'Mr S Bukan Saya'

29 Mar

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN
mizan@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Sekali menipu, selama-lamanya menipu. Mungkin itu ungkapan paling sesuai ditujukan kepada bekas pengurus artis yang didakwa melakukan penipuan melebihi RM1 juta seperti disiarkan muka depan akhbar ini minggu lalu, apabila dia dikesan menyebarkan khidmat pesanan ringkas (SMS) mengatakan kononnya Mr S bukan merujuk kepada dirinya, sebaliknya orang lain.

Akibat perbuatan tidak bertanggungjawab itu, seorang bekas pengurus artis dan pernah bekerja dengan mangsa Mr S yang kebetulan mempunyai pangkal nama ‘S’ kini bimbang dituduh sebagai Mr S sebenar.

Mangsa, Syamsul Ridhuan Masri, 32 berkata dia menerima SMS yang dikatakan dihantar Mr S dan terkejut apabila kandungan SMS itu secara terang-terangan menyebut namanya sebagai Mr S.

Katanya, Mr S sesuka hati memberitahu apa yang dilaporkan di Metro Ahad ditujukan kepadanya.

 

 

“Antara kandungan SMS itu, Mr S memberitahu atas nasihat dan sokongan daripada keluarga tercinta, rakan tersayang, rakan artis, rakan media dan peguam, Datuk Muhammad Shafee Abdullah, dia tampil menafikan semua dakwaan mangsanya dengan membuat kenyataan media yang dihantar menerusi faks dan e-mel ke pejabat media tempatan pada jam 3.30 petang 25 Mac lalu.

“Dia turut memberitahu pada tarikh sama, dengan kerjasama Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) dia akan membuat satu sidang akhbar di Saloma Bistro. Dia mahu semua mangsa yang tampil membuat kenyataan di Metro Ahad memohon maaf secara bertulis kepada Shafee & Co dalam tempoh 24 jam, walaupun dia mendakwa Mr S seperti digambarkan Metro Ahad adalah saya,” katanya yang bergiat dalam perniagaan pengurusan acara membabitkan persembahan artis.

Ahad lalu, akhbar ini melaporkan Mr S, berusia 30-an, yang berperwatakan lemah lembut dan baik, memanfaatkan industri itu untuk melakukan penipuan.

Modus operandinya mudah – menubuhkan kumpulan, syarikat atau menguruskan artis tertentu, kemudian menjaja nama artis terbabit untuk menarik mangsanya melabur sejumlah besar wang dengan janji kononnya wang itu akan berganda apabila projek membabitkan artisnya berjaya.

Antara mangsanya ialah penyanyi dan pelakon, Waheeda, kumpulan nasyid Devotees, Nice, kumpulan Infinatez, pemilik Nazz Music Entertainment, Nazri Abdul Rahman dan pensyarah dikenali sebagai Dr Zamri.

Menurut Syamsul, berdasarkan SMS berkenaan, jelas Mr S cuba memfitnah, menghasut dan memburukkan namanya.

“Ketika artikel mengenai Mr S disiarkan, ada juga yang menghubungi saya dengan bertanya adakah saya orangnya. Ini kerana saya pernah menjadi pengurus Waheeda dan bekerja dengan Nazz Music Entertainment sebagai pengurus A&R. Saya berhenti kerja di Nazz Music Entertainment kerana saya sedar penipuan demi penipuan yang Mr S lakukan akan menjejaskan nama baik saya dan seterusnya nama baik syarikat.

“Saya juga aktif menganjurkan beberapa acara yang membabitkan artis dan ramai memanggil saya dengan nama Syam. Ingin saya tegaskan di sini, Mr S bukan saya, malah saya pernah menjadi mangsa penipuan Mr S,” katanya.

Syamsul berkata, dia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Mr S kerana apa yang berlaku mengganggu emosi, reputasi, maruah dan kerjayanya.

Sementara itu, Mr S jelas melakukan penipuan apabila semua dakwaan yang disebarkan menerusi SMS itu dusta belaka.

Tiada kenyataan media yang dibuat olehnya sama ada yang dihantar menerusi faks, e-mel atau sidang media.

Dia juga sesuka hati menggunakan nama peguam terkenal, Datuk Muhammad Shafee Abdullah kerana Shafee ketika dihubungi Metro Ahad menafikan mengenali Mr S dan tidak pernah dilantik menjadi peguam Mr S.

Presiden Karyawan, Freddie Fernandez, turut menafikan Mr S ada menemuinya dan memohon bantuan Karyawan untuk mengadakan sidang akhbar.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: