Bintang RTM Kekal Konsep Asal

31 Mar

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap
PERTANDINGAN Bintang RTM terbukti berjaya melahirkan ramai artis berbakat dan popular sehingga kini. Antaranya Allahyarham Sudirman Arshad, Dahlan Zainuddin, Jamal Abdillah, Rohana Jalil, Juliza Adlizan, Raisuddin Hamzah, Ramlah Ram, Misha Omar, Azharina dan Noraniza Idris.

Program pencarian bakat nyanyian yang diadakan sejak 1959 itu ternyata mempunyai keistimewaan dan identiti tersendiri. Malah masih mengekal konsep asal mencari bintang mempunyai vokal yang baik. Ia bagi memastikan produk dikeluarkan penerbit program itu dapat bertahan dan bersaing dalam dunia seni tanah air.

Perkara itu diakui komposer merangkap panel pemilihan peserta Bintang RTM, Datuk Mokhzani Ismail yang menyifatkan penilaian terhadap mutu suara sangat dititikberatkan dalam uji bakat awal peserta.

“Kami memberi penekanan utama dari segi kualiti suara setiap peserta sejak peringkat awal pemilihan lagi. Soal rupa paras adalah perkara kedua buat kami. Apabila peserta bersaing memiliki suara yang baik kami percaya mereka mampu bertahan lebih lama dalam industri seni tanah air.

“Tidak dinafikan ada dalam kalangan peserta terikut dengan gaya penyanyi sedia ada seperti Datuk Siti Nurhaliza dan Anuar Zain. Kami sendiri tidak menyalahkan mereka mengenai soal ini memandangkan kedua-dua artis itu idola ramai. Penampilan penyanyi yang sedia ada sememangnya memberi pengaruh besar dan menjadi ikutan generasi masa kini.

“Dari segi pemilihan peserta juga kami masih mengekalkan konsep yang sama dengan keputusan ditentukan sepenuhnya juri profesional kecuali untuk SMS undian masuk semula dan Bintang Paling Popular,” kata Mokhzani ketika ditemui pada sidang akhbar dan memperkenalkan 30 peserta teratas program itu di Angkasapuri, baru-baru ini.

Turut hadir pada majlis itu Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Ibrahim Yahaya. Tiga puluh peserta yang baru selesai menjalani sesi orientasi membabitkan kelas vokal dan tarian pada 20 hingga 22 Mac lalu turut menjayakan persembahan pada majlis itu. Mereka akan bersaing merebut lapan tempat ke final.

Bagi Penerbitnya, Norfadzilah Hashim pihaknya masih mengekalkan sistem pemarkahan merangkumi vokal 80 peratus selain penampilan dan persembahan sebanyak 20 peratus manakala SMS dari peringkat suku akhir hingga separuh akhir selain kategori Bintang Paling Popular untuk pusingan akhir nanti.

“Semua 30 peserta akan bersaing pada peringkat suku akhir dan separuh akhir sebelum melayakkan diri ke pusingan final. Peserta juga bakal menghiburkan penonton dengan tema khas yang dipilih pada setiap episod bermula 5 April ini.

“Bagi memeriahkan saingan pertandingan beberapa program menarik sudah disusun untuk memperkenalkan peserta kepada penonton seperti Aura Bintang RTM yang disiarkan setiap Isnin, Selasa dan Rabu di TV2 jam 3 petang bermula 17 Mac lalu. Manakala Muzik Aktif menerusi Astro (saluran 180) setiap Selasa, Khamis dan Sabtu jam 8 malam,” katanya.

 

 

Katanya, seramai 1,436 peserta menyertai sesi uji bakat yang berlangsung sejak awal Januari lalu di seluruh negara. Pertandingan akhir dijadualkan disiarkan secara langsung menerusi TV1 dari Auditorium Angkasapuri RTM yang dijadualkan pada 21 Jun ini.

Peserta yang berjaya dipilih akan mengharungi peringkat suku akhir yang dibahagikan kepada enam episod. Lima peserta akan bersaing bagi setiap episod. Dua peserta yang memungut markah teratas daripada setiap lima peserta suku akhir layak bersaing di separuh akhir manakala tiga peserta yang tewas dalam setiap episod merayu SMS penonton.

Hanya seorang daripada mereka akan terpilih bertanding di SMS suku akhir. Dua peserta dari peringkat SMS suku akhir akan mengiringi 12 peserta yang layak secara automatik dari peringkat separuh akhir yang dibahagikan kepada dua episod. Tiga daripada tujuh peserta peringkat separuh akhir layak bertanding ke peringkat akhir.

Empat peserta yang tewas di pusingan separuh akhir masih berpeluang melayakkan diri di pusingan akhir dengan memohon simpati menerusi SMS penonton. Hanya dua peserta dipilih dalam peringkat ini untuk mengiringi enam peserta yang layak.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: