Reshmonu Di AIM Lagi

29 Mar

Oleh FIRDAUS SAHAT
firdaussahat@hmetro.com.my

Rap
KEMUNCULAN Reshmonu menerusi album sulung, Monumental, empat tahun lalu yang menampilkan muzik, vokal dan stail rambutnya yang unik meninggalkan impak besar kepada persada seni suara tanah air.

Album Inggeris pertama itu bukan sekadar salam perkenalan daripadanya, malah mendapat pengiktirafan industri apabila Monumental menerima tujuh pencalonan Anugerah Industri Muzik (AIM) 2004.

Begitupun, ia kisah empat tahun lalu. Kini selepas lama menyepi, percubaan membawa lagu cita rasa Melayu dalam album terbarunya berjudul Harapan kembali mengulang sejarah apabila tersenarai antara finalis AIM musim ini.

Buktinya, dua lagunya berjudul Doa Untuk Dia dan Sayu tercalon dalam kategori Persembahan Vokal Terbaik di Dalam Album, manakala lagu Oh Anok Anok tersenarai dalam kategori Video Muzik Terbaik.

Rezeki berganda buat penyanyi ini apabila albumnya itu turut dicalonkan dalam kategori Album Pop Terbaik.

Kata jejaka berusia 32 tahun ini, perasaan bangga berbaur gembira menguasai diri, lebih-lebih lagi album ini adalah percubaan untuknya menguji kekuatan diri dalam konsep berbeza.

“Saya bangga dengan pencapaian ini. Tercalon dalam AIM 2009 sudah satu kemenangan buat saya.

“Pada mulanya album ini sekadar mencuba sesuatu yang baru, lebih-lebih lagi apabila saya memberanikan diri membawa lagu dalam bahasa Melayu. Tidak sangka pula ia ramai menyukainya.

“Tersenarai dalam empat kategori memang membanggakan. Pada saya, ramai lagi artis berbakat dan menampilkan lagu bermutu. Begitupun, saya menganggap ia sebagai persaingan hebat yang perlu disertai demi mematangkan kerjaya seni,” katanya.

Ramai juga tertanya-tanya, bila penyanyi ini merakam album barunya. Tanpa khabar berita, tiba-tiba albumnya pula tercalon dalam pelbagai kategori.

 

 

“Sebenarnya, album ini dirakam di bawah syarikat rakaman saya sendiri iaitu R Records. Mula dirakam tahun lalu, Harapan mengandungi 12 lagu dan mengandungi campuran pelbagai pengaruh muzik seperti samba, latin dan afro-latin.

“Dalam masa sama, saya sempat berkolaborasi dengan beberapa artis popular tempatan seperti Noryn Aziz, Hunny Madu dan Adeep dari Fabulous Cats.

“Saya minta maaf jika ramai tidak tahu mengenai album ini. Lagipun, album ini masih dalam rangka promosi. Sebab itu mungkin ramai belum tahu mengenainya,” katanya.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: