Publisiti Demi Kebaikan

27 Mar

>>Oleh Rudy Imran Shamsudin
imran@hmetro.com.my

Rap

KEMPEN 60 Earth Hour (Waktu Bumi) akan berlangsung esok, apabila semua penduduk di Malaysia digesa memadamkan lampu atau tidak menggunakan sebarang kuasa elektrik selama sejam bermula jam 8.30 malam.

Kempen dilakukan Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) dengan kerjasama badan korporat dan media tempatan ini turut disertai penduduk di seluruh dunia, sebagai tanda sokongan untuk mengurangkan pemanasan global, sekali gus melawan perubahan iklim yang disebabkan perbuatan manusia.

Turut terbabit bagi mempromosikan kempen ini beberapa artis ternama dan personaliti televisyen antaranya Maya Karin, Sarimah Ibrahim, Reshmonu, Zainal Abidin, Aishah Sinclair dan pengarah, Yasmin Ahmad.

Begitupun usaha murni cuba dipromosikan rakan artis ini dipandang sinis pelbagai pihak, malah tidak kurang ada yang merungut dengan berkata mengapa mereka harus melakukan perkara dianggap tidak mendatangkan faedah.

Menjelaskan mengenai usaha dilakukan WWF, Maya Karin yang memang sangat dikenali dengan pendiriannya dalam membabitkan isu penjagaan alam sekitar berkata, kenyataan itu diberikan mereka kerana keliru dan tidak faham dengan kempen 60 Waktu Bumi.

“Saya sedar ada orang berkata, usaha yang kami cuba lakukan ini sekadar meraih publisiti dan menyatakan memadam lampu selama satu jam adalah perkara tidak berfaedah serta tidak memberikan sebarang kesan.

“Tidak dinafikan ia sebahagian usaha untuk meraih publisiti, tetapi untuk kebaikan semua manusia di dunia. Kami cuba mewujudkan kesedaran betapa kehidupan di bumi sekarang bergelut dengan pelbagai masalah berpunca daripada pemanasan global.

“Pada waktu sama, kita boleh menjimatkan banyak tenaga. Memang kalau kita seorang tidak akan memberi kesan, tetapi cuba bayangkan jika ia dilakukan semua penduduk tempatan, pasti kapasiti penjimatan dapat diperoleh dalam skala lebih besar,” katanya.

Lebih penting, kata Maya, 60 Waktu Bumi mahu mengajak orang ramai melihat masalah yang dialami penduduk dunia secara serius kerana kesannya bukan saja membabitkan alam sekitar atau hidupan liar saja sebaliknya manusia itu sendiri apabila terpaksa berhadapan dengan kemarau dan cuaca tidak menentu.

“Mereka yang bersama-sama kami memadamkan lampu pada Sabtu ini (esok) bermakna benar-benar faham mengenai isu yang cuba diketengahkan. Kami cuma mahu mengajak orang ramai supaya menjadi lebih prihatin,” katanya

 

 

Jelas Maya lagi, antara kesan besar dalam kempen ini apabila beberapa bangunan besar yang ada di Kuala Lumpur juga turut serta kerana ia mampu menjimatkan tenaga dalam jumlah lebih banyak terutama apabila lampu dan penyaman udara dipadamkan.

“Saya sendiri secara peribadi tertarik dengan iklan disiarkan WWF iaitu segalanya bermula dengan satu suara. Memang benar kalau kita seorang saja melakukan perkara ini ia tidak memberi kesan, tetapi bayangkan di kawasan perumahan atau satu blok apartmen tidak menggunakan elektrik dalam tempoh itu ia pasti membantu,” katanya.

Bagaimanapun, ada juga beberapa pihak menyatakan sokongan mereka, tetapi sayangnya ia tidak melakukan seperti apa yang diperkatakan. Contohnya pengacara rancangan Akademi Fantasia musim ketujuh (AF7) sebelum ini, Sarimah Ibrahim menjelaskan pihak produksi rancangan realiti tv itu menyokong kempen 60 Waktu Bumi, tetapi rancangan itu tetap ke udara seperti biasa.

Kata Maya, pada pendapatnya kalau kita sudah menyatakan sokongan kita perlu melaksanakan prinsip itu sepenuhnya.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: