Karnival Seisi Keluarga

3 Apr

Oleh Nor Akma Samudin
akmar@hnmetro.com.my

Rap
AHAD lalu, seawal jam 6 pagi, kanak-kanak bersama ibu bapa masing-masing berkumpul di padang Pusat Equestrian Bukit Kiara, Kuala Lumpur untuk menyertai Karnival Vitagen Mempersembahkan Sukaria Ceria.

Karnival yang bermula jam 6.30 pagi itu ternyata tidak melumpuhkan semangat pengunjung, malah mendapat sambutan hangat. Ini tahun ketiga karnival itu diadakan. Pada tahun pertama dan kedua, karnival itu dinamakan Run For Fun Astro Ceria. Ia diadakan setahun sekali di dua negeri. Karnival itu juga sengaja diadakan awal pagi kerana faktor cuaca memandangkan kanak-kanak mudah penat apabila cuaca panas.

Pengurus Saluran Astro Ceria, Azlin Reza Azmi, berkata pada tahun pertama, karnival diadakan di Kuala Lumpur (KL) dan Pulau Pinang. Pada tahun kedua pula, ia diadakan di KL dan Johor. Sekali lagi pada tahun ini, karnival itu diadakan di KL dan Pulau Pinang. Jika sebelum ini aktiviti karnival lebih tertumpu kepada peserta kanak-kanak, namun kali ini, aktiviti untuk keluarga turut diadakan.

“Dua tahun pertama, kami mengadakan sukan maraton yang disertai mereka berusia 7 hingga 14 tahun. Tetapi untuk tahun ini, tiada sukan maraton di mana kami menyediakan pelbagai aktiviti seperti peraduan pakaian beragam dan permainan sukaneka. Penyertaan juga terbuka kepada mereka yang berusia 3 hingga 7 tahun.

“Oleh kerana kanak-kanak yang datang diiringi keluarga, karnival ini juga menyediakan hadiah kereta untuk kategori pakaian beragam keluarga. Ia dimenangi keluarga Abdil Qudus Abdul Rahman (31),” katanya.

Tambahnya, pemenang kanak-kanak untuk pakaian beragam menerima hadiah hamper Toys R Us, Sony Playstation 3, Sony Playstation 3, Sony Playstation Portable dan Komputer Riba Mikro.

“Karnival ini memberi peluang kepada orang ramai terutama pelanggan Astro merasai pengalaman menjadi sebahagian daripada warga saluran Astro Ceria dengan pelbagai aktiviti bersifat dua hala. Jumlah penyertaan amat menggalakkan iaitu 13,402 orang.

“Ini mendorong pihak Astro terus mengatur pelbagai program dan aktiviti menarik yang diberi suntikan elemen baru dan segar serta padat dengan pengisian hebat khusus untuk pelanggan.

“Perancangan rapi diatur untuk seisi keluarga ini menjanjikan kelainan yang pasti memikat dan bakal memahatkan kenangan indah.

“Matlamat kami menyediakan platform untuk menjana daya kreativiti demi memberi peluang kepada masyarakat terutama kanak-kanak menunjukkan bakat dan potensi serta berekspresif secara bebas melalui aktiviti Peraduan Pakaian Beragam, aktiviti bersukan di Zon Ceria dan karnival.

 

 

“Contohnya, untuk Peraduan Pakaian Beragam, mereka boleh menghasilkan pakaian beragam menggunakan barangan terpakai. Secara tak langsung, ia dapat membantu mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan selain berhibur dan bergembira pada waktu sama,” katanya.

Jelas Azlin, pada karnival itu juga, kanak-kanak berpeluang bertemu dengan pelakon siri Kapten Boleh, Hikayat Putera Shazlan, Mat Kacau, Abang Zoey, juara Raja Lawak Musim tiga iaitu kumpulan Sepah, kumpulan Chot dan Amir. Juga ‘wajah’ Oasis seperti Cikgu Omar, Akhil Hayy, Ahmad Kusyairi dan ustaz Dinie dengan lebih dekat.

Pengunjung karnival juga dihiburkan dengan persembahan nyanyian Mila, Zahid, Syawal AF, Rizal AF, Dina dan Farah Ashikin.

Hadir sama, Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn Bhd, Zainir Amirullah.

Selain itu, drama paling popular di kalangan kanak-kanak, Geng Bas Sekolah sedang mencari pelakon baru berusia 7 hingga 10 tahun untuk menggantikan pelakon sedia ada yang semakin meningkat remaja.

Penggambaran akan dilakukan pada musim sekolah. Mereka yang berminat boleh datang ke uji bakat di nombor 7, Jalan Semangat, 46200 Petaling Jaya, 18 dan 19 April ini, jam 10 pagi hingga 5 petang. Bawa bersama gambar berukuran 4R.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: