Pharrel Ugut Henti Konsert

23 Mar

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my

Rap

KESERONOKAN ribuan penonton menyaksikan persembahan N.E.R.D bertukar resah apabila ‘rapper’ utama kumpulan hip hop itu Pharrell Williams secara tiba-tiba ‘mengamuk’ dan mengugut meninggalkan pentas.

Separuh jalan menyampaikan lagu Bad Girls, Pharrell meminta muzik dihentikan sebelum menegur seorang jurugambar dan pengawal keselamatan yang mengundang rasa kurang selesa peminatnya.

“Kamu hanyalah seorang jurugambar dan jangan fikir kamu hebat. Kamu boleh naik ke pentas untuk mengambil gambar jika kamu mahu, tetapi di bawah sana kamu mengganggu penonton.

“Dan kamu pula hanya pengawal keselamatan dan jangan menolak atau menghalang penonton kerana mereka membayar wang untuk menyaksikan konsert ini dan saya mahu peminat berada dekat dengan pentas.

“Seperkara yang perlu anda tahu persembahan N.E.R.D adalah untuk peminat berhibur dan kami tidak melayan mereka sebagai peminat sebaliknya keluarga.

“Tindakan kamu membuatkan penonton tidak selesa dan saya ingatkan jika anda melakukannya sekali lagi saya tidak teragak-agak meninggalkan pentas,” katanya lalu sambut jeritan peminat yang menyokong tindakannya itu.

Pharrell yang kelihatan berang di pentas dan seolah mahu meninggalkan pentas sesudah memberi amaran itu akhirnya tewas dengan tindakan ribuan peminat yang melaungkan nama N.E.R.D berulang kali dengan harapan persembahan tidak dihentikan begitu saja.

Dia meneruskan nyanyian dan kembali menghangatkan suasana sebelum memberi amaran terakhir akan meninggalkan pentas jika tolak-menolak masih berlaku.

“Di sini bukan Tokyo, di sini bukan Paris, di sini bukan London, di sini bukan Australia, di sini bukan Virginia tetapi ini adalah Malaysia. Ini adalah kunjungan pertama kali N.E.R.D ke Kuala lumpur dan kami mahu peminat berseronok. Usah pedulikan sesiapapun di sekeliling anda,” katanya.

N.E.R.D turut dianggotai Chad Hugo muncul di pentas utama Sky sekitar jam 10.15 malam kelmarin melakukan persembahan lebih daripada masa yang ditetapkan satu jam dengan menyampaikan lebih 12 lagu.

 

 

Sepanjang persembahan mereka, N.E.R.D yang membawakan lagu antaranya She Wants to Move, Maybe, Lapdance dan Rockstars turut mengundang peminat lelaki dan wanita menari bersama di pentas.

Acara diteruskan lagi dengan kumpulan Korn yang memperkenalkan konsep ‘new age’ membawakan rangkaian lagu daripada album Follow The Leader antaranya Live Is Pitchy.

Korn menanti peluang selama 15 tahun untuk melakukan persembahan di Malaysia menampilkan persembahan bertenaga sekalipun nama mereka disenaraikan saat-saat akhir oleh penganjur sekali gus menggantikan kumpulan Cold Play yang baru saja memenangi Anugerah Grammy, baru-baru ini.

Jika tahun lalu, hanya empat pentas disediakan kali ini pihak penganjur menyediakan enam pentas iaitu Sky, Sun, Loud & Clear dan Livesounds termasuk 2 marquee besar yang tertutup iaitu Livesounds Stage dan Tuborg Loud & Clear Stage dikhususkan untuk persembahan artis dalam suasana yang lebih mesra penonton.

Sun & Sky Stage masih lagi dikekalkan sebagai pentas utama kepada penyanyi serta pemuzik antarabangsa yang terkenal serta artis tempatan yang telah established.

The Speedzone Interactive Tour pula menampilkan stimulator Formula 1 serta Motor GP menerusi suasana di kelab yang berbentuk futuristik bersama deejay yang handal memutarkan tune kegemaran.

Tidak terkecuali Silent Disco Arena yang memberikan satu pengalaman terbaru kepada pengunjung apabila tidak ada satu pun speaker diletakkan di kawasan tersebut.

Sebaliknya, pengunjung berpeluang mendengar pelbagai jenis genre lagu yang diputarkan oleh deejay menerusi 300 pasang headphones secara wireless.

Secara keseluruhan penganjuran festival muzik antarabangsa Sunburst KL 2009 anjuran Pineapple Concerts yang berlangsung di Polo Pavillion, Bukit Kiara Equestrian & Country Resort, Kuala Lumpur, Sabtu lalu, berlangsung dengan jayakan.

Bahkan tidak keterlaluan dikatakan, konsert anjuran Celcom ini menampilkan persembahan lebih variasi dan terbaik berbanding tahun lalu.

Pentas Sky dikuasai persembahan kumpulan They Will Kill Us All yang bermula jam 2.45 petang, Dead Mushroom (3.45 petang), Russian Winters (4.45 petang), Nao (5.45 petang), Estranged (7 malam), Butterfingers (8.30 malam), N.E.R.D (10.15 malam) dan Twilight Action Girl (12.30 malam).

Manakala pentas Sun, menampilkan Projek Pistol yang membuat persembahan jam 3.15 petang, Meet Uncle Hussain (4.15 petang), Gerhana Ska Cinta (5.15 petang), Cosmic Kitchen (6.15 petang), Nidji (7.45 malam), Agrikulture (9.15 malam) dan Korn (11.30 malam).

Pentas Loud & Clear pula, menyaksikan persembahan dari Reza Salleh (2.30 petang), Juwita Suwito (3.30 petang), kumpulan Bunkface (4.30 petang), Sixx (5.30 petang), Green Love Muck Trendkill Oracle (6.45 petang), Arabyrd (8.45 malam), 39 Touch (8 malam), Naturally 7 (8.15 malam), Vandal (11.45 malam) dan Tubby (1.30 pagi).

Sementara Livesound dikuasai Aseana Percussion Unit yang melakukan persembahan pembukaan untuk keseluruhan majlis sekitar jam 2 petang, 21st Night (3 petang), Hujan (4 petang), Estrella (5 petang), The Otherside Orchestra (6.15 petang), Joe Flizzow (8.15 malam), Skye (9.15), Maliq And D’Essentials (11 malam) diikuti Anowl (12.30 malam) selaku penutup persembahan bagi pentas berkenaan.

Kehadiran, Maliq And D’Essentials dari Indonesia antara yang menjadi perhatian malam itu ekoran kehebatan muzik mereka yang menjadi buah mulut masyarakat Indonesia sehingga menular ke negara ini.

Satu pencapaian yang cukup membanggakan bagi kumpulan indie yang memperkenalkan konsep organik yang menampilkan pelbagai genre muzik yang diperkemas kini menjadi muzik mereka.

Maliq And D’Essentials, yang hadir tanpa penyanyi wanitanya, Linda yang hamil lapan bulan, menyampaikan lapan lagu iaitu Kangan, Terdiam , Harus Bagaimana, Heaven, Free Ur Mine, Funk Flow dan Blow My Mind termasuk Dia duet bersama penyanyi genit dari Malaysia, Atilia.

Walau bagaimanapun, penganjuran Sunburst tidak pernah lekang dari kontroversi apabila persembahan kumpulan indie, Pesawat, yang sepatutnya beraksi di pentas Sun jam 2.15 petang dibatalkan tanpa sebab yang pasti.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: