Rezeki Berganda Buat Jaafar Onn

23 Mar

Oleh Zaidi Mohamad
zaidim@bharian.com.my

Jaafar Onn

ATAS pertemuan tak terduga dengan hamba Allah, pelakon, pelawak dan pengacara Jaafar Onn mendapat rezeki terpijak apabila dijemput untuk menjadi tetamu Tuhan di Tanah Suci Makkah Jun ini. Ada cerita di sebalik niatnya sebelum ini kerana tawaran melakonkan watak sendiri dalam sebuah drama yang diimpikan sekian lama memberi rahmat yang akhirnya memberi peluang kepada lelaki berusia 58 tahun ini mengerjakan umrah.

Hatinya kini cukup teruja dan tidak sabar untuk mengadap Kaabah dan mengabdikan seluruh jiwa raganya kepada Yang Maha Esa. Secara kebetulan bertemu Siti Murni Datuk Sheikh Ahmad dan suaminya, Mohamad Ismail dari Al-Amin Travel Management & Services Sdn Bhd, dia ditawarkan mengerjakan umrah bersama syarikat itu secara percuma.

“Alhamdulillah, saya memanjat kesyukuran yang amat sangat di atas keberkatan dan peluang ini. Inilah namanya rezeki yang Tuhan berikan dan saya percaya setiap niat yang baik pasti akan dipermudahkan laluannya. Insya-Allah saya merancang untuk membawa kakak, Teh Awang dan anaknya, Zurimi. Selepas pertemuan dengan mereka dan satu perbincangan diadakan dan syarikat itu bercadang menjalinkan kerjasama lebih erat dengan melantik saya sebagai duta syarikat itu.

“Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan. Saya menerimanya, perkara baik mana saya boleh tolak. Siapa tahu selepas ini setiap tahun saya akan mengerjakan umrah. Dengan usia yang kian lanjut, tiba masa mendekatkan diri dengan Allah. Insya-Allah selepas balik mengerjakan umrah, saya bercadang menunaikan fardu haji pula,” katanya.

Seiring dengan niat yang mulia, pelakon filem Baginda ini juga ingin mengambil kesempatan untuk menjemput pembaca Berita Harian khususnya peminat untuk menyertai Pakej Umrah Bersama Jaafar Onn pada 8 hingga 20 Jun ini.

Kata Jaafar, harga berpatutan ditawarkan dan sesiapa yang berminat boleh hubungi pembantunya Ahmad di talian 012-3062291.

Menurut Jaafar, drama 13 episod berjudul Chef Jo itu adalah terbitan Grand Brilliance Sdn Bhd dan pemergian Jaafar ke Makkah sebagai tanda memanjatkan kesyukuran.

“Chef Jo mengisahkan kehidupan saya yang suka masak dan tidak kedekut ilmu mengajar orang memasak. Drama itu juga menunjukkan kehidupan saya sebagai bapa tunggal dua anak. Penulis skrip Chef Jo sudah lama mengenali saya dan tahu latar diri saya sejak dulu hingga sekarang. Dalam drama itu, Rosnah Mat Aris sebagai bekas isteri saya yang bongkak.

“Sebahagian jalan cerita Chef Jo adalah kisah hidup saya yang sebenar. Sekian lama menjadi anak seni, menjadi impian saya untuk berkongsi pengalaman hidup dengan peminat dan akhirnya kesempatan itu datang juga. Sebelum dapat tawaran berlakon dalam drama ini, saya berjanji kepada diri sendiri sekiranya hajat tercapai untuk melakonkan watak sendiri dalam mana-mana drama, saya akan mengerjakan umrah,” katanya bersemangat.

Kini, sebagai persediaan ke sana, Jaafar sudah mula membaca buku panduan umrah dan haji serta bertanya kawan yang sudah mengerjakan umrah terlebih dulu.

“Berdebar juga hendak ke Makkah. Maklum saja sebagai hamba-Nya yang lemah, pasti banyak melakukan kesilapan. Saya harap segala-galanya berjalan dengan baik,” katanya yang ingin mengambil kesempatan memohon maaf kepada yang mengenalinya sekiranya ada keterlanjuran yang tak disedari.

Kerana sibuk dengan penggambaran drama Chef Jo, percutian Jaafar ke Perth Australia bersama pengusaha katering, Kuzie Catering yang dijadualkan 18 Mac ini terpaksa dilupakan.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: