'Bukan Tak Mahu Ditaja'

3 Apr

KUALA LUMPUR: “Saya bukan tidak mahu ditaja, tetapi terlalu awal untuk mengumumkan tarikh perkahwinan saya dengan Diana. Bukan juga bermaksud hendak merahsiakan hari bahagia itu, tetapi saya bercadang beritahu semua orang termasuk wartawan apabila tarikhnya semakin hampir.

“Tak sangka pula Harian Metro dapat menghidunya lebih awal,” kata Zamarul Hisham, 38, memberitahu kenapa dia belum bersedia menguar-uarkan majlis perkahwinannya.

Zamarul, duda anak dua, akan melangsungkan perkahwinan dengan pelakon yang juga pengusaha spa, Diana Rafar, 27, pada 16 Mei ini selepas lapan tahun menganyam cinta.

“Saya tiada masalah jika ada yang ingin menaja (perkahwinan) kerana saya tidak boleh menolak rezeki. Malah, saya sangat berbesar hati untuk menerimanya. Cuma saya ingatkan ingin memberitahu berita gembira itu sebulan sebelum tarikh itu tiba, tetapi Harian Metro mengetahuinya lebih awal.

 

 

“Selepas berita ini keluar kelmarin ramai kawan-kawan terkejut kerana kami tidak pernah beritahu sesiapa (melainkan keluarga kedua-dua pihak) yang kami akan berkahwin. Sebenarnya tiada masalah mengeluarkan perbelanjaan sendiri kerana ini hari paling penting dalam hidup saya dan sudah biasa berdikari. Sebelum ini pun jika pergi ke mana-mana majlis tiada yang menaja baju dan sebagainya,” katanya.

Menjelaskan kenapa selepas lapan tahun bercinta baru mengambil keputusan mendirikan rumah tangga, Zamarul berkata mungkin seru baru sampai.

“Bukan tidak mahu segera berumah tangga, tetapi Allah yang mengatur segalanya dan Dia lebih tahu apa yang baik untuk hamba-Nya. Persiapan sudah ada. Saya juga sudah membeli rumah di Shah Alam.

“Kelengkapan rumah juga siap sepenuhnya. Bagi saya perkahwinan perkara serius dan kalau boleh biar berkekalan. Lagipun kami selalu bersama jadi Diana tidak bimbang kerana saya sentiasa berada di sisinya.

Zamarul juga memilih tarikh 16 Mei untuk melangsungkan majlis perkahwinannya kerana ia mempunyai makna tersirat.

“Barangkali tidak ramai yang tahu tarikh itu ada keistimewaan tersendiri. Angka satu (1) bermakna ihsan, enam (6) jumlah Rukun Iman dan 5 (bulan Mei) mewakili jumlah Rukun Islam lima perkara.

“Manakala 2009 bermakna surah ke-20 iaitu surah Taha, ayat kesembilan. Pelbagai perkara terkandung dalam surah itu membuatkan terbuka pintu hati saya untuk berkahwin,” katanya.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: