisa kerana hanya bertemu sekali-sekala dengannya dalam majlis dan hanya mendengar cerita dan membaca artikel mengenai kejayaannya dalam akademik dan lakonan.

Maklumlah, Lisa hadir dalam industri hiburan bukannya ketika saya sibuk mengejar berita mengenai artis tanah air.

 

 

Namun kesempatan bertemu Lisa di majlis Pra-Kemuncak Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008 (ABPBH08), Selasa lalu, sempat berbual dengan Lisa ketika pelakon muda itu datang bersalam sebelum mengundur diri untuk pulang. Ternyata selain cantik dan popular, Lisa juga berbudi bahasa dan tahu menghormati wartawan.

Saya sempat memuji Lisa pandai menjaga diri dalam dunia penuh glamor kerana bukan popular dengan cerita panas atau kontroversi.

Lebih membanggakan, Lisa mengakui membataskan dirinya dengan aktiviti yang dilihat agak sosial kerana tidak mahu terpalit dengan cerita kontroversi.

Kata Lisa, dia melihat senario dunia hiburan yang penuh dengan cerita kontroversi, malah dengan teknologi moden, dengan mudah gambar memalukan artis menjadi tatapan masyarakat apabila disebarkan melalui Internet.

“Jadi model dan berlakon adalah kerja. Ketika kerja, saya memberikan komitmen sepenuhnya pada kerja dan cuba menjaga kerjaya saya agar tidak terjejas dengan cerita yang bukan-bukan. Kini saya makin selesa berlakon dan makin diterima sebagai pelakon.

“Waktu sama saya terus mengejar cita-cita bergelar peguam bertauliah suatu hari nanti, sekali gus mewarisi firma guaman milik arwah ayah,” katanya.

Lisa juga sedar masa depannya dalam dunia seni bermusim dan cuba mengikut arus.

Ketika dirinya menjadi perhatian penerbit dan pengarah, Lisa tumpukan pada lakonan dan sanggup melupakan seketika untuk mengikuti latihan Sijil Amalan Guaman (CLP).

Sepatutnya Lisa menjalani CLP pada September lalu dan berakhir Julai ini.

Namun kerana tawaran berlakon mencurah-curah hasrat itu terpaksa diketepikan dan Lisa mahu fokus dalam bidang lakonan dulu.

Sememangnya bukan mudah untuk Lisa membahagikan masa untuk kedua-duanya sekali, tetapi Lisa bertekad ambil CLP kerana itu masa depannya dan juga harapan keluarga.

Lisa juga mengakui baru memahami asam garam kehidupan sebagai insan seni hingga apa yang dilakukan menjadi perhatian. Apabila tampil ringkas, dikata tidak sesuai dengan dirinya bergelar artis popular.

Apabila sering digandingkan dengan artis lelaki, timbul pula gosip mengatakan mereka bercinta.

“Saya terima semua itu dengan hati terbuka dan tidak perlu melatah jika apa yang diperkatakan itu tidak benar. Saya terima ia sebagai satu permainan tanpa perlu mengambil hati kerana sedar sudah begitu kehendak industri.

“Saya tidak melihat gosip itu sebagai masalah besar. Saya juga akrab dengan Farid Kamil kerana berada di bawah pengurusan sama, selain berkongsi ideologi dan pengalaman kerana Farid lebih tahu mengenai industri hiburan,” katanya.

Pujian saya pada Lisa tiada udang di sebalik batu, tetapi ikhlas kerana kagum dengan kejayaannya.

Lisa antara contoh artis muda kita yang pandai menjaga diri dan bukan mengejar glamor, tetapi glamor yang mengejar dirinya.

Semoga Lisa tidak hanyut dengan pujian dan kerdipan bintang yang sememangnya membuatkan orang mudah alpa hingga lupa diri. Contohilah rasmi padi, makin berisi makin tunduk.

Jika kini kerjaya seni Lisa berjalan lancar di bawah pengurusan MIG Talent, jangan nanti berubah hati apabila memikirkan hasil penat lelahnya perlu dikongsi syarikat pengurusan hingga mengambil keputusan bergerak sendiri.

Apatah lagi selain pihak pengurusan, Lisa juga membawa ibunya bersama dan mungkin suatu hari nanti berasa diri lebih selesa diuruskan keluarga sendiri.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: